kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 114 oldal |
Sorozatcím: | Kertészeti szakközépiskolák tankönyve |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-231-232-5 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Tankönyvi szám: K-142. |
Bevezetés | 3 |
Az ültetvények korszerűsítése | 5 |
A korszerűsítendő ültetvények | 5 |
A korszerűsítés előkészítése | 6 |
A korszerűsítés műveletei | 7 |
A támberendezés lebontása, átépítése | 7 |
A tőkék kivágása | 8 |
Tápanyagfelöltés és altalajlazítás | 8 |
A megmaradt tőkék alakítása | 8 |
A szőlő öntözése | 11 |
Az öntözés hatásai és alkalmazása | 11 |
Az öntözés technikája | 13 |
Az esőszerű öntözés | 13 |
A barázdás öntözés | 13 |
A tároló öntézés | 14 |
A csepegtető öntözés | 14 |
Tőkepótlási eljárások | 18 |
A fiatal szőlők pótlási módjai | 18 |
Oltványszőlők | 18 |
Immunis talajú szőlők | 19 |
Tőkepótlások konténeres szaporítóanyaggal | 19 |
A termőszőlők pótlási módjai | 19 |
Zöldoltás | 19 |
A szőlő szemzése | 22 |
A bujtás | 23 |
A döntés | 24 |
A tőkepótlások korszerűsítése (szakköri feldolgozásra) | 26 |
A szőlőfajták termesztési értékelése | 28 |
A fajták csoportosítása | 28 |
Az üzemi fajták megválasztása | 29 |
A háztáji, házikerti fajták megválasztása | 30 |
A telepíthető fajták | 30 |
Alanyfajták | 30 |
Hazánkban használatos alanyfajták | 31 |
Borszőlőfajták | 32 |
Csemegeszőlő-fajták | 37 |
Direkt termők | 37 |
Rezisztens hibridek | 39 |
A szőlő betakarítása | 40 |
Szüreti előkészületek | 40 |
A szüreti terv | 40 |
A szüret ideje | 41 |
A borszőlők kézi szüretelése | 42 |
Szüreti eszközök | 42 |
A szüret végrehajtása, szervezése | 42 |
A csemegeszőlő szüretelése | 47 |
A szőlő gépi betakarítása | 48 |
A gépi szüret történetének áttekintése | 48 |
A CHISHOLM-RYDER típusú gépek rövid ismertetése | 50 |
A szüretelőgépek üzemeltetésének néhány kérdése | 51 |
Az ültetvények alkalmassága | 51 |
A terület alkalmassága | 52 |
A fajta, az érési idő, a szüreti idő | 52 |
A veszteségek | 52 |
A szőlő szállítása | 54 |
A szőlőszállítás jellemzői | 54 |
Termésfeldolgozás | 58 |
A feldolgozó üzemek mérete | 58 |
Előkészületi munkák | 58 |
A borszőlő-feldolgozás műveletei | 59 |
Mérlegelés, mintavétel | 60 |
Ürítés és kénezés | 60 |
A szőlő feltárása | 62 |
A must elválasztása | 62 |
A must összetétele | 64 |
A must cukortartalmának meghatározása | 65 |
A cefre és a must kénezése | 66 |
A sajtolás | 67 |
A szakaszos sajtolás | 68 |
Sajtolás folyamatos üzemű sajtókkal | 68 |
A must további kezelése | 69 |
A must tisztítása | 69 |
A must tárolása, szállítása | 71 |
A vörösborszőlő-feldolgozás sajátosságai | 71 |
A melegítéses vörösbor-készítés alapjai | 74 |
A csemegeszőlő áruvá készítése | 75 |
Bortároló helyek, bortároló edények | 79 |
Bortárolók | 79 |
A jó pince követelményei | 80 |
A pincék felszerelése | 81 |
A pince rendje | 81 |
Bortartályok | 81 |
Fahordók | 82 |
Vasbeton tartályok | 83 |
Műanyag tartályok | 84 |
Fémtartályok | 84 |
A borászati üzemek részei | 86 |
A borkészítés alapjai | 88 |
Az erjedés mikroorganizmusai | 88 |
Erjesztési módok | 88 |
A must természetes erejesztése | 89 |
Az irányított erjesztés | 90 |
Erjedés közbeni változások | 92 |
Erjedés közbeni hibák | 93 |
Tokaji borok készítése | 94 |
Aszúborok | 94 |
Szamorodni borok | 95 |
Likőrborok készítése | 96 |
A melléktermékek hasznosítása | 96 |
A szőlőtörköly | 97 |
A seprő | 97 |
Alapvető borkezelési eljárások | 98 |
Feltöltés vagy töltögetés | 98 |
Kénezés | 99 |
Fejtések | 102 |
A bor összetétele | 104 |
A bor fejlődése | 106 |
Az alkoholtartalom meghatározás | 106 |
Érzékszervi borbírálat | 108 |
A bor fogyasztása | 110 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.