A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szőlőtermesztés I-III.

Az 1705-1 szőlő- és gyümölcstermesztő és az 1705-2 zöldségtermesztő szakmák számára

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 349 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-231-488-3
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

I. kötet
Bevezetés3
A szőlő termesztésének áttekintése5
A szőlőtermesztés története5
A szőlőtermesztés népgazdasági jelentősége7
Szőlőtermesztésünk helyzete8
Szőlőtermesztésünk fejlesztésének irányai11
Borvidékek, bortermő helyek12
A szőlőtermelési rendszerek17
A szőlőnövény és környezete20
A szőlő származása20
A szőlőnövény részei20
A szőlő életműködése33
Az éghajlat hatása a szőlőtermesztésre36
A szőlő és a talaj40
A szőlő szaporítása43
A szaporítóanyag-termesztés jelentősége43
A szőlőszaporítás módjai44
Gyökeres európai és alanyvesszők előállítása50
Gyökeres szőlőoltványok előállítása54
Konténeres oltványok előállítása64
A szaporítóanyag minőségének ellenőrzése66
Tőkeművelési módok68
A tőkeművelési módok fogalma, a tőkeformát kialakító tényezők68
A tőkeművelési módok csoportosítása69
A korszerű tőkeformák70
Hagyományos tőkeformák78
A szőlő telepítése85
A telepítési program85
A telepítési terv86
Telepítési engedély87
Az ültetvénytelepítések előkészítése89
Az ültetés94
A telepítés gondozása98
A szőlő támberendezései100
A támberendezés anyagai100
Hazai támaszrendszerek105
A támberendezések építése111
A támberendezés karbantartása és felújítása115
II. kötet
Bevezetés3
A szőlő metszése5
A metszés biológiai alapjai5
A metszésmódok10
Felkészülés a metszésra15
Az alakító metszés főbb irányelvei21
A korszerű tőkeformák alakító metszése24
A hagyományos tőkeformák alakító metszése29
A termő szőlők metszése34
A metszés nélküli szőlő37
A metszés utáni munkák38
A szőlő zöldmunkái41
A műveletek szerepe, jelentősége41
A zöldmunkák csoportosítása43
Talajmunkák a szőlőben58
A szőlő talajművelésének célja58
A talajművelési eljárások csoportosítása58
Nagyüzemi talajművelési eljárások59
Talajmunkák a hagyományos szőlőben69
A talajművelési eljárások várható alakulása a szőlőben73
Tápanyag-gazdálkodás a szőlőben75
A tápanyag-gazdálkodás kialakulása, helyzete75
A tápanyag-gazdálkodás anyagai76
A tápanyag-gazdálkodás rendszere79
A szőlő védelme92
A szőlő védelmének módjai92
A kémiai szőlővédelem93
A szőlő károsítói101
A gombás betegségek101
A vírusos betegségek108
III. kötet
Bevezetés3
Az ültetvények korszerűsítése5
A korszerűsítendő ültetvények5
A korszerűsítés előkészítése6
A korszerűsítés műveletei7
A szőlő öntözése11
Az öntözés hatásai és alkalmazása11
Az öntözés technikája13
Tőkepótlási eljárások18
A fiatal szőlők pótlási módjai18
A termőszőlők pótlási módjai19
A tőkepótlások korszerűsítése (szakköri feldolgozásra)26
A szőlőfajták termesztési értékelése28
A fajták csoportosítása28
Az üzemi fajták megválasztása29
A telepíthető fajták30
Alanyfajták30
Borszőlőfajták32
Csemegeszőlő-fajták37
Direkt termők37
Rezisztens hibridek39
A szőlő betakarítása40
Szüreti előkészületek40
A borszőlők kézi szüretelése42
A csemegeszőlő szüretelése47
A szőlő gépi betakarítása48
A CHISHOLM-RYDER típusú gépek rövid ismertetése50
A szüretelőgépek üzemeltetésének néhány kérdése51
A szőlő szállítása54
Termésfeldolgozás58
A feldolgozó üzemek mérete58
Előkészületi munkák58
A borszőlő-feldolgozás műveletei59
A must összetétele64
A must cukortartalmának meghatározása65
A cefre és a must kénezése66
A sajtolás67
A must további kezelése69
A vörösborszőlő-feldolgozás sajátosságai71
A csemegeszőlő áruvá készítése75
Bortároló helyek, bortároló edények79
Bortárolók79
Bortartályok81
A borászati üzemek részei86
A borkészítés alapjai88
Az erjedés mikroorganizmusai88
Erjesztési módok88
Erjedés közbeni változások92
Erjedés közbeni hibák93
Tokaji borok készítése94
Likőrborok készítése96
A melléktermékek hasznosítása96
Alapvető borkezelési eljárások98
A bor fejlődése106
Az alkoholtartalom meghatározása106
Érzékszervi borbírálat108
A bor fogyasztása110

Dr. Kaiser Géza

Dr. Kaiser Géza műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Kaiser Géza könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem