1.063.231

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A diétásnővér kézikönyve

Egészségügyi szakiskolák tankönyve

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Medicina Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 317 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A diéta története (dr. Tarján Róbert)5
Táplálkozásélettan (dr. Lamm György)14
A tápcsatorna és működése15
A tápanyagok sorsa a szervezetben24
Kalorikus tápanyagok25
Építő tápanyagok27
Védő tápanyagok29
A szervezet tápanyagszükséglete31
Táplálkozás és idegrendszer35
Irodalom36
Élelmiszerkémia (Lindner Károly)37
Fehérjék37
Zsírok44
Szénhidrátok49
A víz52
Ásványi anyagok54
Vitaminok57
Egyéb anyagok63
Irodalom64
Élelmiszerismeret (dr. Tarján Róbert)65
Hús, baromfi, hal, vad65
Zsiradékok79
Tej, tejtermékek82
Tojás89
Cereáliák és sütőipari termékek92
Zöldségfélék, hüvelyesek, burgonya100
Gyümölcsök112
Ételízesítők, fűszerek121
Élvezeti cikkek, szeszes- és üdítő italok126
Irodalom131
Élelmezéshigiéne (dr. Nikodémusz István)132
Kórokozó élőlények felosztása132
Élelmiszerártalmak135
Élelmiszerhigiéne137
Az élelmezésben felhasználható fertőtlenítő eljárások145
Irodalom145
Konyhatechnika (dr. Somogyi Lászlóné)147
Konyhatechnikai alapismeretek147
Előkészítő eljárások155
Az előkészített anyagok konyhatechnikai feldolgozása158
Az élelmiszerek változása a feldolgozás folyamán171
Az ételek ismertetése készítésmódjuk és rendeltetésük szerint175
Komplettálás202
Az étlaptervezés és anyagkiszabás alapelvei204
Diétás konyhatechnika206
A száj és a nyelőcső betegségeiben szolgáltatható étrendek konyhatechnikája208
A gyomor betegségeiben szolgáltatható étrendek konyhatechnikája208
A bél betegségeiben szolgáltatható étrendek konyhatechnikája209
A máj és az epeutak betegségeiben szolgáltatható étrendek konyhatechnikája211
A szív- és érbetegségekben szolgáltatható étrendek konyhatechnikája212
A vesebetegségekben szolgáltatható étrendek konyhatechnikája212
A cukorbetegségben szolgáltatható étrendek konyhatechnikája213
Fogyasztó étrendek konyhatechnikája215
Hizlaló étrendek konyhatechnikája215
Lázas, leromlott betegek étrendjének konyhatechnikája216
A beteg gyermek étrendjének konyhatechnikája216
Az öreg betegek ellátásának diétás konyhatechnikája217
Étrendi előírások. Általános diétetika (dr. Held Róbert)219
Az emésztőrendszer kórtana és diétája219
A máj, az epe és a hasnyálmirigy betegségei és diétájuk232
Az epehólyag és az epeutak betegségei236
A keringési szervek betegségei és diétájuk244
Az elhízás és a lesoványodás diétája259
A mozgásszervi betegségek, köszvény diétája263
A vér- és a vérképző rendszer betegségei és diétájuk266
Allergia268
A lázas betegség diétája271
A sebészeti dietetika275
A nőgyógyászati és a szülészeti dietetika276
A bőrbetegségek diétája278
Az öregek diétája279
A mesterséges táplálás279
Irodalom280
A csecsemő- és kisgyermekkor diétetikája (dr. T. Kassai Stefánia)281
Növekedés. Fejlődés281
Az újszülött- és csecsemőkor sajátosságai283
A csecsemők hasmenéses betegségei és diétás kezelésük286
A csecsemő testfelépítésének zavarai (dystrophia, atrophia, dekompozíció)289
A csecsemő hiányos és egyoldalú táplálásából eredő betegségek291
Csecsemőtáplálékok294
Irodalom295
Élelmezési ügyvitel (Kleeberg János)296
A kórház felépítése296
A kórházi élelmezési osztály felépítése297
A kórházi élelmezési osztály működése300
Betegélelmezési rendszerek302
Élelmezési ügyvitel306
Irodalom308
A diétásnővér feladata (dr. Tarján Róbert)309
Függelék313
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem