kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Tankönyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 216 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Tankönyvi szám: J 3-919. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Kihajtható mellékleteket tartalmaz. |
Előszó | 3 |
Általános módszerek | 5 |
Kolorimetria, fotometria | 5 |
Unifot fotométer leírása és használati utasítása | 8 |
Spektromom 360-as fotométer leírása és használati utasítása | 10 |
Spektromom 201-es fotométer leírása és használati utasítása | 12 |
Kromatográfia | 14 |
Gázkromatográfia | 15 |
Gázkromatográfia alkalmazási területei | 17 |
A készülék felépítése | 17 |
Elektroforezis | 19 |
Analitikai gyakorlatok | 24 |
Szénhidrátok | 24 |
Növényi kivonat készítése cukor meghatározásához | 24 |
Kvalitatív cukor kimutatások | 25 |
Kvalitatív cukor meghatározások a vizeletben | 28 |
Az aszkorbinsav kimutatása és kvanitatív meghatározása | 30 |
Poliszacharidok (keményítő és glokogén) kimutatása | 32 |
Redukáló cukor meghatározása Bertrand szerint | 33 |
Jodometriás kvantitatív cukor meghatározás (Schorl és Regenbogen szerint) | 35 |
Glükóz polarimetriás meghatározása vizeletben | 38 |
Redukáló cukrok meghatározása Somogyi-Nelson-féle módszerrel | 39 |
Összcukor tartalom meghatározása biológiai objektumokban (Anthron módszer) | 40 |
Monoszaharidok, diszaharidok és alditolok meghatározása vérben gázkromatográfiás úton | 41 |
Lipidek | 42 |
Lipidtartalom meghatározása biológiai anyagból | 42 |
Étolaj; szappan-, sav-, észter és jódbróm számának meghatározása | 44 |
A koleszterin kimutatása az agyban | 46 |
A lecitin kimutatása tyújtojás sárgájában | 47 |
A koleszterin és koleszterin észterek meghatározása szövetekben, oszlopkromatográfiával | 48 |
17-oxo-szteroidok meghatározása vizeletből | 50 |
Gyors ösztrogén meghatározás, terhes vizeletből | 52 |
Növényi színanyagok elválasztása és spektrumának felvétele | 55 |
Fehérjék és aminosavak | 56 |
A fehérjék meghatározása nitrogén tartalom alapján | 56 |
Fotometriás fehérje meghatározási módszerek | 60 |
A fehérjék savanyú hidrolízise | 63 |
Nukleinsavak és alkotórészei; nukleotid foszfátok | 67 |
Nukleinsavak előállítása | 67 |
Különféle analízisek | 82 |
Rézmeghatározás réztetramin formájában kolorimetriásan | 82 |
Metilénkék oldat spektrumának felvétele | 83 |
A koncentráció és fényelnyelés közti összefüggés vizsgálata metilénkék oldatban | 83 |
Foszformeghatározás Fiske-Subbarow szerint | 84 |
A vér katon tartalmának meghatározása | 84 |
Az állati szövetek foszfortartalmú vegyületeinek vizsgálata | 89 |
Aceton testek kimutatása a vizeletben | 93 |
Az epe vizsgálata | 94 |
Kis szénatom számú zsírsavak elválasztása gázkromatográfiával | 97 |
Dohánylevél illó fenol tartalmának meghatározása gázkromatográfiás módszerrel | 98 |
Fehérjék vizsgálata | 99 |
Előállítás és tisztítás | 99 |
Fehérjék kisózása | 99 |
Fehérjék kicsapása alkohollal | 100 |
Fehérjék kicsapása nehéz fémsókkal | 101 |
Fehérjék kicsapása alkaloida reagensekkel | 102 |
Fehérjék kicsapása ásványi savakkal | 102 |
Fehérjék kicsapása szerves savakkal | 103 |
Fehérjék kicsapása melegítéssel | 104 |
Fehérjék kicsapása dialízissel | 104 |
Fehérje oldatok sómentesítése gélszűréssel | 105 |
Apiráz enzim preparálása | 107 |
Tejsav dehidrogenzás előállítása | 109 |
Citokróm-c preparálása és koncentrációjának mérése | 110 |
Borostyánkősav oxidáz (Keilin-Hatree) preparátum készítése | 112 |
Glutamin szintetáz előállítása | 113 |
Fehérjék kémiai vizsgálata | 115 |
Fehérjék szinreakciói, jellegzetes oldalláncok kimutatása | 117 |
Fehérjék fizikai-kémiai vizsgálata | 128 |
Az analitikai ultracentrifuga | 143 |
Kísérletek összetett rendszerekkel | 158 |
Fermentáció vizsgálata manometriás mérőmódszerrel | 158 |
Tejsavas erjedés vizsgálata | 160 |
Mitokondriumok légzésének tanulmányozása Clarke-féle oxigén elektród segítségével | 162 |
Tejsav és glikogénszint változása működő izomban | 170 |
Enzimológiai gyakorlatok | 173 |
Enzimaktivitások kvalitatív kimutatása | 173 |
Tirozináz polifenol oxidáz kimutatása | 173 |
Peroxidáz aktivitás kimutatása | 174 |
Dehidrogenzás aktivitás kimutatása | 175 |
Enzimaktivitás mérése és az aktivitást befolyásoló tényezők vizsgálata | 177 |
Keményítő hidrolízise | 177 |
Az enzimaktivitás mérés feltételeinek kidolgozása | 181 |
Az apiráz aktivitásának mérése | 181 |
Az apiráz maximális reakció sebessége (Vm) és Michaelis konstansának (KM) meghatározása | 184 |
Borostyánkősav dehidrogenáz aktivitás mérése és a kompetitív gátlás tanulmányozása | 186 |
Zsírok emésztése (lipáz aktivitás) | 188 |
Lipás kvantitatív meghatározása | 189 |
A vér kataláz kvantitatív meghatározása | 190 |
Tejsav dehidrogenáz aktivitásának mérése | 193 |
Denaturált és natív hemoglobin emésztése tripszinnel | 196 |
Tripszin aktivitás mérése spektrofotometriásan szintetikus szubsztráttal | 198 |
Glutamin szintetáz aktivitásának mérése | 199 |
D-aminosav oxidáz enzimaktivitásának mérése kapcsolt enzimreakcióval | 202 |
Függelék | |
Reagensek | 204 |
Clarke-féle oxigén elektród készítése | 209 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.