kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 424 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-8439-03-3 |
Megjegyzés: | 105 fekete-fehér ábrával illusztrálva. |
Bevezetés | 11 |
A miroorganizmusok a természetben | 13 |
A mikroorganizmusok eredete és helye az élők között | 13 |
A miroorganizmusok előfordulása, szerepe és jelentősége a természetben | 19 |
Mikroorganizmusok a talajban | 21 |
Mikroorganizmusok a vízben | 24 |
Mikroorganizmusok a levegőben | 29 |
Mikroorganizmusok az élelmiszerekben és a takarmányokban | 31 |
Mikroorganizmusok a növényi, állati és emberi szervezetekben | 34 |
A mikroorganizmusok általános jellemzése | 36 |
Általános bakteriológia | 36 |
A baktériumok morfológiai tulajdonságai | 37 |
A baktériumsejt szerkezeti felépítése | 44 |
A baktériumok tenyésztése, telepmorfológia | 62 |
A baktériumok morfológiai tulajdonságainak vizsgálata | 64 |
A baktériumok vegyi összetétele, tápanyagigénye | 66 |
A baktériumok anyag- és energiacseréje | 70 |
A baktériumok növekedése és szaporodása | 96 |
A baktériumok számlálása | 101 |
A baktériumok genetikája | 102 |
A baktériumok rendszerezése | 127 |
A baktériumok meghatározásának szempontjai | 132 |
Egyéb prokarióta szervezetek általános jellemzése | 134 |
Kékbaktériumok | 134 |
Mikoplazmák | 134 |
Rickettsiák | 136 |
Chlamydiák | 138 |
Spirochaeták | 138 |
A virológia alapjai | 139 |
A vírusok általános jellemzése, definiálása | 140 |
A vírusok felfedezése, a víruskutatás fejlődése és jelentősége | 144 |
A vírusok morfológiai sajátosságai | 146 |
A vírus és a sejt kapcsolata, a vírusok szaporodása | 150 |
A vírusok rendszerezése | 155 |
A vírusok tenyésztése és eltartása | 167 |
A vírusok kvalitatív kimutatása és kvantitatív meghatározása | 169 |
A mycológia alapjai | 170 |
A gombák morfológiai sajátosságai | 172 |
A gombák belső felépítése | 175 |
A gombák növekedése | 176 |
A gombák szaporodása | 177 |
A gombák rendszerezése | 183 |
A gombák izolálása, tenyésztése és meghatározása | 200 |
Az algológia alapjai | 201 |
Az algák morfológiai sajátosságai | 202 |
Az algák fiziológiai sajátosságai | 208 |
Az algák rendszerezésének alapjai | 209 |
Az algák szerepe a környezetvédelemben | 216 |
A protozoológia alapjai | 217 |
A protozoák morfológiai tulajdonságai | 217 |
A protozoák belső felépítése | 221 |
A cisztaképződés és jelentősége | 223 |
A véglények mozgása | 224 |
A véglények táplálkozása | 227 |
A protozoák szaporodása, növekedése és fejlődése | 228 |
A protozoák rendszerezése | 232 |
A mikroorganizmusok ökológiája | 234 |
Az abiotikus tényezők hatása a mikroorganizmusokra | 234 |
Fizikai tényezők hatása a mikroorganizmusokra | 235 |
A kémiai tényezők hatása a mikroorganizmusokra | 243 |
Biotikus tényezők hatása a mikroorganizmusokra | 246 |
A szimbiózis: mindkét félre nézve előnyös társulás | 247 |
A metabiózis: egymást követő élettársulás | 249 |
Az antagonizmus (antibiózis): más mikroorganizmusok gátlása vagy elpusztítása | 249 |
A parazitizmus: egyik faj a másik faj rovására él | 251 |
Patogenitás és infekció, az immunbiológia alapjai | 253 |
A patogenitás fogalma, lényege | 253 |
A fertőzés (infekció) mechanizmusa, a betegség létrejötte | 254 |
Az immunitástan mikrobiológia alapjai | 257 |
A betegség tényezői | 258 |
A fontosabb immunbiológiai (szerológiai) reakciók (antigén-anitest reakciók) | 262 |
Az immunitás felosztása és az egyes csoportok rövid jellemzése | 271 |
Az anyagok átalakulásának és körforgalmának mikrobiológiája | 275 |
A mikroorganizmusok szerepe a szén körforgalmában | 275 |
A cellulózbontás | 278 |
A cellulóz kísérőanyagainak lebontása | 282 |
Az erjedési folyamatok | 286 |
A mikroorganizmusok szerepe a nitrogén körforgalmában | 300 |
Az ammonifikáció | 301 |
A nitrifikáció | 309 |
A denitrifikáció | 313 |
A biolgóiai nitrogénkötés | 317 |
A hamualkotó elemek körforgalmának mikrobiológiája | 328 |
A kén körforgalma | 328 |
A foszfor mikrobiológiai átalakulása | 332 |
A kálium mikrobiológiai átalakulása | 334 |
A vas mikrobiológiai átalakulása | 334 |
Mikroorganizmusok a mezőgazdaság és az élelmiszeripar gyakorlatában (mikrobiális biotechnológia) | 337 |
A mikroorganizmusok, mint takarmányfehérjék | 337 |
A fehérjetermelés növelésének lehetőségei | 337 |
Az SCP előállítására felhasználható mikroorganizmusok | 338 |
Az SCP előállításának jelentősége | 341 |
Az algatermesztés és -felhasználás kérdései | 342 |
Az algatermesztés jelentősége | 343 |
Az algatermesztés feltételei | 344 |
Az algatermesztés módszerei | 345 |
Az algatermesztés ökonómiája | 345 |
Az algák felhasználása | 349 |
Az alkoholos erjedés és az élesztők gyakorlati felhasználása | 350 |
Az élelmiszerek romlását okozó mikroorganizmusok és a tartósítás mikrobiológiai alapjai | 352 |
Az élelmiszerekben kialakuló mikroflóra tényezői a szennyeződés forrásai | 353 |
A tartósítási eljárások mikrobiológiai alapjai | 354 |
A tejsavas erjedés gyakorlati felhasználása | 360 |
A silózás mikrobiológiája | 360 |
Élelmiszer-tartósítás | 367 |
Tejtermékek előállítása | 368 |
A biogáz-előállítás mikrobiológiája | 370 |
A metános erjedés, a biogáz-előállítás lényege | 371 |
A metántermelő baktériumok jellemzése | 373 |
A biogáz előállításának elterjedése és jelentősége | 374 |
A mikroorganizmusok szerepe a szennyvíztisztításban | 375 |
A természetes biológiai szennyvíztisztítás | 376 |
A mesterséges biológiai szennyvíztisztítás | 376 |
A biológiai szennyvíztisztítás jelentősége, előnyei | 377 |
A szerves trágyák kezelésének mikrobiológiája | 378 |
A hígtrágya kezelése | 378 |
Az istállótrágya kezelése | 380 |
A komposztálás mikrobiológiája | 385 |
A talajoltás | 386 |
Magoltás Rhizobiummal (a nitragin alkalmazása) | 387 |
Talajoltás Azotobacterrel | 389 |
A mikroorganizmusok szerepe a biológiai (biotechnikai) növényvédelemben | 391 |
Rovarfertőző gombák | 392 |
Rovarfertőző baktériumok | 392 |
Rovarfertőző vírusok | 393 |
Egyéb mikrobiológiai módszerek | 394 |
A mikroorganizmusok szerepe a peszticidek lebontásában | 395 |
A mikrobiológiai degradáció fogalma, lényege | 396 |
A növényvédőszer-hatóanyag elbontására képes mikroorganizmusok | 396 |
A mikrobiológiai degradációt befolyásoló tényezők | 398 |
A fontosabb peszticidek mikrobiológiai degradációja | 399 |
Mikroorganizmusok a borászatban | 401 |
Latin névmutató | 407 |
Tárgymutató | 412 |
Névmutató | 421 |
Ajánlott irodalom | 423 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.