1.063.262

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Prémesállatok tenyésztése

Egyéb kisállattenyésztés II./Jegyzet a mezőgazdasági főiskolák nappali és levelező hallgatói részére

Szerző
Lektor
,
Kiadó:
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 110 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 28 cm x 20 cm
ISBN:

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:
"A házinyúl több irányú hasznot hoz a tenyésztésével foglalkozó ember számára. Jelentősnek tekinthetjük hústermelését, de tenyésztjük a házinyulat gereznájáért, illetve... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:
"A házinyúl több irányú hasznot hoz a tenyésztésével foglalkozó ember számára. Jelentősnek tekinthetjük hústermelését, de tenyésztjük a házinyulat gereznájáért, illetve kalapgyártásra alkalmas szőréért is. Nem hanyagolható el a sporttenyésztés jelentősége sem.
Jelenlegi körülményeink között népgazdaságilag legnagyobb jelentőségűnek a házinyúlhús termelését kell tekintenünk. Ennek megfelelően anyagunk csaknem kizárólag a nyúl hústermelése szempontjából tárgyalja a tenyésztés, a tartás és a takarmányozás fontosabb kérdéseit.
A nyúlhús nagy biológiai értékű, könnyen emészthető táplálék. Kedvező étrendi hatása miatt elsősorban a gazdaságilag fejlettebb államok piacain keresett húsféleség. A fiatal, úgynevezett pecsenyenyúl húsa finomrostú, gyorsan elkészíthető, ami a korszerű konyha egyik követelménye. A nyúlhús fehérjetartalma más állatok húsához viszonyítva magas, zsírtartalma idősebb korban közepes, fiatal korban inkább alacsony. A következő táblázat különböző húsféleségek kalória és táplálóanyagtartalmát adja meg." Vissza

Tartalom

I. Nyúltenyésztés 1
A nyúltenyésztés népgazdasági jelentősége 3
A házinyúl rendszertani helye és rokonai 8
A nyúl domesztikációja 9
A domesztikáció során bekövetkező változások 12
Dedomesztikáció 13
Fajtatan. Az újzélandi fajta 14
A kaliforniai 16
Bécsi kék 17
Német világos nagyezüst 18
Csincsilla 19
Magyar óriás 19
Egyéb fajták 2o
Hibridek 21
A fontosabb nyúlfajták tulajdonságainak összefoglalása 22
Tenyésztési ismeretek 23
A tenyészkiválasztás szempontjai 23
A szelekció gyakorlati végrehajtása 26
Tenyésztési eljárások 28
Gyakorlati tenyésztőmunka 31
Termékenységi problémák 33
Vemhesség és ellés 34
A nyúl felnevelése 35
A választás ideje és végrehajtása 36
A házinyúl elhelyezése és tartása 37
A nyúltelep elhelyezése és tájolása 37
Szabadban való tartás, zárt tartás, komfortzóna 38
A nyúlketrecek követelményei 40
A ketrecek elrendezése 42
Nagyüzemi rotációs rendszer 43
A ketrecek felszerelési tárgyai 44
A nyulak takarmányozása 46
Táplálóanyag igények 47
Takarmányismeret 47
A takarmányozás gyakorlati kivitelezése 51
Nyúltápok. Pontosabb takarmányok összetétele 51-52
Javasolt irodalom 54
II. Egyéb prémesállatok tenyésztése 55
A prémesállattenyésztés gazdasági jelentősége 56
A nyérc tenyésztése 57
A csincsilla tenyésztése 73
A nutria tenyésztése 83
A perzsabárány 93
A pannofix prém 94
A nemesprémű rókafélék. Ezüstróka 95
Kékróka 97
A mosómedve 98
Az ocelot 99
A coboly 100
A hermelin 100
A nyuszt, a nyest 101
A pézsmapocok 102
A szkunk 102
Pörény, a mókus 103
A macska és a kutya 104
A vadászott prémesállatok 105
A kültakaró, a prémek minősítése, a minőséget befolyásoló tényezők 107
Javasolt irodalom 110

Dr. Holdas Sándor

Dr. Holdas Sándor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Holdas Sándor könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem