Előszó | 5 |
Az ecetgyártás története (Bátai Tibor, dr. Horváth György) | 7 |
Ecetipari mikrobiológia (dr. Pándi Ferenc) | 23 |
A mikroorganizmusok rendszerezése | 23 |
A mikroorganizmusok anyag- és energiaforgalma | 28 |
A mikroorganizmusok tápanyagigénye | 33 |
A mikroorganizmusok tápanyagai | 34 |
A víz | 35 |
Az ásványi anyagok | 35 |
A szénforrás | 36 |
A bioszanyagok | 36 |
A környezet hatása a mikroorganizmusok élettevékenységére | 37 |
A hőmérséklet | 37 |
Az oxigén | 38 |
A hidrogénion-kocentráció hatása | 38 |
A mikroorganizmusok szaporodási és termékképződési kinetikája | 39 |
Szaporodási kinetika | 39 |
Termékképződési kinetika | 43 |
A mikroorganizmusok szaporítási folyamatainak matematikai modellezése | 44 |
Az ecetsav-baktériumok rendszerezése | 48 |
Az ecetsav-baktériumok alak- és rendszertana | 48 |
Az ecetsav-baktériumok anyagforgalmának főbb sajátosságai | 53 |
Az ecetsav-baktériumok energiaforgalma | 57 |
Az ecetsav-baktériumok élettani sajátosságai | 58 |
Az ecetgyártásra felhasznált etil-alkohol egyes szenneyző komponenseinek hatása | 62 |
A környezet hatása az ecetsav-baktériumok élettevékenységére | 64 |
Az ecetsav-baktériumok maghatározási módszerei | 67 |
Az ecetsav-baktériumok meghatározási módszereihez felhasznált tápközegek összetétele | 70 |
Az ecetsav-baktériumok meghatározási módszereihez felhasznált reagensek összetétele | 72 |
Az ecetgyártás alapanyagai, tápanyagai, segédanyagai (Jenei Király Györgyné, dr. Horváth György, dr. Sólyom Lajos) | 73 |
Alapanyagok | 73 |
Finomszesz | 73 |
Szőlő- és gyümölcsbor | 79 |
Víz | 80 |
Levegő | 85 |
Ecetsav (jégecet) | 87 |
Tápanyagok | 91 |
Szerves tápanyagok | 92 |
Szervetlen tápanyagok | 93 |
Segédanyagok | 95 |
Színezőanyagok | 95 |
Egyéb anyagok | 97 |
Az ecetgyártás technológiái (Hyross Ferenc) | 98 |
Nyugvócefrés eljárás | 99 |
Orleánsi eljárás | 99 |
PASTEUR-eljárás | 101 |
Felületi csörgedező eljárás | 102 |
Átmeneti eljárások | 103 |
SCHÜTZENBACH-rendszerű eljárás | 103 |
A FRINGS-féle hagyományos eljárás | 105 |
FRINGS-féle óriás képzők | 106 |
A forgácsos ecetképző technológiája | 110 |
A szeszátvétel | 110 |
A denaturálás | 111 |
A cefrekészítés | 112 |
A tápanyag-adagolás | 113 |
A cefrefeladás | 114 |
A cefrekeringtetés | 116 |
A hőmérséklet-szabályozás | 116 |
A levegőadagolás | 117 |
A késztermékülepítés, -szűrés, -tárolás | 118 |
A forgácsos ecetképzők üzembe helyezése és leállítása | 118 |
A forgácsos ecetképzők üzemzavarai | 121 |
A FRINGS-féle óriás ecetképzők automatikus szabályozása | 124 |
A szubmerz (alámerített) eljárás | 128 |
A denaturálás | 137 |
A cefrekészítés | 137 |
A cefrefeladás és fermentálás | 138 |
Az automatikus hőfokszabályozás | 140 |
A készterméklefejtés | 140 |
A derítés | 141 |
A szűrés | 142 |
A kénezés | 145 |
Az acetátor üzembe helyezése | 145 |
Az acetátor leállítása | 147 |
Az acetátor üzemzavarai | 147 |
A tartalék áramforrás | 147 |
A kombinált eljárás | 150 |
A folytonos eljárás | 151 |
Különleges termékek gyártása | 153 |
Az ízesített ecet | 153 |
A borecet | 153 |
Az almaecet | 155 |
Az ecet töményítésa | 156 |
A kifagyasztás | 156 |
Az azeotópos desztilláció | 159 |
Az extrakció | 159 |
A kombinált eljárás | 162 |
Az ecetgyártás gépei, berendezései (Gottlasz Ottó, dr. Horváth György, dr. Sólyom Lajos) | 167 |
A szivattyúk | 167 |
A szivattyúk működési elve és jellemzői | 167 |
Az önfelszívó szivattyúk | 170 |
A saválló csigaházas szivattyúk | 172 |
A műanyag szivattyúk | 174 |
A különleges szivattyúk | 176 |
A hűtők | 1777 |
A hűtőrendszerek | 177 |
Hűtéstechnikai alapfogalmak | 178 |
A forgácsos képzők hűtése | 179 |
Az acetátor hűtése | 181 |
A hűtő teljesítményének ellenőrzése | 181 |
A szerelvények | 183 |
A szűrők | 188 |
Technológiai számítások (dr. Horváth György) | 195 |
Az SI-mértékrendszer alkalmazása | 195 |
Speciális mértékegységek | 196 |
Hektoliterfok (hlf) | 196 |
Hydrát (hy) | 197 |
Liter 10%-os | 197 |
Speciális térfogatszámítások | 198 |
Fekvőhengeres tartályben levő folyadék mennyisége | 198 |
Csonkakúp köbtartalma | 199 |
