1.062.424

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A tej kezelésével és értékesítésével kapcsolatos tudnivalók a termelőszövetkezetekben

Szerző
Budapest
Kiadó: Élelmezésügyi Minisztérium
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 44 oldal
Sorozatcím: Mezőgazdasági termékek értékesítése
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Tankönyvi szám: 30 454.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A tehéntej és a különböző tejtermékek a legfontosabb emberi táplálékok egyik csoportját alkotják. Pótolhatatlanok a csecsemők, gyermekek és betegek számára, de a felnőtt emberek egészséges... Tovább

Előszó

A tehéntej és a különböző tejtermékek a legfontosabb emberi táplálékok egyik csoportját alkotják. Pótolhatatlanok a csecsemők, gyermekek és betegek számára, de a felnőtt emberek egészséges étrendjének is igen jelentős alkotórészét képezik. Fontos sajátosságuk, hogy a legcélszerűbb összetételben tartalmazzák az emberi szervezet által igényelt tápanyagokat, ásványi sókat és vitaminokat, sőt egyes betegségekkel szemben hatásos anyagokat is. A tej és a tejtermékek az egészséges táplálkozás szempontjából előnyös tulajdonságaik mellett azonban gyorsan romlanak és igen gondos kezelést igényelnek. A tej gondatlan kezelése esetén gyorsan veszít előnyös tulajdonságaiból, sőt mivel a különböző betegségeket előidéző baktériumoknak is jó táptalaja, ezekkel való fertőzöttsége esetén közvetítője lehet különböző betegségeknek. Mindezekből következik, hogy az állattenyésztésnek ez az igen jelentős terméke csak igen alapos, körültekintő, gondos munkával óvható meg valódi értékében. Ezért a tej és tejtermékek felvásárlása során döntő szerepe van minőségüknek és állóképességüknek. Ismertetőnknek az a célja, hogy megvilágítsa a tejtermelésnek és tejkezelésnek azokat a feltételeit, amelyek a jó minőség biztosítása szempontjából nélkülözhetetlenek, ismertesse a tej és tejszín felvásárlásának, átvételének, minősítésének és elszámolásának szerződéses előírásait és módszereit. Vissza

Tartalom

Bevezetés .......................................................................5
I. A tejtermelés és a fejés higiéniája ..................................7
A fejés előkészítése ..................................8
Kézi fejés ..................................9
Gépi fejés..................................11
II. A tejkezelés higiéniája a gazdaságban ..................................12
A tejkezelő helyiség ................................................................................12
A tej szűrése ....................................................................................12
A tej hűtése ..........................................................................................13
A tej . fölözése ..................................13
Tejháztisztítás, fertőtlenítés .............................................................................14
Milyen tejet nem szabad forgalomba hozni? ........................................................16
Csomagolás ....................................................................................16
Tárolás ....................................................................................................17
Szállítás ...............................................................................17
III. A tej minőségének megállapítása ...............................................................17
Termelői tejszabvány ..................................17
Érzékszervi tulajdonságok ..................................18
Fizikai és kémiai tulajdonságok ......................................................................18
A minőségi vizsgálatok elvégzésének módja ................................................18
Mintavétel ..................................18
Átlagminta vétel ............................................................................................20
A tej fajsúlyának meghatározása ..................................................................20
A tej savfokának vizsgálata .........................................................21
Soxhlet-Henkel-féle savfokvizsgálat ..........................................21
A tej zsírtartalmának megállapítása ............................. 22
Bakteriológiai követelmény ....................................................................................27
Rezazurin-vizsgálat ................................................ 27
IV. A tehéntej értékesítési szerződések feltételei ..................................28
A tej értékesítési szerződés ....................................................... 28
A szállítandó tej mennyisége .................................................... 28
A szállítandó tej, tejszín minősége ..................................28
Mennyiségi és minőségi átvétel ..................................................29
Zsírvizsgálati eredmények közötti eltérés ................................. 31
Minőségi levonás .....................................................................31
A tej és a tejszín átvételi ára ..................................31
Példa a tej és a tejszín árának kiszámítására ...................32
Korpajuttatás ..........................................................................33
Példa a korpajárandóság kiszámítására ............................................34
Göngyöleg-, segédanyag-ellátás ...................................................34
A fizetés módja ..................................35
Vitás kérdések elbírálása, akadályközlés ..................................35
Kötbér, kamat ..................................36
A szerződés módosítása ..................................36
Törzskönyvi korpa juttatás ..............................................................................37
V. Juhtej termelés és értékesítési szerződés..................................................38
Termelés ..................................38
Értékesítés. ..................................39
A juhtej minősége ..................................39
Átvételi ár .............................................................................39
Takarmány juttatás ............................................................40
FÜGGELÉK
Útmutató a közös mintavételekre ..................................41
Mintavételi jegyzőkönyv ..................................43
Rendeletek, utasítások jegyzéke ..................................43
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem