A szerkesztőről | 8 |
A szerzőkről | 9 |
Előszó | 11 |
Az élelmiszer-gazdasági marketing jellemzői és sajátosságai | 13 |
Az élelmiszer-gazdasági marketing alapstruktúrája | 13 |
Az élelmiszer-gazdasági marketing piaci orientációja, a makro- és mikrokörnyezet elemzése | 18 |
Az élelmiszer-gazdasági marketing sajátosságai | 23 |
Az élelmiszer-vásárlói és -fogyasztói magatartás rendszere | 27 |
Az élelmiszer-fogyasztás általános jellemzői és trendjei | 27 |
Az élelmiszer-fogyasztás jellemzői | 27 |
Az élelmiszer-fogyasztás trendjei | 30 |
Az élelmiszer-fogyasztói magatartást befolyásoló tényezők | 32 |
Biológiai tényezők | 32 |
Közgazdasági és demográfiai tényezők | 35 |
Pszichológiai tényezők | 38 |
Társadalmi, szociológiai tényezők | 43 |
Kulturális/antropológiai tényezők | 47 |
Az élelmiszer-vásárlói és -fogyasztói magatartási modellek | 54 |
A vásárlói és fogyasztói magatartás általános modellje | 54 |
Az élelmiszer-fogyasztói magatartás sajátos kérdései | 57 |
A fogyasztói hűség típusai és tényezői | 61 |
Az élelmiszer-fogyasztás gyakoriságát befolyásoló tényezők | 61 |
Az élelmiszer-fogyasztással kapcsolatos kockázatok és kockázatviselési módok | 63 |
A szervezeti piacok az élelmiszer-gazdaságban és a szervezeti piacok magatartása | 64 |
A szervezeti piacok alaptípusai és jellemzői | 68 |
Az élelmiszeripar legfontosabb szervezeti piacai és szerepük | 68 |
Az élelmiszer-nagy- és -kiskereskedelem | 70 |
A házakon kvüli étkezési rendszerek (food-service) | 70 |
A beszerzési magatartás jellemzői és modellje | 79 |
Az élelmiszer-ipar beszerzési magatartása | 85 |
Az élelmiszer-nagy- és -kiskereskedelem beszerzési magatartása | 89 |
A vendéglátóipar beszerzési magatartása | 95 |
A piaci verseny összetevői és elemzése az élelmiszer-gazdaságban | 98 |
A piaci verseny alapösszefüggései | 98 |
A piaci verseny, versenyformák és versenyeszközök | 98 |
A piaci verseny és versenyelőny kapcsolata | 102 |
A piaci versenystruktúra elemzése | 105 |
A versenytársak elemzése és a versenybenchmarking | 109 |
A piaci verseny, a versenystruktúra és a piaci teljesítmény kapcsolata | 114 |
A piaci struktúra-magatartás-teljesítmény modellje | 114 |
A PIMS modell és a kulcs sikertényezőinek elemzése | 117 |
Az iparági, szektorverseny-képességi modell | 120 |
A piacok elemzése: a piaci szegmentálás és pozicionálás | 124 |
A piacok elemzése | 124 |
A szegmentálás általános tényezői | 127 |
A szegmentálás speciális összetevői | 132 |
Szervezeti piacok szegmentálása | 137 |
A piaci pozícionálás és a piaci rések meghatározása | 140 |
A piaci szegmentáció és a piacra lépés a külpiacon | 143 |
A külpiacok szegmentációjának sajátosságai | 143 |
A külpiacra lépés formái és fokozatai | 146 |
A termék szerepe a marketingmixben | 149 |
Az élelmiszerek csoportosítása és a terméktulajdonságok, a termékminőség | 149 |
Az élelmiszerek marketingszempontú csoportosítása | 149 |
Az élelmiszerek terméktulajdonságai és összetetvői | 159 |
A termékminőség formái és a fogyasztó/felhasználó által észlelt minőség | 163 |
A termékek fejlesztése, piaci bevezetése és fogyasztói, piaci tesztelése | 169 |
A termékfejlesztés kettős jellege és szakaszai | 169 |
A termékötlettől a termékkoncepcióig | 173 |
A termék kifejlesztése: a prototípustól a piaci bevezetésig | 176 |
Az új termékek piaci tesztelése és részleges piaci bevezetése | 185 |
Az új termékek széles körű piaci bevezetése és értékelése | 190 |
Az élelmiszerek csomagolása, címkézése és márkázása | 196 |
Az élelmiszer-csomagolás és a marketing | 196 |
A csomagolás funkciói | 196 |
A csomagolás formái | 201 |
Döntési pontok a csomagolás kialakításában | 201 |
A csomagolási rendszerek fejlődésének fő irányai | 205 |
Az élelmiszerek jelölése | 206 |
Az élelmiszer-jelölés fogalma és szabályozása | 206 |
Az élelmiszer-jelölés marketingfunkciói | 209 |
A versenyképesség és a jelölés kapcsolata | 210 |
A márkázás, a márkaérték és a márkastratégiák | 218 |
A márka fogalma | 218 |
A márkamérték-menedzsment helye a marketingben | 218 |
A márkaérték, márkavagyon főbb összetevői | 219 |
Márkastratégiák | 223 |
A minőségi jelek, földrajzi eredetjelzés és márkázás az élelmiszerpiacon | 226 |
Az értékesítési csatorna szerepe a marketingben | 228 |
Az értékesítési csatorna fogalma és alapösszefüggései | 228 |
Az értékesítési csatorna fogalma és csoportjai | 228 |
Az értékesítési csatorna szereplői és funcióik | 231 |
A piaci intézmények formái és feltételei az értékesítési csatornában | 235 |
A szerződéses kapcsolatok, a horizontális és vertikális integráció | 238 |
Az értékesítéi csatornán belüli magatartás jellemzői | 244 |
Az élelmiszer-gazdasági vállalatok logisztikai funkciói | 247 |
A logisztika feladatrendszere, kapcsolata a marketinggel | 247 |
Termelési logisztikai elvek: JIT, OPT | 250 |
Áruszállítási rendszerek | 251 |
Logisztikai központok | 254 |
Ellátási lánc menedzsmentje | 257 |
Az ár és a szerződéses feltételek szerepe a marketingmixben | 263 |
Az árképzést és áralakulást meghatározó tényezők | 263 |
A piaci árképzés az értékesítési és beszerzési kapcsolatokban | 270 |
A vállalkozói árképzés feltételei és módszerei | 274 |
Az árdifferenciálás eszközrendszere és a szerződéses feltételek | 284 |
Az eladásösztönzés eszközrendszere | 286 |
Az eladásösztönzés alapösszefüggései | 286 |
A reklám | 287 |
Az értékesítésösztönzés | 290 |
Vásárok, kiállítások, bemutatók | 298 |
DM, személyes eladás és PR | 300 |
A marketingstratégiák és a stratégiai tervezés | 304 |
A stratégiai tervezés alapösszefüggései | 304 |
A marketingstratégiai terv és a marketing-alapstratégiák | 307 |
A marketing-alapstratégiák | 307 |
Marketingstratégiai tervezési módszerek | 317 |
A marketingstratégia megvalósítása és monitoringja | 320 |
Zárszó | 323 |
Irodalom | 324 |