1.061.502

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mezőgazdasági mikrobiológia

Szerző
Lektor
,
Kiadó:
Kiadás helye: Debrecen
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 456 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó13
Bevezetés15
A mikrobiológia fogalma, tárgya és feladata15
A mikroorganizmusok eredete17
A mikroorganizmusok helye az élőlények között20
A mikroorganizmusok előfordulása, szerepe és jelentősége26
Mikroorganizmusok a talajban30
Mikroorganizmusok a vízben34
Mikroorganizmusok a levegőben39
Mikroorganizmusok az élelmiszerekben és a takarmányokban42
Mikroorganizmusok a növényi, állati és emberi szervezetekben45
A mikrobiológia történetéről48
A mikrobiológia előtörténete48
A tudományos mikrobiológia kezdeti, morfológiai szakasza49
A mikrobiológia kísérleti, fiziológiai szakasza52
A mezőgazdasági mikrobiológia kialakulása és fejlődése59
A mikrobiológia kialakulásának néhány jelentősebb eseménye és képviselője hazánkban63
A talajmikrobiológia feladata, célkitűzése68
A mikroorganizmusok általános jellemzése70
Általános bakteriológia70
A baktériumok morfológiai tulajdonságai71
A baktériumsejt szerkezeti felépítése79
A baktériumok tenyésztése, telepmorfológia100
A baktériumok morfológiai tulajdonságainak vizsgálata102
A baktériumok vegyi összetétele, tápanyag igénye105
A baktériumok anyag- és energiacseréje110
A baktériumok növekedése és szaporodása139
A baktériumok számlálása145
A baktériumok genetikája147
A baktériumok rendszerezése175
A baktériumok meghatározásának szempontjai182
Egyéb prokarióta szervezetek általános jellemzése184
Kékbaktériumok184
Mycoplasmák184
Riskettsiák187
Chlamidyák188
Spirochaeták189
A virológia alapjai190
A vírusok általános jellemzése, definiálása190
A vírusok felfedezése, a víruskutatás fejlődése és jelentősége196
A vírusok morfológiai sajátosságai198
A vírus és sejt kapcsolata, a vírusok szaporodása204
A vírusok rendszerezése208
A vírusok tenyésztése és eltartása223
A vírusok kvalitatív kimutatása és kvantitatív meghatározása226
A mycológia alapjai227
A gombák morfológiai sajátosságai229
A gombák belső felépítése233
A gombák növekedése234
A gombák szaporodása235
A gombák rendszerezése243
A gombák izolálása, tenyésztése és meghatározása263
Az algológia alapjai265
Az algák morfológiai sajátosságai266
Az algák fiziológiai sajátosságai273
Az algák rendszerezésének alapjai275
Az algák szerepe a környezetvédelemben282
A protozoológia alapjai284
A protozoák morfológiai tulajdonságai285
A protozoák belső felépítése282
A cisztaképződés és jelentősége284
A véglények mozgása292
A véglények táplálkozása295
A protozoák szaporodása, növekedése és fejlődése296
A protozoák rendszerezése299
Mikroorganizmusok ökológiája303
Az abiotikus tényezők hatása a mikroorganizmusokra304
Fizikai tényezők hatása a mikroorganizmusokra305
A kémiai tényezők hatása a mikroorganizmusokra315
Biotikus tényezők hatása a mikroorganizmusokra319
A szimbiózis, mindkét félre nézve előnyös társulás320
Metabiózis, egymást követő élettársulás322
Antagonizmus, más mikroorganizmusok gátlása vagy elpusztítása323
Parazitizmus, egyik faj a másik rovására él325
Patagenitás és infekció, az immunbiológia alapjai327
A patogenitás fogalma, lényege327
A fertőzés (infekció) mechanizmusa, a betegség létrejötte329
Az immunitástan mikrobiológiai alapjai332
A betegség tényezői333
A fontosabb immunbiológiai (szerológia) reakciók338
Az immunitás felosztása és az egyes csoportok rövid jellemzése349
Az anyagok átalakulásának és körforgalmának mikrobiológiája354
A mikroorganizmusok szerepe a szén körforgalmában354
A cellulózbontás357
A cellulóz kísérő anyagainak lebontása363
Erjedési folyamatok367
A mikroorganizmusok szerepe a nitrogén körforgalmában384
Ammonifikáció386
Nitrifikáció395
Denitrifikáció400
Biológiai nitrogén-kötés405
A hamualkotó elemek körforgalmának mikrobiológiája418
A kén körforgalma a talajban418
A foszfor mikrobiológiai átalakulása422
A kálium mikrobiológiai átalakulása424
A vas mikrobiológiai átalakulása425
Mikroorganizmusok a mezőgazdaság és élelmiszeripar gyakorlatában (mikrobiális biotechnológia)427
A mikroorganizmusok, mint takarmányfehérjék427
A fehérjetermelés növelésének lehetőségei427
Az SCP előállítására felhasználható mikroorganizmusok428
Az SCP előállításának jelentősége429
Az algatermesztés és felhasználás kérdései431
Az algatermesztés előnyei431
Az algatermesztés feltételei432
Az algatermesztés módszerei432
Az algatermesztés ökonómiája433
Az alkoholos erjedés és az élesztő gyakorlati felhasználása435
Élelmiszerek romlását okozó mikroorganizmusok és a tartósítás mikrobiológiai alapjai436
Biózis elvén alapuló tárolás437
Az anabiózis elvén alapuló tárolás és tartósítás437
A conanabiózis elvén alapuló konzerválás438
Az abiózis elvén alapuló tartósítás438
A tejsavas erjedés gyakorlati felhasználása439
A siózás mikrobiológiája439
Élelmiszer tartósítás443
Tejtermékek előállítása443
A biogáz előállítás mikrobiológiája444
A metános erjedés, a biogáz-előállítás lényege445
A metántermelő baktériumok jellemzése445
A mikroorganizmusok szerepe a szennyvíztisztításban446
A szervestrágyák kezelésének mikrobiológiája447
A hígtrágya kezelése448
Az istállótrágya kezelése448
A komposztálás mikrobiológiája450
Talajoltás451
Magoltás Rhizobiommal (a "nitragin" alkalmazás)452
Talajoltás Azotobacterrel452
A mikroorganizmusok szerepe a biológiai (biotechnikai) növényvédelemben453
A mikroorganizmusok szerepe a peszticidek lebontásában454
Mikroorganizmusok a borászatban456

Dr. Helmeczi Balázs

Dr. Helmeczi Balázs műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Helmeczi Balázs könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem