1.062.023

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mezőgazdasági alapismeretek I.

Tankönyvpótló jegyzet - I. osztály/Biológiai szakcsoport

Szerző
Grafikus
Lektor
Budapest
Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 211 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN: 963-18-1392-4
Megjegyzés: 165 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Tankönyvi szám: 15119/I.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés3
A mezőgazdasági, erdészeti és élelmiszeripari termelés jelentősége hazánkban5
Szervesanyagtermelés a mezőgazdaságban5
A megtermelt szervesanyag népgazdasági felhasználása8
A mezőgazdasági és erdészeti ágazatok csoportosítása11
A mezőgazdasági ágazatok rendszere11
A növénytermesztési főágazat ágazatcsoportjai12
A szántóföldi növénytermesztés12
A kertészeti termelés16
Az erdészet és a fafeldolgozás18
Az állattenyésztési főágazat csoportjai20
A szarvasmarha-tenyésztés20
A sertéstenyésztés22
A baromfitenyésztés23
A juh és egyéb állatfajok tenyésztése24
A termelés helyei, szervezeti tagozódása és termelőeszközei27
A szocialista vállalat jellemző sajátosságai27
Állami gazdaságok és termelőszövetkezetek28
A mezőgazdasági termelés és gazdálkodás alapvető tényezői30
A termőterület és munkaerő30
Az állóeszközök32
A forgóeszközök34
Összefoglalás35
A termesztett növények és a tenyésztett haszonállatok csoportosítása és főbb jellemzőik36
A termesztett növények kialakulása36
A vad és termesztett növények36
A vad és termesztett növény különbsége36
A gyűjtögetéstől a növénytermesztésig39
A vad növény művelésbe vétele39
Az ősi agrotechnika40
A termesztett növények eredete (géncentrum)40
A szántóföldi növények csoportosítása és főbb jellemzőik43
A gabonafélék43
A hüvelyes növények49
Az ipari növények54
A gyökér- és gumósnövények58
A takarmánynövények62
A kertészeti növények csoportosítása és főbb jellemzőik72
A zöldségnövények73
A gyümölcstermő növények85
A szőlő96
A dísznövények102
Az erdészeti növények csoportosítása és főbb jellemzőik104
Az erdő biológiája104
Erdőtípusok105
Az erdőt alkotó főbb fás növényfajok és jellemzőik106
A tenyésztett állatok csoportosítása és főbb jellemzőik119
A tenyésztett állatok kialakulása119
A fontosabb domesztikált állatfajok119
A szarvasmarha120
A sertés123
A juh125
A ló126
A baromfi és a házinyúl129
Összefoglalás131
A termelés főbb ökológiai tényezői132
Meteorológiai ismeretek132
A meteorológia tárgya és feladata132
A légkör134
A légkör elemei és a napsugárzás136
A napfénytartam és a léghőmérséklet139
A légnyomás és levegőáramlás141
A levegő nedvessége (páratartalma)142
Az elpárolgás143
A felhők, a köd és a csapadék144
A levegőfajták, légtömegek (légtestek)146
Éghajlattani alapismeretek148
Éghajlati osztályozás149
Hazánk éghajlata és éghajlati körzetei150
A mezőgazdasági termelés és az agrometeorológia154
A levegő, az időjárás és az éghajlat szerepe a növények és állatok életében155
A fenológiai megfigyelések és mezőgazdasági szerepük157
Az erdő éghajlata, az erdészeti klíma értékelése158
A meteorológiai vizsgálatok eszközei (gyakorlat)160
Összefoglalás167
Talajtani ismeretek167
A talaj fogalma és a talajképződés folyamata167
A talaj alkotórészei, fizikai tulajdonságai170
A fizikai talajféleség meghatározása, a talaj kötöttsége, higroszkópossága és kapilláris vízemelése172
A talaj víz, levegő és hőgazdálkodása175
A talaj kolloidok szerepe és jelentősége a szervezet kialakításában177
A talaj kémhatása és pufferképessége180
A talaj biológiai, biokémiai tualjdonsága és szervesanyaga182
Talajrendszertani ismeretek184
Magyarország talajföldrajza és a termelés kapcsolata189
Talajjavítás, talajvédelem és mezőgazdasági jelentőségük192
Egyszerű talajvizsgálatok (gyakorlat)194
Összefoglalás200
Agroökológiai körzetek200
A körzetek kialakításának előzményei és alapjai200
A hazai agroökológiai potenciál általános jellemzője és hatása a termelésre202
A mezőgazdasági termelés és a természeti adottságok realizálása203
Összefoglaló feladatok (a termelés főbb ökológiai tényezői)205
Kislexikon207

Dr. Horváth Károly

Dr. Horváth Károly műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Horváth Károly könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem