kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Tankönyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 211 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 16 cm |
ISBN: | 963-18-1392-4 |
Megjegyzés: | 165 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Tankönyvi szám: 15119/I. |
Bevezetés | 3 |
A mezőgazdasági, erdészeti és élelmiszeripari termelés jelentősége hazánkban | 5 |
Szervesanyagtermelés a mezőgazdaságban | 5 |
A megtermelt szervesanyag népgazdasági felhasználása | 8 |
A mezőgazdasági és erdészeti ágazatok csoportosítása | 11 |
A mezőgazdasági ágazatok rendszere | 11 |
A növénytermesztési főágazat ágazatcsoportjai | 12 |
A szántóföldi növénytermesztés | 12 |
A kertészeti termelés | 16 |
Az erdészet és a fafeldolgozás | 18 |
Az állattenyésztési főágazat csoportjai | 20 |
A szarvasmarha-tenyésztés | 20 |
A sertéstenyésztés | 22 |
A baromfitenyésztés | 23 |
A juh és egyéb állatfajok tenyésztése | 24 |
A termelés helyei, szervezeti tagozódása és termelőeszközei | 27 |
A szocialista vállalat jellemző sajátosságai | 27 |
Állami gazdaságok és termelőszövetkezetek | 28 |
A mezőgazdasági termelés és gazdálkodás alapvető tényezői | 30 |
A termőterület és munkaerő | 30 |
Az állóeszközök | 32 |
A forgóeszközök | 34 |
Összefoglalás | 35 |
A termesztett növények és a tenyésztett haszonállatok csoportosítása és főbb jellemzőik | 36 |
A termesztett növények kialakulása | 36 |
A vad és termesztett növények | 36 |
A vad és termesztett növény különbsége | 36 |
A gyűjtögetéstől a növénytermesztésig | 39 |
A vad növény művelésbe vétele | 39 |
Az ősi agrotechnika | 40 |
A termesztett növények eredete (géncentrum) | 40 |
A szántóföldi növények csoportosítása és főbb jellemzőik | 43 |
A gabonafélék | 43 |
A hüvelyes növények | 49 |
Az ipari növények | 54 |
A gyökér- és gumósnövények | 58 |
A takarmánynövények | 62 |
A kertészeti növények csoportosítása és főbb jellemzőik | 72 |
A zöldségnövények | 73 |
A gyümölcstermő növények | 85 |
A szőlő | 96 |
A dísznövények | 102 |
Az erdészeti növények csoportosítása és főbb jellemzőik | 104 |
Az erdő biológiája | 104 |
Erdőtípusok | 105 |
Az erdőt alkotó főbb fás növényfajok és jellemzőik | 106 |
A tenyésztett állatok csoportosítása és főbb jellemzőik | 119 |
A tenyésztett állatok kialakulása | 119 |
A fontosabb domesztikált állatfajok | 119 |
A szarvasmarha | 120 |
A sertés | 123 |
A juh | 125 |
A ló | 126 |
A baromfi és a házinyúl | 129 |
Összefoglalás | 131 |
A termelés főbb ökológiai tényezői | 132 |
Meteorológiai ismeretek | 132 |
A meteorológia tárgya és feladata | 132 |
A légkör | 134 |
A légkör elemei és a napsugárzás | 136 |
A napfénytartam és a léghőmérséklet | 139 |
A légnyomás és levegőáramlás | 141 |
A levegő nedvessége (páratartalma) | 142 |
Az elpárolgás | 143 |
A felhők, a köd és a csapadék | 144 |
A levegőfajták, légtömegek (légtestek) | 146 |
Éghajlattani alapismeretek | 148 |
Éghajlati osztályozás | 149 |
Hazánk éghajlata és éghajlati körzetei | 150 |
A mezőgazdasági termelés és az agrometeorológia | 154 |
A levegő, az időjárás és az éghajlat szerepe a növények és állatok életében | 155 |
A fenológiai megfigyelések és mezőgazdasági szerepük | 157 |
Az erdő éghajlata, az erdészeti klíma értékelése | 158 |
A meteorológiai vizsgálatok eszközei (gyakorlat) | 160 |
Összefoglalás | 167 |
Talajtani ismeretek | 167 |
A talaj fogalma és a talajképződés folyamata | 167 |
A talaj alkotórészei, fizikai tulajdonságai | 170 |
A fizikai talajféleség meghatározása, a talaj kötöttsége, higroszkópossága és kapilláris vízemelése | 172 |
A talaj víz, levegő és hőgazdálkodása | 175 |
A talaj kolloidok szerepe és jelentősége a szervezet kialakításában | 177 |
A talaj kémhatása és pufferképessége | 180 |
A talaj biológiai, biokémiai tualjdonsága és szervesanyaga | 182 |
Talajrendszertani ismeretek | 184 |
Magyarország talajföldrajza és a termelés kapcsolata | 189 |
Talajjavítás, talajvédelem és mezőgazdasági jelentőségük | 192 |
Egyszerű talajvizsgálatok (gyakorlat) | 194 |
Összefoglalás | 200 |
Agroökológiai körzetek | 200 |
A körzetek kialakításának előzményei és alapjai | 200 |
A hazai agroökológiai potenciál általános jellemzője és hatása a termelésre | 202 |
A mezőgazdasági termelés és a természeti adottságok realizálása | 203 |
Összefoglaló feladatok (a termelés főbb ökológiai tényezői) | 205 |
Kislexikon | 207 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.