Hordó köbtartalma | 199 |
Hordóban levő folyadék mennyisége | 201 |
A termelés számítása | 201 |
Bruttó és nettó termelés | 201 |
Relatív és abszolút termelés | 203 |
A technológiai paraméterek számítása | 205 |
A fajlagos anyagfelhasználás (F) | 205 |
A kihasználási százalék (K%) | 205 |
Az elméleti kihasználási százalék (K%e) | 207 |
A veszteségek forrásai | 207 |
Az 1m3 forgácson feldolgozható napi szeszmennyiség | 208 |
A 1 m3 törzsecetre jutó szeszfelhasználás | 208 |
A termelési kapacitás | 209 |
A fajlagos levegőigény | 209 |
A fajlagos hűtőigény | 210 |
A technológiai berendezések jellemző adatai | 212 |
A töltéses ecetképzők méretarányai | 212 |
A forgács gyártása, méretarányai | 212 |
A forgács ecetfelszívása | 213 |
A termelés területigénye | 214 |
Az oldatok hígításának és keverésének számítása | 214 |
A hígítási egyenlet | 214 |
A keverési egyenlet | 215 |
A keverési szabály | 215 |
Példák a technológiai számításokhoz | 216 |
Hígítási példák | 216 |
Keverési feladatok keverési egyenlettel | 217 |
Keverési feladatok keverési szabállyal | 218 |
Egyéb feladatok | 220 |
Az ecet palackozása, forgalmazása (Almási Ferenc, Gottlasz Ottó, dr. Sólyom Lajos) | 223 |
A csomagolóanyagok | 224 |
A palackok | 224 |
A címkék | 224 |
A címkeragasztók | 226 |
A záróelemek | 226 |
A kartondobozok | 228 |
A műanyag rekeszek | 229 |
A palackozóüzem | 231 |
A göngyölegraktár | 231 |
A palack-előkészítő | 231 |
A palackmosó | 231 |
A palackozó | 232 |
A palackok szállítása az egyes gépek között | 232 |
A szűrőhelyiség | 233 |
A palackozás gépei | 233 |
A mosógép | 233 |
A rekeszmosó | 237 |
A töltőgép | 237 |
A zárógép | 240 |
A műanyag flakonok készítése, töltése, zárása | 241 |
A címkézőgép | 244 |
A kirakó- és berakógépek | 246 |
A csomagolás, a raktározás és az anyagmozgatás | 246 |
A tankautós ecetszállítás | 248 |
Az ecetkészítmények (dr. Pándi Ferenc) | 250 |
Minőségellenőrzés, vizsgálati módszerek (dr. Bikfalvi Istvánné, Jeney Király Györgyné, dr. Ludvig László) | 259 |
Az alap- és segédanyagok minősítése | 262 |
A gyártásközi ellenőrzés és a késztermékek minősítése | 263 |
Érzékszervi vizsgálatok | 264 |
Az összes savtartalom meghatározása | 265 |
Az etil-alkohol-tartalom meghatározása | 267 |
A finomszesz etil-alkohol-tartalmának meghatározása szeszfokolóval | 268 |
A finomszesz etil-alkohol-tartalmának meghatározása piknométerrel | 269 |
Az ecetkészítmények etil-alkohol-tartalmának meghatározása merülő refrektométerrel | 271 |
Az ecetdenaturátum és ecetcefre etil-alkohol-tartalmának meghatározása | 274 |
A nyers ecet etil-alkohol-tartalmának meghatározása szín-összehasonlítással | 274 |
A bor etil-alkohol-tartalmának meghatározása Malligand-rendszerű fokolóval | 275 |
Gyümölcsborecet kénessavtartalmának meghatározása | 276 |
Borok szorninsavtartalmának meghatározása | 277 |
Hangyasvatartalom kimutatása | 279 |
Bepárlási maradék (szárazanyag-tartalom) meghatározása | 279 |
Hamutartalom meghatározása | 280 |
Kloridtartalom kimutatása | 281 |
Szabad klórtartalom meghatározása ivóvízből | 282 |
Szulfáttartalom kimutatása | 282 |
Metil-alkohol-tartalom meghatározása DENIGES-FELLENBERG szerint | 283 |
Acetildehid-tartalom meghatározása | 285 |
Acetontartalom kimutatása | 286 |
Fluoreszcenciavizsgálat | 287 |
Vastartalom meghatározása borban | 287 |
Ecetféleségek megkülönböztetésére alkalmas módszerek | 290 |
Az oxidációs értékek meghatározásához szükséges desztillátum előállítása | 290 |
Oxidációs érték meghatározása | 290 |
Lúgos oxidációs szám meghatározása | 291 |
Jódérték meghatározása | 292 |
Észterszám meghatározása | 292 |
Formolszám meghatározása | 293 |
Ásványi sav kimutatása | 294 |
Színezőanyagok vizsgálata | 294 |
Karamell savtűrő képességének vizsgálata | 295 |
Karamell kimutatása a késztermékből | 295 |
Szintetikus színezőanyagok kimutatása | 295 |
A víz lúgosságának meghatározása | 296 |
A víz keménységének meghatározása | 297 |
Csomagolóanyagok vizsgálata | 299 |
Hibaszámítás | 299 |
Irodalom | 303 |
Könyvek | 303 |
Szakdolgozatok, különkiadványok | 304 |
Szabványok | 306 |