I. kötet | |
Bevezetés | 3 |
A szőlő termesztésének áttekintése | 5 |
A szőlőtermesztés története | 5 |
A szőlőtermesztés népgazdasági jelentősége | 7 |
Szőlőtermesztésünk helyzete | 8 |
Szőlőtermesztésünk fejlesztésének irányai | 11 |
Borvidékek, bortermő helyek | 12 |
A szőlőtermelési rendszerek | 17 |
A szőlőnövény és környezete | 20 |
A szőlő származása | 20 |
A szőlőnövény részei | 20 |
A szőlő életműködése | 33 |
Az éghajlat hatása a szőlőtermesztésre | 36 |
A szőlő és a talaj | 40 |
A szőlő szaporítása | 43 |
A szaporítóanyag-termesztés jelentősége | 43 |
A szőlőszaporítás módjai | 44 |
Gyökeres európai és alanyvesszők előállítása | 50 |
Gyökeres szőlőoltványok előállítása | 54 |
Konténeres oltványok előállítása | 64 |
A szaporítóanyag minőségének ellenőrzése | 66 |
Tőkeművelési módok | 68 |
A tőkeművelési módok fogalma, a tőkeformát kialakító tényezők | 68 |
A tőkeművelési módok csoportosítása | 69 |
A korszerű tőkeformák | 70 |
Hagyományos tőkeformák | 78 |
A szőlő telepítése | 85 |
A telepítési program | 85 |
A telepítési terv | 86 |
Telepítési engedély | 87 |
Az ültetvénytelepítések előkészítése | 89 |
Az ültetés | 94 |
A telepítés gondozása | 98 |
A szőlő támberendezései | 100 |
A támberendezés anyagai | 100 |
Hazai támaszrendszerek | 105 |
A támberendezések építése | 111 |
A támberendezés karbantartása és felújítása | 115 |
II. kötet | |
Bevezetés | 3 |
A szőlő metszése | 5 |
A metszés biológiai alapjai | 5 |
A metszésmódok | 10 |
Felkészülés a metszésra | 15 |
Az alakító metszés főbb irányelvei | 21 |
A korszerű tőkeformák alakító metszése | 24 |
A hagyományos tőkeformák alakító metszése | 29 |
A termő szőlők metszése | 34 |
A metszés nélküli szőlő | 37 |
A metszés utáni munkák | 38 |
A szőlő zöldmunkái | 41 |
A műveletek szerepe, jelentősége | 41 |
A zöldmunkák csoportosítása | 43 |
Talajmunkák a szőlőben | 58 |
A szőlő talajművelésének célja | 58 |
A talajművelési eljárások csoportosítása | 58 |
Nagyüzemi talajművelési eljárások | 59 |
Talajmunkák a hagyományos szőlőben | 69 |
A talajművelési eljárások várható alakulása a szőlőben | 73 |
Tápanyag-gazdálkodás a szőlőben | 75 |
A tápanyag-gazdálkodás kialakulása, helyzete | 75 |
A tápanyag-gazdálkodás anyagai | 76 |
A tápanyag-gazdálkodás rendszere | 79 |
A szőlő védelme | 92 |
A szőlő védelmének módjai | 92 |
A kémiai szőlővédelem | 93 |
A szőlő károsítói | 101 |
A gombás betegségek | 101 |
A vírusos betegségek | 108 |
III. kötet | |
Bevezetés | 3 |
Az ültetvények korszerűsítése | 5 |
A korszerűsítendő ültetvények | 5 |
A korszerűsítés előkészítése | 6 |
A korszerűsítés műveletei | 7 |
A szőlő öntözése | 11 |
Az öntözés hatásai és alkalmazása | 11 |
Az öntözés technikája | 13 |
Tőkepótlási eljárások | 18 |
A fiatal szőlők pótlási módjai | 18 |
A termőszőlők pótlási módjai | 19 |
A tőkepótlások korszerűsítése (szakköri feldolgozásra) | 26 |
A szőlőfajták termesztési értékelése | 28 |
A fajták csoportosítása | 28 |
Az üzemi fajták megválasztása | 29 |
A telepíthető fajták | 30 |
Alanyfajták | 30 |
Borszőlőfajták | 32 |
Csemegeszőlő-fajták | 37 |
Direkt termők | 37 |
Rezisztens hibridek | 39 |
A szőlő betakarítása | 40 |
Szüreti előkészületek | 40 |
A borszőlők kézi szüretelése | 42 |
A csemegeszőlő szüretelése | 47 |
A szőlő gépi betakarítása | 48 |
A CHISHOLM-RYDER típusú gépek rövid ismertetése | 50 |
A szüretelőgépek üzemeltetésének néhány kérdése | 51 |
A szőlő szállítása | 54 |
Termésfeldolgozás | 58 |
A feldolgozó üzemek mérete | 58 |
Előkészületi munkák | 58 |
A borszőlő-feldolgozás műveletei | 59 |
A must összetétele | 64 |
A must cukortartalmának meghatározása | 65 |
A cefre és a must kénezése | 66 |
A sajtolás | 67 |
A must további kezelése | 69 |
A vörösborszőlő-feldolgozás sajátosságai | 71 |
A csemegeszőlő áruvá készítése | 75 |
Bortároló helyek, bortároló edények | 79 |
Bortárolók | 79 |
Bortartályok | 81 |
A borászati üzemek részei | 86 |
A borkészítés alapjai | 88 |
Az erjedés mikroorganizmusai | 88 |
Erjesztési módok | 88 |
Erjedés közbeni változások | 92 |
Erjedés közbeni hibák | 93 |
Tokaji borok készítése | 94 |
Likőrborok készítése | 96 |
A melléktermékek hasznosítása | 96 |
Alapvető borkezelési eljárások | 98 |
A bor fejlődése | 106 |
Az alkoholtartalom meghatározása | 106 |
Érzékszervi borbírálat | 108 |
A bor fogyasztása | 110 |