1.062.043

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Általános mikrobiológia

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 159 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér ábrával. Harmadik kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az általános mikrobiológia jegyzet azon főiskolai hallgatóknak íródott, akiknek a képzés ideje alatt a tantervében szerepel a mikrobiológia oktatása.
Célunk az volt, hogy a szükséges ismeretanyag... Tovább

Előszó

Az általános mikrobiológia jegyzet azon főiskolai hallgatóknak íródott, akiknek a képzés ideje alatt a tantervében szerepel a mikrobiológia oktatása.
Célunk az volt, hogy a szükséges ismeretanyag összefoglalásával biztosítsuk a szakmai tárgyak könnyebb elsajátításához nélkülözhetetlen mikrobiológiai alapismereteket.
Jegyzetünkben csak röviden került feldolgozásra a mikrobák morfológiája, anyagcseréje, szaporodása, rezisztenciája, míg a kórokozók fertőző képességét és a szervezet védekezési lehetőségeit részletesen tárgyaltuk.
A mikroszkopikus méretű baktériumok, gombák és protozoonok mellett didaktikai szempontok miatt, e tárgy keretén belül foglalkoztunk a vírusokkal, a férgekkel és az egészségre káros ízeltlábúakkal is.
A feldolgozás során igyekeztünk - az elmúlt évek oktatásában sikeresen használt - előző jegyzetek alapelveit hasznosítani, valamint a mikrobiológiai alapkutatások újabb eredményeit ismertetni.
Ezúton szeretnék köszönetet mondani szerzőtársaimnak a kézirat elkészítésében nyújtott munkájukért, valamint dr. Durst Jánosnak a Közegészségtani-Járványtani Intézet igazgatójának lektori segítségéért és értékes tanácsaiért.
Szerkesztő Vissza

Tartalom

Előszó 7
1. Bevezetés 9
1.1. A mikrobiológia tárgya, felosztása 9
1.2. A mikroorganizmusok jelentősége a természetben és az iparban 9
1.3. A mikrobiológia rövid története 12
1.4. A mikroorganizmusok evolúciója és helyük az élővilágban 14
2. Általános bakteriológia 15
2.1. A baktériumok nagysága és alakja 15
2.2. A baktériumsejt szerkezete 17
2.3. A baktériumok fiziológiája 24
2.3.1. A baktériumok kémiai összetétele 24
2.3.2. A baktériumok szaporodása 25
2.3.3. A baktériumok tenyésztése 28
2.3.4. A baktériumok anyagcseréje 31
2.3.5. A baktériumok biokémiai tevékenysége 34
2.4. A mikroorganizmusok rezisztenciája 35
2.4.1. Sterilezés, fertőtlenítés 36
2.5. Kemoterápiás szerek, antibiotikumok 40
2.6. A baktériumok genetikája 44
2.7. A baktériumok rendszerezése 50
3. Patogenitás és infekció 51
3.1. A baktériumok kórokozó tulajdonsága 51
3.2. A fertőzés (infekció) 56
3.3. A szervezet ellenállásának mechanizmusa 59
4. Immunitástan 61
4.1. Antigének 61
4.1.1. Az antigének általános jellemzése 61
4.1.2. Mikrobiális antigének 63
4.1.3. Hisztokompatibilitási antigének 64
4.2. Ellenanyagok 64
4.3. Az immunrendszer működése 69
4.4. A szervezet védekezése a mikrobákkal szemben 79
4.4.1. Fagocitózis 80
4.4.2. Komplementrendszer 81
4.4.3. A szervezet védekezése a különböző kórokozók okozta fertőzésekkel szemben 83
4.5. Az immunválaszt befolyásoló tényezők 84
4.6. Az immunitás osztályozása és mesterséges létrehozása 86
4.7. Transzplantációs immunitás 90
4.8. Tumorimmunitás 90
4.9. Autoimmunitás, autoimmun betegségek 90
4.10. A szervezetet károsító immunreakciók 91
4.11. Antigén-ellenanyag reakciók 94
5. Általános virológia 99
5.1. A virológia rövid története 99
5.2. A vírusok fogalma, jellemzése 100
5.3. A virion szerkezete 101
5.4. A vírusok kémiai összetétele 103
5.5. A vírusok osztályzása 105
5.6. A vírusok szaporodásának mechanizmusa 106
5.7. Víruskölcsönhatások 108
5.8. A vírusok változékonysága és genetikája 108
5.9. A vírusok ellenállása fizikai és kémiai hatásokkal szemben 110
5.10. A vírusok kórokozó hatása « 111
5.11. A vírusfertőzésekkel szemben kialakuló ellenállás tényezői 113
5.12. A vírusfertőzések kemoterápiája 116
5.13. A vírusdiagnosztika alapvető laboratóriumi módszerei 118
6. Általános mikológia 121
6.1. A gombák alapvető jellemvonásai 122
6.2. A gombasejt szerkezete 123
6.3. A gombák fiziológiája 124
6.3.1. A gombasejt kémiai összetétele 124
6.3.2. Táplálkozás, anyagcsere, növekedés 124
6.3.3. A gombák szaporodása 125
6.4. A gombák patogenitása 128
6.5. A gombás betegségek terápiája 130
6.6. A gombás betegségek - mikózisok laboratóriumi diagnosztikája 130
7. Általános parazitológia 135
7.1. A parazitológia tárgya, felosztása 135
7.2. A parazitológia rövid története 136
7.3. A paraziták rendszertana, elnevezése 137
7.4. A paraziták általános tulajdonságai 138
7.5. Az élősködés fogalma és formái 144
7.6. A paraziták gazdaszervezetbe hatolásának módjai 147
7.7. Kölcsönhatás a parazita és a gazdaszervezet között 148
7.8. Immunológiai jelenségek parazitás fertőzésekben 149
7.9. A paraziták terjedési alakjainak rezisztenciája 152
7.10. Kemoterápiás szerek 154
7.11. A parazitás betegségek diagnosztikája 156
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem