1.059.328

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Biológiai iparok műveletei

Kézirat

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 326 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kézirat. 164 példányban jelent meg. Tankönyvi szám: J6-401. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az emberiség ösztönösen már évezredek óta használ biokémiai eljárásokat, azonban alig több, mint 100 éves Pasteur azon felfedezése, hogy ezeknek a folyamatoknak nagyrészében mikroorganizmusok, mint... Tovább

Előszó

Az emberiség ösztönösen már évezredek óta használ biokémiai eljárásokat, azonban alig több, mint 100 éves Pasteur azon felfedezése, hogy ezeknek a folyamatoknak nagyrészében mikroorganizmusok, mint biokémiai ágensek játszanak fontos szerepet. Ezután a felfedezés után egyre több kereskedelmileg is fontos vegyület előállításánál használták a különböző mikrobák előnyös biokémiai aktivitását. A penicillin alkalmazásánál tapaszalatait minden várakozást felülmúló siker a mikroorganizmusok felhasználásának ujabb teret biztosított és egyben olyan technikai és mérnöki problémákat vetett fel, amelyek megoldására egy teljesen uj szemléletre, "biokémiai műveleti" szemléletre volt szükség. A második világháború után a biokémikusok, a mikrobiológusok és a vegyészmérnökök a fermentációs folyamatok technológiai folyamatait empirikusan közelitették és oldották meg. A fermentációs ipar viharos terjeszkedése azonban exaktabb megoldásokat követelt, igy fejlődött ki a "bioengineering" vagy "biochemical engineering" tudományterület, amely a mikroorganizmusok ipari felhasználásánál alkalmazott összes műszaki, mérnöki információkat foglalja magában. Ez a szemlélet a mikrobiológiai folyamatokat olyan speciális kémiai folyamatoknak tekintette, amelyben a szintetizáló, átalakító ágensek a mikroorganizmusok, tehát élő szervezetek ill. azok speciális biokatalizátorai, az enzimek. Az itt szerepet játszó élő szervezetek azonban nagyon sokszor olyan műveleteket igényeltek, amelyek nem, vagy nem teljesen egyeztek meg a szokásos vegyipari müveletekkel. A mikrobiológiai fermentációs ipar tehát a klasszikus vegyipari müveletek számát jelentősen növelte. Ha ezekhez az újonnan kidolgozott műveletekhez hozzávesszük a régebbi klasszikus élelmiszer- és erjedési ipar speciális műveleteit, akkor a "biochemical engineering" tudomány műveletei igen jelentős számot érnek el. Ezeknek az iparoknak a műveletei lényegében gyakran azonosak más ipar, vagy iparág műveleteivel. Eltérést csak ott mutatnak, hogy a müveletek alkalmazásakor fokozottabban kell figyelembe venni az átalakítandó anyag tulajdonságát, azaz bizonyos biokémiai szemléletre, nyersanyagismeretre van szükség. Vissza

