1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az élet- és kórvegytan tankönyve

Szerző
Budapest
Kiadó: Universitas Könyvkiadó Társaság
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 364 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Második javított kiadás. Írta: Dr. Hári Pál a Budapesti Egyetemen az élet- és kórvegytan ny. rk. tanára. Néhány fekete-fehér ábrával illusztrált. Légrády Testvérek nyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A világháború okozta nehézségek miatt csak nagyon megkésve jelenhetett meg e tankönyvnek II. kiadása, mely megközelítőleg változatlan terjedelemben, de az anyag elrendezésének némi változtatásával... Tovább

Előszó

A világháború okozta nehézségek miatt csak nagyon megkésve jelenhetett meg e tankönyvnek II. kiadása, mely megközelítőleg változatlan terjedelemben, de az anyag elrendezésének némi változtatásával tárgyalja az I. kiadás előszavában jelzett anyagot. Csak az anyagcsere és energiaforgalom fejezete van a könnyebb áttekinthetőség és megérthetés céljából teljesen átdolgozva. Vissza

Tartalom

I. FEJEZET.
AZ ÁLLATI SZERVEZET CHEMIAI ALKOTÓRÉSZEI.
I. Elemek 1
II. Szervetlen vegyületek 4
III. Nitrogénmentes szerves vegyületek.
(Szénhydrátok és zsirok kivételével.)
A) Aliphás vegyületek.
1. Szénhydrogének 5
2. Alcoholok 6
1 3. Thio-alcoholok (Mercapta-
nok) 7
4. Thioaetherek 7
5. Ketonok 7
6. Oxyaldehydek és oxyketonok : szénhydrátok (L.
lejebb)
7. Egy-básisu telitett zsírsavak 8
8. Egy-básisu telítetlen zsírsavak 11
9. Egy-básisu zsírsavak glycerinesterei vagyis zsirok (L. lejebb)
10. Több-básisu zsírsavak 12
11. Oxyzsirsavak 14
12. Ketosavak 15
B) Aromás vegyületek.
1. Phenolok 16
2. Aromás savak 18
3. Aromás oxysavak (L. lejebb.)
C) Hydroaromás vegyületek.
1. Hydrobenzolok 18
2. Polycyklikus terpének 19
IV. Nyitrogéntartalmu szerves vegyületek. (Proteinek kivételével.)
A) Nitrogéntartalmú aliphás vegyületek.
K 1. Rhodanhydrogen 21
2. Monoaminosavak (L. le
jebb.)
3. Mono-aminok 21
4. Diaminosavak (L. lejebb.)
5. Diaminok 23
6. N-tartalmu szénsavszármazékok (Carbaminsav, carbamid, oxalursav, guanidin.
kreatin, kreatinin) 23
Nitrogéntartalmú aromás vegyületek.
Aromás aminosavak (L. lejebb)
C) Heterocyclikus vegyületek
1. Pyrrol-vegyületek 25
2. Imidazol-vagy glyoxalin-testek 25
3. Pyrimidin-testek 26
4. Purin-testek 28
5. Indol és származékai 30
6. Chinolin-származékok
(Kynurensav) 32
D) Festőanyagok.
1. A vizelet festőanyagai (L.
lejebb.)
2. Egyéb festőanyagok 32
E) Specificus hatásu és jórészt tel-
jesen ismeretlen összetételű és szerkezetű testek.
1. Enzymák 33
2. Toxinok 39
3. Hormonok 40
II. FEJEZET.
SZÉNHYDRÁTOK.
I. Monosaccharidák.
A) Altalános tulajdonságaik 42
B) Kimutatásuk 47
C) Quantitativ meghatározásuk 48
D) Az egyes monosaccharidák leírása
1. Aldohexosek 51
2. Ketohexosek 53
3. Pentosek 54
II. Kristályos polyzaccharidák 56
III. Colloid természetű polysaccharidák 59
IV. Glukosidák 63
V. Szénhydrátesterek 64
VI. Amino-cukrok 64
VII. d-Glucuronsav 65
III. FEJEZET.
ZSÍROK ÉS ZSIRNEMÜEK. (LIPOIDOK.)
A) Zsirok 68
B) Viasz 71
C) Phosphatidek 71
IV. FEJEZET.
A PROTEINEK.
Az aminosavak 75
Az állati proteinek osztályozása 92
I. Egyszerű fehérjék. 94
2. Fehérjék átalakulási termékei 101
3. Proteidek, összetett fehérjék 104
4. Albuminoid-ok vagy albumoidok 108
V. FEJEZET.
A VÉR, A NYIROK ÉS A SAVÓS HÁRTYÁK VÁLADÉKA.
A vér.
I. A vér physikai és physicochemiai
tulajdonságai 111
II. A vér összetétele 115
III. A vér megalvadása 115
IV. A vér alkotórészeinek leírása.
A) A plasma és a vörös vérsejtek
relatív térfogata 119
B) A vérplasma összetétele 120
C) A vérsavó 126
D) A vörös vérsejtek.
1. Physikai és physico-chemiai tulajdonságaik 126
2. A vörös vérsejtek összetétele 128
E) A Hamoglobin 129
F) Vérgázok 139
G) A vér egyéb alakelemei 147
A nyirok 147
A savós hártyák váladéka 148
VI. FEJEZET.
A TÁPLÁLKOZÁS CHEMIÁJA
I. Száj-emésztés 151
