A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Amit a vetőburgonyáról tudni kell

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Agroinform Kiadó és Nyomda Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 104 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-502-759-1
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrálva. Harmadik, bővített kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Amikor 1995-ben kiadványunk legelőször megjelent, nem gondoltuk volna, hogy a harmadik kiadást is el kell készítenünk. Míg a második kiadás a holland-magyar burgonya program keretében, az akkori... Tovább

Előszó

Amikor 1995-ben kiadványunk legelőször megjelent, nem gondoltuk volna, hogy a harmadik kiadást is el kell készítenünk. Míg a második kiadás a holland-magyar burgonya program keretében, az akkori legfontosabb problémák megoldása érdekében készült, jelen könyvünk már a minőségi termék-előállítást kívánja elősegíteni. Az utóbbi években jelentősen csökkent mind a burgonya termőterület, mind pedig az ezzel foglalkozó termelők köre. Magyarországon jelenleg több mint 40 fajta található a Nemzeti Fajtalistán, ami azt jelenti, hogy a különleges vásárlói-feldolgozói igényeket is ki lehet elégíteni. Ahhoz azonban, hogy az EU csatlakozás után is megfelelő területen folyhasson Magyarországon burgonyatermesztés, a vetőburgonya minőségének erőteljes javítását kell elérni. Jelen helyzetben ugyanis a termőterületnek csak mintegy 25-30%-ára kerül fémzárolt, magas genetikai értékű vetőburgonya. Ez rendkívül alacsony részarány, ennek legalább megduplázására lenne szükség ahhoz, hogy az országban megbízható minőségű étkezési burgonya kerüljön a vásárlók asztalára és a feldolgozókhoz is. A minőségi követelmények is folyamatosan szigorodnak, amivel párhuzamosan a hazai szabvány előírásokat is harmonizálni kell az európai országokban elfogadottakkal. Ez természetesen nem egyszerűsítést vagy könnyítést jelent a hazai termelők részére. A vetőburgonya termelők és a felhasználók munkájának elősegítése céljából egészítettük ki könyvünket a legfontosabb kérdések legilletékesebb szakértőinek írásaival. Vissza

Tartalom

Előszó 7
I. Vetőburgonya szaporítása, felújítás 9
1. A hazai burgonyatermesztés és -fogyasztás főbb jellemzői 9
2. A burgonya vetőgumó-szaporítás állami ellenőrzésének rendszere és minőségi követelményei Magyarországon 18
3. A burgonya vetőgumó-szaporító szántóföldi ellenőrzése és minősítése 22
4. A burgonya vetőgumó fémzárolása 34
5. A tárolás ellenőrzése 36
6. Kisparcellás fajtaazonosító vizsgálat 37
7. Burgonya vetőgumó előállítást végző termelők 2001-ben 39
II. A burgonya fajták minősítése, fajtaválaszték 43
1. A burgonya fajták választéka, a fajtamegválasztás főbb szempontjai 43
III. A burgonya fajtafenntartás és szaporítás rendszere 51
1. A burgonya leromlásának elméleti alapjai 51
2. A fajtafenntartás és a vetőgumó előállítás rendszere 56
IV. A vetőburgonya termesztés agrotechnikai követelményei 69
1. Termőhely megválasztás, tábla kijelölés 69
2. Elővetemény, utóhatás 71
3. Talajelőkészítés 72
4. Tápanyagellátás 73
5. A vetőgumó előkészítése 79
6. A burgonya ültetése 82
7. A burgonya gyomirtása 84
8. Szelektálás 85
9. Öntözés 86
10. Szártalanítás 87
11. Betakarítás 87
V. A vetőburgonya tárolása 89
VI. A burgonyában előforduló levéltetvek, mint vírusvektorok 97
1. Levéltetű megfigyelés és előrejelzés 97
2. A levéltetvek tápnövény választása és táplálkozása 97
3. A levéltetvek alkalmazkodása az időjárási viszonyokhoz 99
4. A levéltetvek mint vírusvektorok 100
5. A burgonyát károsító levéltetvek 100
6. A levéltetvek rajzásvizsgálata 102
7. A levéltetvek elleni védekezés 103
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem