1.062.212

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Húsmarhatenyésztés

Szerző
Budapest
Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 374 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-286-169-8
Megjegyzés: A könyv fekete-fehér fotókat, illusztrációkat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó (Dr. Szabó Ferenc)13
A húsmarhatenyésztés története (Dr. Bodó Imre)15
A magyarországi húsmarhatartás rövid története16
A húsmarhaágazat sajátoságai (Dr. Szabó Ferenc)19
Húsmarhatartásunk helyzete, jelentősége, lehetőségeink19
A húsmarhaágazat21
A húsmarhatartás technológiai folyamatai22
Tehéntartás és borjúnevelés22
Növendéküsző-nevelés23
Marhahízlalás23
Növendék- és tenyészbikatartás24
A húsmarha fontosabb értékmérő tulajdonságai (Dr. Szabó Ferenc)25
Általános értékmérők26
Kifejlett kori súly26
Küllem (Dr. Tőzsér János)28
Hasznos élettartam31
Borjú-előállítással kapcsolatos értékmérők33
Szaporulat33
A borjazások lefolyása36
Borjúnevelő képesség, választási súly38
Koraérés42
A hizlalással és a végtermékkel kapcsolatos értékmérők (Dr. Holló István)43
Hízékonyság43
A vágóértéket meghatározó tulajdonságok48
A húsmarhafajták (Dr. Bodó Imre)54
A fajta- és típuskérdés korszerű értelmezése55
A húsmarhafajták csoportosítása55
Primitív fajták55
A magyar szürke56
A skót hegyi marha57
A podóliai fajtacsoport58
A camarhue és a spanyol viadormarha58
A gasconne58
A salers59
Az eringi marha59
A criolló59
A texasi longhorn59
Brit húsmarhafajták60
Az angus60
A hereford61
A hússhorthorn62
A galloway63
A lincoln red64
A brit longhorn64
A murray grey64
Francia és belga húsmarhafajták64
A charolais65
A limousin66
A blonde d'Aquitaine66
A maine anjou67
A fehér kék belga67
Egyéb francia fajták68
Olasz húsmarhafajták68
A chianina69
A romagnola69
A marchigiana70
A piemonti70
Kettős hasznosítású fajták71
A hegyi tarka fajták, a szimentáli71
A gelbvieh72
A lapálymarhák72
Egyéb vegyes hasznosítású fajták73
A zebu73
Szintetikus (kompozit) húsmarhafajták75
Az INRA-9575
A MARC hibridek75
A shaver hibrid76
A Santa Gertrudis76
A különböző zabukeresztezések76
Egyéb keresztezett fajták77
A többi fajhibrid77
A húsmarha tenyésztése, nemesítése (Dr. Dohy János)79
Tenyészértékbecslés, tenyészkiválasztás79
Párosítási (tenyésztési) eljárások91
Keresztezési eljárások92
A keresztezések tervezése95
A genotípus x környzet kölcsönhatás102
A géntartalékok megőrzése106
Tenyésztési eljárás, a fajta és a típus megválasztásának szempontjai (Dr. Merkei Attila)108
A húsmarha elhelyezése (Dr. Szabó Ferenc)113
A tehenek, a borjak és a növendék üszők elhelyezése113
Nyári elhelyezés113
Téli elhelyezés114
Épület nélküli elhelyezés115
Épületben történő elhelyezés116
Az elhelyezés berendezései, eszközei118
A hízómarhák elhelyezése136
Karámban történő elhelyezés139
Istállóban történő elhelyezés143
Növendék és tenyészbikák elhelyezése143
A húsmarha takarmányozása144
A húsmarha takarányozásának néhány sajátossága (Dr. Várhegyi Józsefné)144
A létfenntartás és a termelés energiaszükségletét befolyásoló tényezők144
Takarmányadatok energiaértékének számítása, takarmányadag összeállítása146
Takarmányértékesítés159
Fehérjeszükséglet, fehérjeellátás151
Takarmányfelvételt befolyásoló tényezők156
A húsmarha takarmányai (Dr. Várhegyi József)161
Gyep169
Egyéb zöldtakarmányok171
Silózott takarmányok172
Szénák176
Szántóföldi melléktermék177
Abraktakarmányok181
Kiegészítők, kiegészítő takarmányozása183
Tehenek és borjak takarmányozása (Dr. Szabó Ferenc)184
A tehenek táplálóanyag-szükséglete184
A tehenek takarmányozásának gyakorlata194
Borjak takarmányozása199
Tenyészüszők takarmányozása (Dr. Várhegyi József)200
Az üszőnevelés irányelvei200
Tenyészüszők takarmányozásának gyakorlata)203
Hízómarhák takarmányozása (Dr. Várhegyi Józsefné)211
A marhahizlalás irányelvei211
A hízómarhák takarmányozásának gyakorlata220
A húsmarha szaporodásbiológiája és szaporítása (Dr. Perjés István)229
Általános neurohormonális összefüggések229
A termékenyítés, pároztatás technológiája, szervezése (Dr. Hamza László)230
Természetes pároztatás, bikahasználat231
A mesterséges termékenyítés szervezése232
Szaporodási rendellenességek, azok ellenőrzése és kezelése234
A méh és a hüvely elváltozásai235
Petefészek-elváltozások, cikluszavarok236
Az anösztrusz megszüntetésnek lehetőségei237
Az anösztrusz megelőzésének lehetőségei239
A szaporodóképesség ellenőrzésének lehetőségei240
A szaporodóképesség és a gazdságosság összefüggése241
A vemhesség megállapításának módszerei242
A műszeres és laboratóriumi vemhességi diagnózis értékelése243
A korai rektális vemhességi vizsgálat előnyei, módszerei243
A korai vemhességi vizsgálat összekapcsolása a meddőségi kezelésekkel244
A vemhességi vizsgálat szerepe a szervezésben és a gazdaságosságban245
A húsmarhatartásban használatos fogalmak és a szaporodással kapcsolatos paraméterek246
A hagyományos szaporodásbiológiai paraméterek megbízhatósága246
A vemhesülés prognózisának lehetőségei a szaporodásban248
Az állomány szaporodási képességének megítélése a termékenyítési időszak előtt248
Az állomány szaporodási képességének megítélése a termékenyítési ciklus alatt251
A szoptatásos borjúnevelés és a szaporodás összefüggései252
Az ellés utáni első ivarzás összefüggése a szoptatással252
A ivari ciklus kisiklásának oka és befolyásolási lehetőségei a szoptatás alatt253
A borjú elválasztásának hatása a fogamzásra254
A szaporítás tenyésztéstechnikai alapjai255
A húshasznú üszők felnevelése és tenyésztésbevétele255
A tenyészüszők takarmányozásának és fogamzásának összefüggése256
Modellkísérletek és tapasztalatok a fogamzás és felnevelés összefüggésének tisztázásában256
Az ivarzás megállapításának és az ivari ciklus szabályozásának módszerei258
Ivarzási rendellenességek258
Ellés utáni első ivarzások és termékenyítések259
A könryezethatások és a szaporodóképesség összefüggése260
Az üszők első ivarzása és a termékenyítés feltételei260
Az ivarzás megállapításának lehetőségei261
Az ivarzásdetektálás módszereinek kritikája262
Az ivari ciklus irányításának hormonális módszerei, ivarzásszinkronizálás263
Az ivarzásszinkronizáció hatóanyagai és összehasonlító értékelésük263
Az ivarzásmegfigyelés kiegészítése rektális vizsgálattal266
A húsmarhatartás fontosabb állategészségügyi kérdései (Dr. Tanyi János)267
Emésztőszervi betegségek267
A borjúkor emésztőszervi betegségei267
A hasmenéses borjúbetegségek elleni védekezés általános szabályai270
Légző- és emésztőszervi betegségek272
Kötő- és szaruhártya-gyulladások276
Előgyomor betegségek277
Az előgyomrok egyszerű emésztési zavara278
Bendőalkalózis278
Bendőalkalózis és -rothadás279
A kérődzők előgyomrainak acidózisa280
Heveny felfúvódás281
Idegen testek az előgyomorban282
Idegrendszeri tünetekkel járó szarvasmarha-betegségek283
Magzatkárosító fertőző kórokok284
Parazitás betegségek290
Egyéb betegségek292
A húsmarha kezelése, gondozása (Dr. Béri Béla)293
Az állatok viselkedése és a gondozó magatartása293
Az állat megközelítése, mozgatása294
Az állatok kezelése297
Vérvétel298
Inszeminálás299
Természetes fedeztetés299
Az állatmegjelölés299
A húsmarha ápolása301
Csülökápolás301
Szarvtalanítás302
A legyek elleni védekezés303
A borjak elválasztása304
Az állatok járműre rakása és szállítása305
Vágómarha- és marhahús-minősítés (Dr. Szűcs Endre)308
A marhahús kémiai és fizikai jellemzői308
A marhahús kémiai összetétele308
Fizikai jellemzők, reológiai tulajdonságok310
A végső pH-tól függő húsminőségi tulajdonságok312
A marhahús minőségét befolyásoló tényezők312
Vágómarha minősítése317
Élő állapotban történő minősítés317
Vágás utáni minősítés319
Különböző fajtájú, korú és ivarú marhák vágóértéke327
Vágómarha-értékesítés és -feldolgozás (Dr. Polgár J. Péter)335
Piaci követelmények335
A kereslet335
Kínálat, piaci verseny337
Marketing338
Információgyűjtés, piackutatás, előrejelzése338
Az értékesítési csatornák340
Vágás, feldolgozás342
A marhahús konyhai előkészítése és elkészítése345
A húsmarhatartás jövedelmi viszonyai (Dr. Bodó Imre)348
A jövedelmezőségről általában348
"Alágazatok" a húsmarhatenyésztésben349
Gulyatartás349
Növendéküsző-nevelés349
Tenyészbika-nevelés349
Marhahizlalás349
Költségek350
Hozamok353
A jövedelmi viszonyok változása353
Ajánlott irodalom357
Tárgymutató362
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem