1.062.833

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mérési adatok feldolgozása

19-300 élelmiszer-analitikai szakközépiskolák számára/Élelmiszer-analitikai Szakközépiskolák ideiglenes tankönyve

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 106 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-231-748-3
Megjegyzés: Megjelent 400 példányban, 15 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Tankönyvi szám: Kt-088.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az élelmiszer-feldolgozási jelenségek (nyersanyagok, félkész és késztermékek, segédanyagok, technológiai folyamatok stb.) különféle tulajdonságairól számszerű formában rögzített mérési adatokat... Tovább

Előszó

Az élelmiszer-feldolgozási jelenségek (nyersanyagok, félkész és késztermékek, segédanyagok, technológiai folyamatok stb.) különféle tulajdonságairól számszerű formában rögzített mérési adatokat szerezhetünk. Az adatokból következtetéseket kell levonnunk. A hagyományos, tapasztalati közelítés nem elegendő, sokszor félrevezető eredményhez juttat. Az adatok feldolgozásának és értékelésének tudományosan megalapozott módszerekkel kell történniük. A mérési eredményeket helyesen csak a matematikai statisztikai módszerek segítségével tudjuk megbízhatóan értékelni. A matematikai statisztika feladata az észlelt adatok matematikai módszerekkel való feldolgozása, rendszerezése és az ezekből merített következtetés: okok kutatása, események előrelátása kisebb-nagyobb valószínűséggel. Feladata sokaságok jellemzése bizonyos állandókkal vagy függvényekkel, illetőleg ezek paramétereivel; véletlen ingadozást mutató értékeknél annak meghatározása, milyen valószínűséggel esik értékük megadott határok közé. További feladata annak megállapítása, hogy két vagy több, véletlen ingadozást mutató mennyiség között van-e kapcsolat, ha van, milyen a kapcsolat tendenciája; egyik mennyiség értékének megváltozása milyen irányban befolyásolja a másikat, mi a köztük levő függvénykapcsolat konkrét alakja. A matematikai statisztikai szemlélet hiánya számos veszélyt rejt magában a kutatás és a gyakorlati munka terén. Főleg két irányból fenyeget veszély: - az egyik esetben az tapasztalható, hogy az adatokkal sokan nem tudnak mit kezdeni, a bennük levő információt nem tudják megfelelően értékelni és helyesen kihasználni; gyakori eset az is, amikor a kísérleti eredményeket túlértékelik, és lényegesen messzebb menő következtetéseket vonnak le belőlük, mint amit azok ,,információértéke" megenged. Vissza

Tartalom

BEVEZETÉS 3
1. VALÓSZÍNŰSÉGSZÁMÍTÁSI ALAPOK 5
1.1 A valószínűségszámítás tárgya 5
1.2 Szükségszerű és véletlen jelenségek 5
1.3 Relatív gyakoriság és valószínűség 6
1.4 Az események közötti összefüggések, műveletek eseményekkel 8
1.5 A valószínűség matematikai fogalma 9

2. STATISZTIKAI ALAPFOGALMAK 14
2.1 A statisztikai sokaság és az ismérv 14
2.2 A statisztikai adat és mutatószám 15
2.3 Az adatok pontossága 16
2.4 A mérések hibái 16
2.4.1 A hibaszámítás alapjai 17
2.4.2 A hibakor lát 18
2.4.3 Számok kerekítésének eljárásai 19

3. AZ ADATOK RENDEZÉSE ÉS ÁBRÁZOLÁSA 21
3.1 Összehasonlítás 21
3.2 Csoportosítás 22
3.2.1 Gyakorisági sorok 23
3.2.1.1 Gyakorisági sorok készítése 23
3.3 Gyakorisági sorok ábrázolása 27

4. A SOKASÁGOT JELLEMZŐ PARAMÉTEREK 30
4.1 Középértékek 30
4.1.1 Helyzeti középértékek 31
4.1.1.1 Módusz 31
4.1.1.2 Medián 32
4.1.2 Számított középértékek 33
4.1.2.1 Számtani átlag
4.1.2.1.1 Egyszerű számtani átlag 34
4.1.2.1.2 Súlyozott számtani átlag 35
4.2. Az adatok ingadozásának mérőszámai, a szóródásszámítás helye az elemzésben 37
4.2.1 A szóródás mutatószámai 38
4.2.1.1 A szóródás terjedelme 38
4.2.1.2 Az átlagos eltérés 39
4.2.1.3 A szórás vagy négyzetes eltérés 42
4.2.1.4 A relatív szórás 45

5. A VIZSGÁLATI EREDMÉNYEK MATEMATIKAI STATISZTIKAI ÉRTÉKELÉSE 50
5.1. A pontatlanság jellege. A hiba 50
5.2 A valószínűségi változó 51
5.3 Valószínűségi eloszlások 52
5.4 A mintaátlagok szórása. Standard hiba 54
5.5 A statisztikus biztonság és a hiba becslése 55
5.6 Mérési eredmények értékelése 59
5.6.1 Statisztikai következtetés és becslés 61
5.6.2 A mintanagyság meghatározása 65
5.7 Élelmiszerek érzékszervi vizsgálata 67
5.7.1 Két minta összehasonlítása 67
5.7.2 Vizsgálatok a tulajdonságok számszerű értékelésére: pontozásos vizsgálatok . 69
5.8 Reprezentatív mintavétel 76
6. MINŐSÉGELLENŐRZÉS. MINŐSÉGSZABÁLYOZÁS 80
6.1. A minőség értelmezése 80
6.2. Élelmiszer-minőség és fogyasztói igény 81
6.3 A minőségszabályozás fogalma, fázisai 81
6.3.1 A minőségszabályozás fázisai 82
6.3.2 Élelmiszeripari minőségszabályozási modell 83
6.4 A minőségi termelés személyi, anyagi, műszaki és higiéniai feltételei 84
6.4.1 A munka minősége 84
6.4.2 Az anyagi-műszaki feltételek 84
6.4.3 Az élelmiszer-termelés általános higiéniai követelményei 85
6.5. A minőség jogi szabályozása (élelmiszertörvény) 86
6.5.1 A törvény célja 86
6.5.2 A törvény fejezetei 87
6.5.3 Alapvető fogalmak 88
6.6 A szabvány fogalma, a szabványosítás célja, szintjei és tárgyköre 89
6.6.1 A szabvány fogalma 89
6.6.2 A szabványosítás célja 89
6.6.3 A szabvány szintjei 90
6.6.4 A termék-, a mintavételi és a vizsgálati szabványok 91
6.6.4.1 A termékszabvány alaki előírásai 91
6.6.4.2 A mintavételi szabványok 91
6.6.4.3 Vizsgálati szabványok 92
6.7 A minőségellenőrzésről általában 92
6.7.1 A minőségellenőrzés meghatározása, az ellenőrzés előnyei 92
6.7.2 Az ellenőrzési rendszer legfontosabb elemei 93
6.8 A minőség mérése (minőségmutató) 96
6.9 Az ipari és hatósági minőségellenőrzés szervezete és feladata 98
6.9.1 Az élelmiszer-ellenőrzés felosztása, célja 98
6.9.2 Ipari (belső) ellenőrzés 98
6.9.3 A hatósági minőségellenőrzés szakirányai, szervezete és feladata 98
6.10 Minőség és ár: anyagi érdekeltség és szankcionálás 100
6.10.1 Az ár és minőség kapcsolata 101
6.10.2 A minőségre való ösztönzés 101
6.10.3 Szankcionálás 101
6.11 Minőségfejlesztés - minőségtervezés 102
6.11.1 Közkedveltség-vizsgálatok 102
6.11.2 A gyártmányfejlesztés célja és iránya 103
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem