1.062.600

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tyúktenyésztés

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 207 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-230-410-1
Megjegyzés: Kihajtható táblázattal. Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A könyv a baromfitenyésztésen belül a legnagyobb jelentőségű ágazatnak, a tyúktenyésztésnek az ismeretanyagát foglalja össze. Bevezető részében a tyúk biológiai sajátosságaival ismerteti meg az olvasót, majd a tyúktenyésztésben alkalmazott tenyésztési módszereket tárgyalja. Részletesen foglalkozik a baromfikeltetéssel, ismerteti a tyúkfajtákat és -hibrideket, majd a tenyészállomány-tartás, a pecsenyecsirke-nevelés, az árutojás-termelés technológiáját tárgyalja.
Jelentős érdeme e munkának a korszerű biológiai szemlélet. A szerző sokoldalúan világít rá a biológiailag, genetikailag meghatározó értékmérő tulajdonságok és a környezeti tényezők egymásra hatásának jellegére, ok és okozati összefüggéseire. Ezzel jelentősen hozzájárul a különböző tartás- és takarmányozástechnológiai előírások mögött rejlő biológiai, élettani, környezeti összefüggések megértéséhez.
A könyv mondanivalójának jobb megértését 38 rajz segíti. Elsősorban nagyüzemi baromfitartással foglalkozó szakembereknek... Tovább

Fülszöveg

A könyv a baromfitenyésztésen belül a legnagyobb jelentőségű ágazatnak, a tyúktenyésztésnek az ismeretanyagát foglalja össze. Bevezető részében a tyúk biológiai sajátosságaival ismerteti meg az olvasót, majd a tyúktenyésztésben alkalmazott tenyésztési módszereket tárgyalja. Részletesen foglalkozik a baromfikeltetéssel, ismerteti a tyúkfajtákat és -hibrideket, majd a tenyészállomány-tartás, a pecsenyecsirke-nevelés, az árutojás-termelés technológiáját tárgyalja.
Jelentős érdeme e munkának a korszerű biológiai szemlélet. A szerző sokoldalúan világít rá a biológiailag, genetikailag meghatározó értékmérő tulajdonságok és a környezeti tényezők egymásra hatásának jellegére, ok és okozati összefüggéseire. Ezzel jelentősen hozzájárul a különböző tartás- és takarmányozástechnológiai előírások mögött rejlő biológiai, élettani, környezeti összefüggések megértéséhez.
A könyv mondanivalójának jobb megértését 38 rajz segíti. Elsősorban nagyüzemi baromfitartással foglalkozó szakembereknek ajánljuk, de az agrártudományi egyetemek és főiskolák hallgatói számára is hasznos ismereteket nyújthat a könyv.
Vissza

Tartalom

Előszó5
A tyúk biológiai sajátosságai7
A tyúk származása és domesztikációja7
A tojás összetétele, képződése8
A tojás alkotórészei9
A tojás képződése10
A tojás képződését befolyásoló élettani és környezeti tényezők14
A fény szerepe a reprodukciós folyamatokban16
A vedlés18
A kotlás21
A tyúk értékmérő tulajdonságai23
A tojástermelő képesség24
A tojás minősége30
A termékenység32
A kelthetőség34
Hústermelő képesség37
Takarmányértékesítő képesség41
A tojótyúkok takarmányértékesítő képessége42
A pecsenyecsirke takarmányértékesítő képessége43
Kifejlettkori testnagyság44
A tollasodás46
Ellenállóképesség, életterő48
Vérmérséklet, rossz szokások49
A tyúk genetikai sajátosságai, a tyúktenyésztésben alkalmazott tenyésztési módszerek51
A tyúk néhány kvalitatív tulajdonságának öröklődése51
Az ivari kromoszómához kötötten öröklődő tulajdonságok és gazdasági jelentőségük52
Tömegszelekció recesszív és domináns öröklésmenet esetén54
Tenyészkiválasztás57
A külső testalakulás megítélése a tenyésztői munkában57
A tyúk egyedi megjelölésének módszerei58
A származás megítélése58
A tojástermelésre irányuló szelekció61
A hústermelésre irányuló szelekció62
Pároztatási módok a tyúktenyésztésben63
A tyúktenyésztésben alkalmazott tenyésztési módszerek64
A beltenyésztés (rokontenyésztés)64
A hibridtenyésztés65
A rokontenyésztéses heterózistenyésztés67
Nem rokontenyésztett vonalakkal folytatott heterózistenyésztés69
A reciprok rekurrens szelekció70
A tyúktenyésztésben alkalmazott tenyésztési módszerek összefoglaló áttekintése72
Teljesítményvizsgálatok73
Tyúkfajták és -hibridek76
Tyúkfajták76
Tojástermelő (tojó típusú) tyúkfajták76
Vegyes hasznosítású tyúkfajták77
Hús típusú tyúkfajták81
Tojástermelő hibridek82
Leghorn típusú tojóhibridek83
Barna héjú tojást termelő hibridek84
Húshibridek87
A hús típusú szülőpárok jellemző sajátosságai87
A pecsenyecsirkék (húshibrid-végtermékek) jellemző sajátosságai88
Keltetés91
A keltetés közben lejátszódó főbb élettani folyamatok92
A gépi keltetés fizikai és mechanikai feltételei94
A keltetőállomások üzemeltetésének technológiai alapelvei100
A keltetőtojás gyűjtése, tárolása és szállítása102
A keltetőtojással szemben támasztott minőségi követelmények102
A keltetés folyamata104
A kelési időszakban tapasztalható rendellenességek, kelésgyengeség107
A kelési eredményeket befolyásoló tényezők és értékelésük az üzemben110
Keltetőgépek osztályozása és főbb típusai111
Naposkori ivarmeghatározás (szexálás)112
Tenyészállományok, szülőpárok nevelése116
Nevelési rendszerek és nevelőházak116
Napos- és növendék állatok fogadása121
Növendék csirkék takarmányozása123
Világítás129
Istállóklíma130
Ivararány, szelekció131
Tenyészállományok tartása133
Hibridtenyésztő üzemek133
A tenyésztő- és a szaporítótevékenység összefüggése134
Tenyésztojás-termelés137
A tojóidőszak rotációja és a tojóházak138
Állománysűrűség140
Takarmánysűrűség141
Világítás142
Istállóklíma143
Termelés-ellenőrzés, adatnyilvántartás144
A tojás gyűjtése145
Húsárutermelés147
Pecsenyecsirke-nevelés147
Rotáció, elhelyezés147
Férőhely-előkészítés, a naposcsibe fogadása150
A broilercsirke takarmányozása150
Itatás, ivóvízellátás156
Klímaviszonyok a broileristállóban157
Világítás160
A hizlalás befejezése160
Nyilvántartások161
Árutojás-termelés162
A tojóhibridek nevelése162
Tojóhibrid-növendékek takarmányozása164
Csőrkurtítás166
Selejtezés167
Áttelepítés a tojóházba167
Világítás és istállóklíma a nevelés alatt168
Tojóhibridtartás170
A trágyaaknával ellátott mélyalmos rendszerű tojótyúktartás170
Lécpadlós vagy rácspadlós tartási rendszerek170
Ketreces tojótyúktartás171
A tojóhibridek takarmányozása174
Itatás, ivóvízellátás183
Istállóklíma185
Tojásgyűjtés és -tárolás186
Baromfitelepek létesítésének általános szempontjai188
Függelék191
Irányszámok és segédtáblázatok a tervezéshez191
Irodalom202

Dr. Horn Péter

Dr. Horn Péter műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Horn Péter könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem