1.068.097

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mikrobiológia

Szerző
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyv- és Folyóiratkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 333 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: 83 fekete-fehér ábrával illusztrált. Kihajtható melléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó a második kiadáshoz3
Bevezetés5
A mikroszervezetek alaktana, szaporodása és rendszertana
A baktériumok és sugárgombák alakja és mérete13
A baktériumok sejtjeinek felépítéséről általában16
Sejtfal, sejtmembrán, tok17
Citoplazma, tartléktápanyagok21
Bomlástermékek vagy exkrétumok23
Festékek képzése23
A protoplazma világító képessége24
A bektériumok sejtmag-kérdésének mai állása25
A baktériumok mozgatószervei és a mozgás28
A baktériumok viselkedése festékekkel szemben31
A baktériumsejt fejlődése33
Ciklusosság a baktériumsejt-fejlődésben39
Tenyésztés, tenyészeljárások, szaporodás mértéke42
A baktériumok szabad szemmel látható (makroszkópos) fejlődési formáiról46
A baktériumok rendszerezéséről49
A baktériumok rendszerének rövid ismertetése51
Gombák69
Algák92
Protozoa vagy állati véglények94
A mikroszervezetek általános élettana
A mikroszervezetek sejtjeinek vegyi összetételéről97
Anorganikus anyagok97
Szén101
Nitrogén105
A növekedést serkentő anyagok és szerepük a mikroorganizmusok életében106
Anyagcsere. Enzimek111
Légzési típusok117
Fizikai hatások a mikroszervezetekre120
A víz szerepe a mikroszervezetek konzerválásában. A nedvesség és a koncentrált oldatok hatása120
A hőmérséklet mint környezeti hatás123
A fény hatása126
A mikroszervezetekre gyakorolt kémiai hatás127
A vegyi reakció hatása127
Vegyszerek és mérgek hatása a mikroszervezetekre, fertőtlenítés128
Néhány, a mezőgazdasági iparban és takarmánykészítési folyamatban fontos anaerob és aerob lebontási folyamat
Alkoholos erjedés134
Tejsavas erjedés140
Propionsavas erjedés153
Vajsavar erjedés154
Anaerob és aerob ecetsavar erjedés157
A mikroszervezetek változékonysága és öröklékenysége
Spontán és indukált mutáció164
A mikrobiális mutánsok fő típusai170
Transzformáció mint a mikroszervezetek klónjai között létrejövő örökletes kölcsönhatás174
Transzdukció174
Genetikai kicserélődés paraszexuális vagy szexuális úton178
Szexualitás és citogén elmélet182
Információs elmélet184
A micsurini felfogás a mikrobiológiában186
A mikroszervezetek környezettana
A mikroszervezetek egymás közötti kapcsolatáról, valamint a mikro- és makroszervezetek közötti viszonyról191
Metabiózis191
Antagonizmus, antibiózis193
Szimbiózis213
A mikroszervezetek parazitizmusa219
Mikroszervezetek a természetben233
Mikroszervezetek a talajban233
A szén körforgalma a talajban245
A nitrogén körforgalma a talajban252
A kén körforgalma a talajban272
A foszfor mikrobiológiai átalakulása274
A vas és mangán mikrobiológiai átalakulása276
Talajoltás278
Az istállótrágya mikrobiális folyamata az érlelés alatt283
A mikroszervezetek szerepe a humusz képződésében és talajaggregátum kialakításában286
Egyoldalú, káros mikrobiális hatás a talajban291
Irányítható-e a talaj élette a mikrobák segítségével?292
A mikroszervezetek elterjedése a vízben297
A mikrobiológia történetének áttekintése
Irodalom317
Név- és tárgymutató321

Dr. Horváth János

Dr. Horváth János műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Horváth János könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem