1.059.405

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szőlőtermesztés III.

Az 1705-1 szőlő- és gyümölcstermesztő és az 1705-2 zöldségtermesztő szakmák számára

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 114 oldal
Sorozatcím: Kertészeti szakközépiskolák tankönyve
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-232-489-8
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Tankönyvi szám: K-142.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:
"A szőlő termesztése - mint ismeretes - számos munkafolyamatból áll. Az általános, minden évben elvégzendők - mint a metszés, növényvédelem, a talajmunkák stb. - mellett... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:
"A szőlő termesztése - mint ismeretes - számos munkafolyamatból áll. Az általános, minden évben elvégzendők - mint a metszés, növényvédelem, a talajmunkák stb. - mellett helyenként vagy esetenként számos egyéb művelet alkalmazása is szükséges.
A jelenlegi időszakban kiemelkedő jelentősége van az ültetvények korszerűsítésének, amely a meglevő és régebbi technológia szerint művelt szőlő tőkeformáinak, támberendezésének és a termesztés egész rendszerének átalakítását jelenti.
Mindenhol, de a nagy tenyészterületű ültetvényekben nélkülözhetetlen a hiányzó tőkék szakaszos, de rendszeres pótlása." Vissza

Tartalom

Bevezetés3
Az ültetvények korszerűsítése5
A korszerűsítendő ültetvények5
A korszerűsítés előkészítése6
A korszerűsítés műveletei7
A támberendezés lebontása, átépítése7
A tőkék kivágása8
Tápanyagfelöltés és altalajlazítás8
A megmaradt tőkék alakítása8
A szőlő öntözése11
Az öntözés hatásai és alkalmazása11
Az öntözés technikája13
Az esőszerű öntözés13
A barázdás öntözés13
A tároló öntézés14
A csepegtető öntözés14
Tőkepótlási eljárások18
A fiatal szőlők pótlási módjai18
Oltványszőlők18
Immunis talajú szőlők19
Tőkepótlások konténeres szaporítóanyaggal19
A termőszőlők pótlási módjai19
Zöldoltás19
A szőlő szemzése22
A bujtás23
A döntés24
A tőkepótlások korszerűsítése (szakköri feldolgozásra)26
A szőlőfajták termesztési értékelése28
A fajták csoportosítása28
Az üzemi fajták megválasztása29
A háztáji, házikerti fajták megválasztása30
A telepíthető fajták30
Alanyfajták30
Hazánkban használatos alanyfajták31
Borszőlőfajták32
Csemegeszőlő-fajták37
Direkt termők37
Rezisztens hibridek39
A szőlő betakarítása40
Szüreti előkészületek40
A szüreti terv40
A szüret ideje41
A borszőlők kézi szüretelése42
Szüreti eszközök42
A szüret végrehajtása, szervezése42
A csemegeszőlő szüretelése47
A szőlő gépi betakarítása48
A gépi szüret történetének áttekintése48
A CHISHOLM-RYDER típusú gépek rövid ismertetése50
A szüretelőgépek üzemeltetésének néhány kérdése51
Az ültetvények alkalmassága51
A terület alkalmassága52
A fajta, az érési idő, a szüreti idő52
A veszteségek52
A szőlő szállítása54
A szőlőszállítás jellemzői54
Termésfeldolgozás58
A feldolgozó üzemek mérete58
Előkészületi munkák58
A borszőlő-feldolgozás műveletei59
Mérlegelés, mintavétel60
Ürítés és kénezés60
A szőlő feltárása62
A must elválasztása62
A must összetétele64
A must cukortartalmának meghatározása65
A cefre és a must kénezése66
A sajtolás67
A szakaszos sajtolás68
Sajtolás folyamatos üzemű sajtókkal68
A must további kezelése69
A must tisztítása69
A must tárolása, szállítása71
A vörösborszőlő-feldolgozás sajátosságai71
A melegítéses vörösbor-készítés alapjai74
A csemegeszőlő áruvá készítése75
Bortároló helyek, bortároló edények79
Bortárolók79
A jó pince követelményei80
A pincék felszerelése81
A pince rendje81
Bortartályok81
Fahordók82
Vasbeton tartályok83
Műanyag tartályok84
Fémtartályok84
A borászati üzemek részei86
A borkészítés alapjai88
Az erjedés mikroorganizmusai88
Erjesztési módok88
A must természetes erejesztése89
Az irányított erjesztés90
Erjedés közbeni változások92
Erjedés közbeni hibák93
Tokaji borok készítése94
Aszúborok94
Szamorodni borok95
Likőrborok készítése96
A melléktermékek hasznosítása96
A szőlőtörköly97
A seprő97
Alapvető borkezelési eljárások98
Feltöltés vagy töltögetés98
Kénezés99
Fejtések102
A bor összetétele104
A bor fejlődése106
Az alkoholtartalom meghatározás106
Érzékszervi borbírálat108
A bor fogyasztása110

Dr. Kaiser Géza

Dr. Kaiser Géza műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Kaiser Géza könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem