1.067.081

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A bélbetegségek és étrendi kezelésük

Tünetek, megelőzési és kezelési lehetőségek/Receptek, gyakorlati tanácsok, táblázatok

Szerző
Budapest
Kiadó: Golden Book Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 142 oldal
Sorozatcím: Diétás szakácskönyvek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 19 cm
ISBN: 963-8232-93-5
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Napjainkban a vékony- és vastagbél betegségei hazánkban sajnos igen gyakoriak. Ezekben a betegségekben is érvényes (lenne) az a törvényszerűség, hogy jobb és könnyebb a bajt megelőzni, mint a kialakult betegséget kezelni. Jelen könyvből ehhez kaphat segítséget az Olvasó. A belgyógyász szerző a könyv első részében ismerteti a bélcsatorna felépítését és normális működését, bemutatja a különböző tápanyagok felszívódását., transzportját és jelentőségét. Kiemelkedő szerepet kapnak a rostok, ezenkívül ír a baktériumflóráról és a gasztrointesztinális hormonokról is. Ezután a betegségek leírása következik mindenki számára közérthető módon, ismertetve az anatómiai és funkcióbeli zavarokat, kezelési lehetőségeket.
Részletek a tartalomból: fekélybetegség, felszívódási zavarok, tejcukor-intolerancia, gyulladásos bélbetegségek, Crohn-betegség, colitis ulcerosa, divertikulózis, vastagbél- és végbélrák, aranyeres csomók, székrekedés, hasmenés, a bélcsatorna fertőző betegségei stb. Ezt követi a... Tovább

Fülszöveg

Napjainkban a vékony- és vastagbél betegségei hazánkban sajnos igen gyakoriak. Ezekben a betegségekben is érvényes (lenne) az a törvényszerűség, hogy jobb és könnyebb a bajt megelőzni, mint a kialakult betegséget kezelni. Jelen könyvből ehhez kaphat segítséget az Olvasó. A belgyógyász szerző a könyv első részében ismerteti a bélcsatorna felépítését és normális működését, bemutatja a különböző tápanyagok felszívódását., transzportját és jelentőségét. Kiemelkedő szerepet kapnak a rostok, ezenkívül ír a baktériumflóráról és a gasztrointesztinális hormonokról is. Ezután a betegségek leírása következik mindenki számára közérthető módon, ismertetve az anatómiai és funkcióbeli zavarokat, kezelési lehetőségeket.
Részletek a tartalomból: fekélybetegség, felszívódási zavarok, tejcukor-intolerancia, gyulladásos bélbetegségek, Crohn-betegség, colitis ulcerosa, divertikulózis, vastagbél- és végbélrák, aranyeres csomók, székrekedés, hasmenés, a bélcsatorna fertőző betegségei stb. Ezt követi a dietetikus által írt összefoglaló, amely elméleti bevezető után útmutatót nyújt az Olvasónak a különböző betegségek diétás vonatkozásaira, majd következnek a receptek. A könyvet nemcsak a betegek, hanem mindenki, aki ezeket a betegségeket szeretné megelőzni, egyaránt haszonnal forgathatja. Vissza

Tartalom

A bélcsatorna felépítése9
A bélcsatorna működése13
A vékonybél működése13
Emésztés a vékonybélben15
Hogyan szívódnak fel a bélből a tápanyagok?16
A felszívódás eddig kiderített mechanizmusai16
Az egyes bélszakaszok szerepe a felszívódásban18
A felszívott tápanyagok transzportja a felhasználásuk helyére18
Ballasztanyagok, diétás rostok szerepe a bélműködésben19
A bélrendszer barrier funkcója21
A vastagbél baktériumflórája22
A bél motilitása23
Bélgázok24
Gasztrointesztinális hormonok26
A vékonybél és a vastagbél betegségei28
Fekélybetegség29
Felszívódási zavar31
Cöliákia (lisztérzékenység)31
Tejcukor-intolerancia, felnőttkori laktázhiány33
Az aminosavak felszívódásának zavarai35
Fehérjevesztő enteropátiák37
Whipple-kór38
Gyulladásos bélbetegségek: Crohn-betegség és colitis ulcerosa39
Divertikulózis, divertikulitisz42
Vastagbél- és végbélrák43
Aranyeres csomók44
A bélcsatorna egyes fontosabb fertőző betegségei46
Dizentéria (shigellosis)46
Salmonellozis47
Escherichia coli fertőzések47
Amőbás vastagbélgyulladás48
Utazók hasmenéses megbetegedése (Traveller's diarrhoea)49
Clostridium oozta pseudomembrános (necrotizáló) enterocolitis50
Székrekedés51
Funkcionális hasmenések55
Fokozott hormontermelés okozta hasmenések55
Irritábilis bél szindróma hasmenéses alakja56
Allergiás hasmenések57
Néhány gondolat a gasztroenterológia dietetika vonatkozásairól61
Bélbetegségek esetén használható gyógyszerek62
A vékonybél- és vastagbélbetegségek kezelésének dietetikai szempontjai64
Fekélybetegség64
Felszívódási zavar67
Cöliákia (lisztérzékenység)67
Tejcukor-intolerancia, felnőttkori laktázhiány70
Az aminosavak felszívódásának zavarai72
Fehérjevesztő enteropátiák75
Whipple-kór76
Gyulladásos bélbetegségek77
Colitis ulcerosa77
Crohn-betegség79
Divertikulózis, divertikulitisz80
Vastagbél- és végbélrák81
A tumor kialakulását gátló táplálkozási faktorok82
Székrekedés, aranyeres csomók84
Hasmenéssel járó megbetegedések87
Receptek91
Levesek91
Főzelékek, köretek, egytálételek102
Húsételek, feltétek119
Saláták127
Édességek132
Függelék137
Cöliákiában (lisztérzékenységben) és tejcukor-érzékenységben ajánlott roboráló jellegű, Magyarországon kapható enterális tápszerek137
Fontosabb élelmiszereink élelmirost-tartalma138
Irodalom142
Receptmutató143
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem