1.061.888

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az élet- és kórvegytan tankönyve

Szerző
Budapest
Kiadó: Universitas Könyvkiadó Társaság
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 364 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Az élet- és kórvegytan az emberi szervezetben előforduló vegyületeket s ezek átalakulásait tárgyalja nem tisztán vegytani alapon, hanem főleg élettani és kórtani jelentőségük szempontjából. Épen ezért mesterséges előállításuk, physikai és chemiai tulajdonságaik elsorolása helyett nagyobb súlyt helyez a szervezet különböző részeiben való előfordulásuk, keletkezésük és egymással való összefüggésük tárgyalására.
Jelen tankönyvben, melyet az orvostanhallgatónak élettani és kórtani segédtankönyvnek, a vegyi vizsgálatot végező gyakorló orvosnak pedig laboratóriumi vezérfonalnak szántam, a legujabb kutatások eredményei közül csak azt vettem tekintetbe, a mi legalább félig-meddig bebizonyítottnak tekinthető; a még teljesen nem tisztázott kérdések felől pedig épen csak tájékoztatást nyujtottam; az irodalmi vonatkozásokat majdnem mindenütt mellőztem.
A beosztást illetőleg nagyjából Hoppe-Seyler, Hemmerstein, Oppenheimer és Späth könyveit követtem.
Az anyag- és energiaforgalmat Tangl Ferenc... Tovább

Fülszöveg

Az élet- és kórvegytan az emberi szervezetben előforduló vegyületeket s ezek átalakulásait tárgyalja nem tisztán vegytani alapon, hanem főleg élettani és kórtani jelentőségük szempontjából. Épen ezért mesterséges előállításuk, physikai és chemiai tulajdonságaik elsorolása helyett nagyobb súlyt helyez a szervezet különböző részeiben való előfordulásuk, keletkezésük és egymással való összefüggésük tárgyalására.
Jelen tankönyvben, melyet az orvostanhallgatónak élettani és kórtani segédtankönyvnek, a vegyi vizsgálatot végező gyakorló orvosnak pedig laboratóriumi vezérfonalnak szántam, a legujabb kutatások eredményei közül csak azt vettem tekintetbe, a mi legalább félig-meddig bebizonyítottnak tekinthető; a még teljesen nem tisztázott kérdések felől pedig épen csak tájékoztatást nyujtottam; az irodalmi vonatkozásokat majdnem mindenütt mellőztem.
A beosztást illetőleg nagyjából Hoppe-Seyler, Hemmerstein, Oppenheimer és Späth könyveit követtem.
Az anyag- és energiaforgalmat Tangl Ferenc tanár úr "anyagcsere"-előadásait követve tárgyalom; a kóros anyagcserét, mely inkább a kórtanra és belgyógyászatra tartozik, alig érintem.

A szerző. Vissza

Tartalom

Az állati szerkezet chemiai alkotórészei
Elemek1
Szervetlen vegyületek7
Nitrogénmentes szerves vegyületek. (Szénhydrátok és zsírok kivételével)
Aliphás vegyületek8
Aromás vegyületek18
Hydroaromás vegyületek20
Nitrogéntartalmú szerves vegyületek. (Proteinek kivételével)
Nitrogéntartalmú aliphás vegyületek23
Nitrogéntartalmú aromás vegyületek27
Heterocyclikus vegyületek34
Festőanyagok35
Hormonok35
Enzymák38
Toxinok
Szénhydrátok
Monosaccharidák
Általános tulajdonságaik41
Kimutatásuk48
Quantitativ meghatározásuk49
Az egyes monosaccharidák leírása49
Kristályos polysaccharidák55
Colloid természetű polysaccharidák59
Glukosidák62
Szénhydrátesterek63
Amino-cukrok64
d-Glucuronsav64
Zsírok és zsírneműek. (Lipoidok)
Zsírok (állati zsírok, növényi zsírok)67
Viasz70
Phosphatidek70
A proteinek
Az aminosavak74
Synthesisük75
Phisikai tulajdonságaik75
Chemiai tulajdonságaik76
Az aminosavak osztályozása és az egyes aminosavak leírása80
Az állati proteinek osztályozása95
Egyszerű fehérjék96
Kimutatásuk, szinreactiók, kicsapási reactiók97
Mennyiségi meghatározásuk99
Az egyszerű fehérjék részletes leírása100
Albuminek100
Globulinek100
Nucleoalbuminek100
Coagulált fehérjék101
Histonok101
Protaminek101
Fehérjék átalakulási termékei102
Proteidek, összetett fehérjék105
Hamoglobin105
Nucleoproteidek105
Albuminoid-ok vagy albumoid-ok107
A vér
Mennyisége111
A vér tulajdonságai112
Színe 112
Fajsúlya112
Reactiója113
Fagyáspont-csökkenése113
Összetétele114
A vér megalvadása114
A vér egyes alkotórészeinek leírása
A plasma és a vörös vérsejtek viszonya118
A vérplasma összetétele119
A vörös vérsejtek
Számuk124
Physikai és chemiai tulajdonságaik124
A hamoglobin125
Vérgázok135
A vér gáz-megkötő képessége és a vérgázok elosztása a vérplasma és vörösvérsejtek között135
A vérgázok mennyiségi meghatározása139
A keringő vér gáztartalma139
A vér gáztartalma kóros viszonyok között141
A keringő vér gázainak nyomása141
A vér egyéb alakelemei142
A nyirok és a savós hártyák váladéka
A nyirok144
A savós hártyák váladéka146
A máj és az epe
A máj
Alkotórészei és összetétele148
A májban végbemenő folyamatok
Az epe149
Az epe elválasztása 154
Tulajdonságai154
Összetétele és alkotórészei154
Tulajdonságaik157
Az epefestékek keletkezése158
Pleichromia158
Icterus, sárgaság158
Az epe physiologiai jelentősége160
Epekövek160
A táplálkozás chemiája
Száj-emésztés162
Gyomor emésztés164
A gyomornedv164
A gyomornedv elválasztása168
A gyomornedv hatása169
A gyomormozgások170
Bélemésztés
A pancreas váladéka: a hasnyál171
Vékonybél174
A vastagbél175
Felszívódás176
A vizelet
A vizelet elválasztása179
A vizelet physikai tulajdonságai181
Mennyisége181
A vizelet optikai tulajdonságai181
A vizelet szaga183
A vizelet fajsúlya183
A vizelet reaktiója187
A vizelet osmosisos nyomása185
A vizelet chemiai tulajdonságai
Szárazanyagtartalma187
A vizelet hamutartalma187
A vizelet összetétele187
Szervetlen alkotórészek188
Kálium és nátrium188
Ammoniumsók189
Calcim és magnesium191
Vas192
Chlor194
Kén196
Phosphor197
Carbonátok200
Nitrogenmentes szerves alkotórészek
Szénhydrátok200
Zsírsavak207
Zsírok207
Oxalsav208
Tejsav (d-Tejsav)209
Acetontestek209
Phenolok216
Phenylzsírsavak és oxyphenyl-zsírsavak219
Epesavak222
N-tartalmú szerves alkotórészek
A vizelet nitrogén-tartalma (N-meghatározás)223
Aminosavak224
Diaminok226
Páros aminosavak227
Nitrogén-tartalmú szénsavszármazékok (carbaminsav, hugyany, oxalursav, kreatin, kreatinin)230
Imidazol-testek238
Indol és származékai240
Chinolin-származékok Kynuren-sav249
Proteinek és származékai253
Egyszerű fehérjék253
Glykoptroteidek256
Albumosek256
Proteinsavak és uroferrinsav257
Festőanyagok
Vizelet-festékek257
Vérfestékek261
Epefesték262
A vizelet üledéke263
Organisált üledék264
A vizeletből kivált anyagok (nem organisált üledéke)266
Tej és colostrum
Tej270
Tulajdonságai270
A tej összetétele271
A tej alkotórészei273
A tej megalvadása277
A tejképzés mechanizmusa279
Egyéb szervek, szövetek, váladékok chemiája
Agy és idegek281
Izomszövet282
Haránt csíkolt izmok282
Síma izomrostok288
Támasztószövetek
Kötőszövet288
Porc288
Csontok289
Verejték és bőrfaggyú290
A könny290
Ondó290
Amnios-folyadék291
Peték291
Belső secretios mirigyek293
A pajzsmirigy és mellékpajzsimirigyek293
Hypophysis294
Mellékvesék (Adrenalin)294
Anyag- és energiaforgalom
Anyagforgalom
Szerves vegyületek elégése a szervezetben298
Szervetlen vegyületek szerepe az anyagcserében300
A fehérjeforgalom meghatározása301
Szénhydrát és zsírforgalom302
Respiratios készülékek310
Energiaforgalom
A szerves vegyületek chemiai energiatartalmának meghatározása312
A táplálóanyagok élettani haszonértéke313
Az energiaforgalom meghatározása314
Az éhező szervezet anyag- és energiaforgalma322
Anyagforgalom322
Energiaforgalom325
Táplált állatok anyag- és energiaforgalma
Fehérjeforgalom330
Nitrogénmentes tápláló anyagok forgalma334
A tápláló anyagok specifikus dynámiai hatása335
A compensatio törvénye335
Táplált állat kritikus hőmérsékete336
Az isodynámia törvénye337
Táplált ember anyag- és energiaszükséglete339
Az izommunka forrása344

Dr. Hári Pál

Dr. Hári Pál műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Hári Pál könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem