kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Előszó | 13 |
Bevezetés | 15 |
A mikrobiológia fogalma, tárgya és feladata | 15 |
A mikroorganizmusok eredete | 17 |
A mikroorganizmusok helye az élőlények között | 20 |
A mikroorganizmusok előfordulása, szerepe és jelentősége | 26 |
Mikroorganizmusok a talajban | 30 |
Mikroorganizmusok a vízben | 34 |
Mikroorganizmusok a levegőben | 39 |
Mikroorganizmusok az élelmiszerekben és a takarmányokban | 42 |
Mikroorganizmusok a növényi, állati és emberi szervezetekben | 45 |
A mikrobiológia történetéről | 48 |
A mikrobiológia előtörténete | 48 |
A tudományos mikrobiológia kezdeti, morfológiai szakasza | 49 |
A mikrobiológia kísérleti, fiziológiai szakasza | 52 |
A mezőgazdasági mikrobiológia kialakulása és fejlődése | 59 |
A mikrobiológia kialakulásának néhány jelentősebb eseménye és képviselője hazánkban | 63 |
A talajmikrobiológia feladata, célkitűzése | 68 |
A mikroorganizmusok általános jellemzése | 70 |
Általános bakteriológia | 70 |
A baktériumok morfológiai tulajdonságai | 71 |
A baktériumsejt szerkezeti felépítése | 79 |
A baktériumok tenyésztése, telepmorfológia | 100 |
A baktériumok morfológiai tulajdonságainak vizsgálata | 102 |
A baktériumok vegyi összetétele, tápanyag igénye | 105 |
A baktériumok anyag- és energiacseréje | 110 |
A baktériumok növekedése és szaporodása | 139 |
A baktériumok számlálása | 145 |
A baktériumok genetikája | 147 |
A baktériumok rendszerezése | 175 |
A baktériumok meghatározásának szempontjai | 182 |
Egyéb prokarióta szervezetek általános jellemzése | 184 |
Kékbaktériumok | 184 |
Mycoplasmák | 184 |
Riskettsiák | 187 |
Chlamidyák | 188 |
Spirochaeták | 189 |
A virológia alapjai | 190 |
A vírusok általános jellemzése, definiálása | 190 |
A vírusok felfedezése, a víruskutatás fejlődése és jelentősége | 196 |
A vírusok morfológiai sajátosságai | 198 |
A vírus és sejt kapcsolata, a vírusok szaporodása | 204 |
A vírusok rendszerezése | 208 |
A vírusok tenyésztése és eltartása | 223 |
A vírusok kvalitatív kimutatása és kvantitatív meghatározása | 226 |
A mycológia alapjai | 227 |
A gombák morfológiai sajátosságai | 229 |
A gombák belső felépítése | 233 |
A gombák növekedése | 234 |
A gombák szaporodása | 235 |
A gombák rendszerezése | 243 |
A gombák izolálása, tenyésztése és meghatározása | 263 |
Az algológia alapjai | 265 |
Az algák morfológiai sajátosságai | 266 |
Az algák fiziológiai sajátosságai | 273 |
Az algák rendszerezésének alapjai | 275 |
Az algák szerepe a környezetvédelemben | 282 |
A protozoológia alapjai | 284 |
A protozoák morfológiai tulajdonságai | 285 |
A protozoák belső felépítése | 282 |
A cisztaképződés és jelentősége | 284 |
A véglények mozgása | 292 |
A véglények táplálkozása | 295 |
A protozoák szaporodása, növekedése és fejlődése | 296 |
A protozoák rendszerezése | 299 |
Mikroorganizmusok ökológiája | 303 |
Az abiotikus tényezők hatása a mikroorganizmusokra | 304 |
Fizikai tényezők hatása a mikroorganizmusokra | 305 |
A kémiai tényezők hatása a mikroorganizmusokra | 315 |
Biotikus tényezők hatása a mikroorganizmusokra | 319 |
A szimbiózis, mindkét félre nézve előnyös társulás | 320 |
Metabiózis, egymást követő élettársulás | 322 |
Antagonizmus, más mikroorganizmusok gátlása vagy elpusztítása | 323 |
Parazitizmus, egyik faj a másik rovására él | 325 |
Patagenitás és infekció, az immunbiológia alapjai | 327 |
A patogenitás fogalma, lényege | 327 |
A fertőzés (infekció) mechanizmusa, a betegség létrejötte | 329 |
Az immunitástan mikrobiológiai alapjai | 332 |
A betegség tényezői | 333 |
A fontosabb immunbiológiai (szerológia) reakciók | 338 |
Az immunitás felosztása és az egyes csoportok rövid jellemzése | 349 |
Az anyagok átalakulásának és körforgalmának mikrobiológiája | 354 |
A mikroorganizmusok szerepe a szén körforgalmában | 354 |
A cellulózbontás | 357 |
A cellulóz kísérő anyagainak lebontása | 363 |
Erjedési folyamatok | 367 |
A mikroorganizmusok szerepe a nitrogén körforgalmában | 384 |
Ammonifikáció | 386 |
Nitrifikáció | 395 |
Denitrifikáció | 400 |
Biológiai nitrogén-kötés | 405 |
A hamualkotó elemek körforgalmának mikrobiológiája | 418 |
A kén körforgalma a talajban | 418 |
A foszfor mikrobiológiai átalakulása | 422 |
A kálium mikrobiológiai átalakulása | 424 |
A vas mikrobiológiai átalakulása | 425 |
Mikroorganizmusok a mezőgazdaság és élelmiszeripar gyakorlatában (mikrobiális biotechnológia) | 427 |
A mikroorganizmusok, mint takarmányfehérjék | 427 |
A fehérjetermelés növelésének lehetőségei | 427 |
Az SCP előállítására felhasználható mikroorganizmusok | 428 |
Az SCP előállításának jelentősége | 429 |
Az algatermesztés és felhasználás kérdései | 431 |
Az algatermesztés előnyei | 431 |
Az algatermesztés feltételei | 432 |
Az algatermesztés módszerei | 432 |
Az algatermesztés ökonómiája | 433 |
Az alkoholos erjedés és az élesztő gyakorlati felhasználása | 435 |
Élelmiszerek romlását okozó mikroorganizmusok és a tartósítás mikrobiológiai alapjai | 436 |
Biózis elvén alapuló tárolás | 437 |
Az anabiózis elvén alapuló tárolás és tartósítás | 437 |
A conanabiózis elvén alapuló konzerválás | 438 |
Az abiózis elvén alapuló tartósítás | 438 |
A tejsavas erjedés gyakorlati felhasználása | 439 |
A siózás mikrobiológiája | 439 |
Élelmiszer tartósítás | 443 |
Tejtermékek előállítása | 443 |
A biogáz előállítás mikrobiológiája | 444 |
A metános erjedés, a biogáz-előállítás lényege | 445 |
A metántermelő baktériumok jellemzése | 445 |
A mikroorganizmusok szerepe a szennyvíztisztításban | 446 |
A szervestrágyák kezelésének mikrobiológiája | 447 |
A hígtrágya kezelése | 448 |
Az istállótrágya kezelése | 448 |
A komposztálás mikrobiológiája | 450 |
Talajoltás | 451 |
Magoltás Rhizobiommal (a "nitragin" alkalmazás) | 452 |
Talajoltás Azotobacterrel | 452 |
A mikroorganizmusok szerepe a biológiai (biotechnikai) növényvédelemben | 453 |
A mikroorganizmusok szerepe a peszticidek lebontásában | 454 |
Mikroorganizmusok a borászatban | 456 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.