II. Gyomor-emésztés 152
III. A vékonybélben végbemenő chemiai folyamatok
A) Az epe 158
B) A pancreas váladéka: a hasnyál 165
C) Vékonybélnedv 167
IV. A vastagbélben végbemenő folyamatok 168
V. Felszívódás 169
VII. FEJEZET.
A VIZELET.
A vizelet physikai és physiko-che-
miai tulajdonságai 173
II. A vizelet chemiai tulajdonságai
A) Szárazanyagtartalma 180
B) A vizelet hamutartalma 180
C) A vizelet összetétele 180
D) Szervetlen alkotórészek 181
E) Nitrogenmentes szerves alkotórészek.
1. Szénhydrátok 192
2. Szénhydrátok származékai 199
3. Zsirok, egy- és több basisos
zsirsavak, tejsav 199
4. Acetontestek 202
5. Aromás savak, aromás oxysavak és phenolok 206
F) N-tartalmu szerves alkotórészek
1. A vizelet összes nitrogén-
tartalma 212
2. Aminosavak 213
3. Diaminok 215
4. Páros aminosavak 215
5. Nitrogen-tartalmu szénsavszármázékok 218
6. Imidazol-testek 225
7. Purintestek 226
8. Indol és származékai 231
9. Chinolin-származék (Kynurensav) 233
G) Proteinek és származékaik 234
1. Egyszerű fehérjék 234
2. Glykoproteidek 237
3. Albumosek 238
4. Proteinsavak és uroferríasav 238
H) Festőanyagok.
1. Vizelet-festékek 238
2. Vérfestékek 242
3. Epefesték 244
IV. A vizelet üledéke
A) Organisált üledék 245
B) A vizeletből kivált anyagok
(nem organisált üledék) 248
VIII. FEJEZET.
TEJ ÉS COLOSTRUM.
I. A tej
A) Tulajdonságai 252
B) A tej összetétele 253
C) A tej alkotórészei 255
D) A tej megalvadása 259
E) A tej képzés mechanizmusa 261
II. Colostrum 261
IX. FEJEZET.
KÜLÖNBÖZŐ SZERVEK,SZÖVETEK,
CHEMIÁJA.
I. Máj 263
II. Agy és idegek 264
III. Izomszövet
A) Haránt csikolt izmok 265
B) Sima izomrostok 270
IV. Támasztószövetek.
A) Kötőszövet 270
B) Porc 271
C) Csontok 271
V. Verejték és bőrfaggyu 272
VI. A köny 273
VII. Ondó 273
VIII. Amnios-folyadék 274
IX. Peték 274
X. Belső secretios mirigyek 275
X. FEJEZET.
ANYAG- ES ENERGIAFORGALOM,
Anyagforgalom.
A) A közbenső (intermediar)
anyagcsere.
1. Szénhydrátok anyagcseréje 281
2. Zsírok elbontása 286
3. A proteinek elbontása 288
B) Az anyagforgalom meghatározásának elve és módszerei.
1. Ürülékek és táplálék elemzése 293
2. Respiratiós kísérletek 294
3. A respiratiós quotiens 297
C) A fehérjeforgalom meghatározása 301
D) Szénhydrát- és zsirforgalom
meghatározása 303
II. Energiaforgalom.
A) A szerves vegyületek chemiai
energiatartalmának meghatározása
B) A táplálóanyagok élettani
haszonértéke 309
C) Az energiaforgalom meghatározása
1. Indirect calorimetria 310
2. Direct calorimetria 313
3. Indirect és direct calorimetria egyezése 317
III. Az éhező szervezet anyag- és energiaforgalma.
A) Anyagforgalom 318
B) Energiaforgalom.
1. A test tömegének és felü-
letének befolyása a hőtermelésre 320
2. A környező hőmérséklet
befolyása a hőtermelésre 322
a) a testhőmérséklet chemiai szabályozása 323
b) a testhőmérséklet pysikai szabályozása 325
c) a kritikus hőmérséklet 325
IV. Táplált állatok anyag- és energiaforgalma.
A) Fehérjeforgalom.
1. A fehérje élettani minimuma 326
2. A táplált szervezet nitrogen-egyensulya 327
3. A fehérje helyettesítése
más nitrogéntartalmú
vegyületekkel 329
4. Fehérjelerakodás 330
B) Nitrogenmentes tápláló anyagok 330
C) A táplálóanyagok specificus
dynámiai hatása 331
D) A compensatio törvénye 332
E) Táplált állat kritikus hőmérséklete 333
F) Az isodynámia törvénye 333
G) Táplált ember anyag- és energiaszükséglete 336
V. Az izommunka forrása 339

Dr. Hári Pál

Dr. Hári Pál műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Hári Pál könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Az élet- és kórvegytan tankönyve Az élet- és kórvegytan tankönyve Az élet- és kórvegytan tankönyve Az élet- és kórvegytan tankönyve Az élet- és kórvegytan tankönyve Az élet- és kórvegytan tankönyve Az élet- és kórvegytan tankönyve

A borító élei enyhén sérültek. A címlapon tulajdonosi bejegyzés, több lapon aláhúzás látható.

Állapot:
8.480 Ft
4.240 ,-Ft 50
38 pont kapható
Kosárba