Tartalom

1. Bevezetés ...............................................................3
2. Alapismeretek ............................12
2.1. A növényi és állati sejtek és szövettek felépítése ...... 12
2.2. A növényi szárazanyag termelését befolyásoló tényezők......................19
2.2.1. A fény mint termelési tényező ..........................19
2.2.2. A hő mint termelési tényező ......................20
2.2.3. A viz mint termelési tényező..............................20
2.2.4. A levegő mint termelési tényező .....................21
2.2.5. A talaj mint termelési tényező ..........................22
2.2.6. A trágyázás mint termelési tényező ..................23
2.2.7. A növényvédelem mint termelési tényező ...... 25
2.2.7.1. A növényvédelem általános kérdései ... 25
2.2.7.2. Herbicidek............................28
2.2.7.3. Fungicidek...................................32
2.2.7.4. Inszekticidek .........................36
2.2.7.5. Akaricidek .........................45
2.2.7.6. Rodenticidek .....................................46
2.3. Mikrobiológiai alapfogalmak .........................50
2.3.1. A mikroorganizmusok tipusai ............................50
2.3.2. A mikroorganizmusok növekedéséhez szükséges feltételek ............................57
2.3.3. A mikroorganizmusok kémiai összetétele........62
2.3.4. Genetikai alapismeretek .........................64
3. Biológiai rendszerek kinetikája .................. . . 68
3.1. Enzimreakciók kinetikája ............................68
3.1.1. A Michaelis-Menten egyenlet ..................68
3.1.2. Enzimgátlás kinetikája .........................73
3.1. 2.1. Kompetitív gátlás .........................74
3.1.2.2. Nem kompetitív gátlás ..................77
3.2. Mikroorganizmusok növekedésének kinetikája....................81
3.3. Termékképződési kinetika ..........................................89
3.4. Folytonos fermentációs rendszerek osztályozása és kinetikája..............92
3.4.1. A folytonos fermentációs rendszerek osztályozása......................94
3.4.2. A folytonos fermentációs rendszerek kinetikai törvényszerűségei...........100
3.4.3. A szakaszos és folytonos fermentációs kinetikai eredmények kapcsolata....................104
4. A biológiai iparok nyersanyagainak szállítása és raktározása ......................108
4.1. Anyagszállítás és mozgatás üzemen kivül és belül ..........108
4.1.1. Anyagszállítás üzemen kivül..........................108
4.1.2. Anyagmozgatás üzemen belül........................110
4.1.2.1. Ömlesztett szilárdanyagok mozgatása ......................... 110
4.1.2.2. Darabos anyagok mozgatására alkalmas berendezések.........125
4.2. Biológiai iparok nyersanyagainak és termékeinek raktározása ................127
4.2.1. A víz szerepe a tárolásban ..............................127
4.2.1.1. Az aˇw érték fogalma ......................127
4.2.1.2. A mikroorganizmusok vízigényének tanulmányozási módszerei ......................129
4.2.1.3. Az aˇw érték hatása a mikrobák fejlődésére............................132
4.2.2. Az együtt-tárolhatóság feltételei ....................135
4.2.3. A tárolótér levegőjének kondicionálása ..............138
4.2.4. Raktározás alatti változások ............................139
4.2.5. Hűtőtárolás,, gyorsfagyasztás.....................143
5. Biológiai anyagok feldolgozásánál alkalmazott speciális műveletek...................151
5.1. Biofizikai ismeretek....................................................151
5.1.1. A protoplazma szerkezete ..........................151
5.1.2. A sejt ozmózisos jelenségei ................152
5.1.3. Permeabilitás.............................154
5.1.4. A permeabilitás mesterséges megváltoztatása. Technikai plazmolizis..................155
5.2. Előkészítő müveletek ................................................156
5.2.1. Tisztítás és osztályozása................. 156
5.2.1.1. Eltérő súrlódási tényezőn alapuló szétválasztás ................................157
5.2.1.2. Szétválasztás az anyagok eltérő mágnesezhet Ősege alapján .............158
5.2.1.3. Rugalmasság-különbségen alapuló elválasztás ...........................159
5.2.1.4. Tisztítás és osztályozás méretbeli különbség alapján ..............................160
5.2.1.5. Elválasztás eltérő alak alapján............162
5.2.1.6. Légáramban való eltérő viselkedésen alapuló elválasztás.............164
5.2.1.7. Fajsúly szerinti elválasztás folyadékban.............166
5.2.1.8. Por szűrés, porleválasztás, porrobbanások ................. ............166
5.2.2. Apritás .........................170
5.2.2.1. Az apritás törvényszerűségei ...... . 170
5.2.2.2. Rideg anyagok aprítása .......... 174
5.2.2.3. Szívós és képlékeny anyagok aprítása .............187
5.3. Elválasztási módszerek .........................192
5.3.1. Fehérje-elválasztási módszerek ....................192
5.3.1.1. Fehérjék elválasztása az oldhatóság megváltoztatásával ........................193
5.3.1.2. Fehérjék elválasztása adszorpcióval .............196
5.3.1.3. Egyéb fehérje-elválasztási módszerek.............197
5.3.2. Molekuláris desztilláció ....................198
5.3.2.1. A molekulárdesztilláció elmélete ................. 198
5.3.2.2. A molekulárdesztilláció készülékei.............210
5.3.2.3. A molekulárdesztilláció alkalmazása.............216
5.3.3. Ioncsere ....................................217
5.3.3.1. Az ioncserélő anyagok típusai ............217
5.3.3.2. Az ioncserét befolyásoló tényezők.............220
5.3.3.3. Az ioncserés eljárás kivitelezése.............226
5.3.3.4. Az ioncsere alkalmazási területei ..............230
5.4. Sterilezés ................ ....................232
5.4.1. A mikroorganizmusok hőpusztulásának törvényszerűségei ................ ..............233
5.4.2. Konzervkészitmények sterilezése ....................239
5.4. 2.1. Hőpenetráció .......................240
5.4.2.2. A hőkezelési idő meghatározása .............243
5.4.2.3. Sterilező berendezések ..............248
5.4.2.3.1. Pasztőröző berendezések .............249
5.4.2.3.2. Sterilező berendezések ..............253
5.4.3. A fermentációs tápoldatok sterilezése ..............259
5.4.3.1. Tápoldatok szakaszos sterilezése .............260
5.4.3.2. Tápoldatok folytonos sterilezése ................264
5.5. Dezinficiálás . . ...................................268
5.5.1. A dezinficiálás elméleti vonatkozásai................268
5.5.2. Dezinficiálószerek és használatuk .......... 270
5.6. A levegőztetés..................................274
5.6.1. A sűrített levegő előállításánál alkalmazott kompresszorok....................275
5.6.2. A levegő sterilezése ......................280
5.6.2.1. Kompressziós hővel való sterilezés.............282
5.6.2.2. A levegő sterilezése szűréssel ................. 284
5.6.3. Aerob fermentációk oxigénellátása ................291
5.6.3.1. Aerob mikroorganizmusok oxigénigénye............. 292
5.6.3.2. Oxigénoldhatóság a folyadékokban.............297
5.6.3.3. A levegőztetés hatékonyságának mérése............. 303
5.6.3.4. Levegőztetési rendszerek................304
5.7. Léptéknövelés biológiai rendszerekben ................308
6. Szennyvíztisztítás ................................................312
6.1. A szennyvíztisztítás általános kérdései .............312
6.2. Az aerob biológiai szennyvíztisztítás alapjai ..............314
6.3. Csepegtetőtestes tisztítás .........................318
6.4. Eleveniszapos tisztítás .............................319
6.5. Anaerob iszapkezelés.....................................321

Dr. Holló János

Dr. Holló János műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Holló János könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem