1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vendéglátó ismeretek 1.

A vendéglátóipari szakmunkásképzés számára

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor
Budapest
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 163 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-220-660-6
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Hogyan tanulj ebből a könyvből? Mi a vendéglátás? Milyen legyen a jó vendéglátó szakember? Hogyan működik a vendéglátás? Ilyen és hasonló kérdésekre igyekeztünk válaszolni a Vendéglátó ismeretek... Tovább

Előszó

Hogyan tanulj ebből a könyvből? Mi a vendéglátás? Milyen legyen a jó vendéglátó szakember? Hogyan működik a vendéglátás? Ilyen és hasonló kérdésekre igyekeztünk válaszolni a Vendéglátó ismeretek című tantárgy I. kötetében, bemutatva a vendéglátás célját, feladatait és legfontosabb jellemzőit. Szakmánknak mind nagyobb szerepe lesz a lakosság élelmezésében, a háztartási munka megkönnyítésében, a szabad idő kulturált eltöltésében és az idegenforgalomban. A vendéglátás egyre inkább az emberek életének elválaszthatatlan részévé válik. Voltaképpen ebben rejlik hasznossága és szépsége. A vendéglátás dolgozóira pedig - akik mindezt megvalósítják - szép, fontos, de nehéz feladatok várnak hivatásuk teljesítése során. Mindehhez nagy szorgalomra, tudásra és megalapozott ismeretekre van szükség. Ehhez kívánunk mi is segítséget nyújtani. A vendéglátó ismeretek tanulása során a vendéglátás legfontosabb területeivel, tevékenységi köreivel, ezek összefüggéseivel ismerkedsz meg. A vendéglátásról közölt tudnivalókat - tudományos igazságokra és a szakma gyakorlati eredményeire építve - azért tartjuk fontosnak, mert a vendéglátás napi munkájának alapvető kérdéseit, a munka legfontosabb jellemzőit foglalják magukba. Ezért nem lehet közömbös számodra, hogy a vendéglátásnak mi a célja, feladata, sajátossága, mi a szerepe a lakosság ellátásában. Ne feledd, hogy a gyakorlatok során szerzett mindennapi tapasztalatok mellett a tanulás is nagyon fontos, mert a vendéglátás számos jelenségének (a forgalom alakulásának, az üzlethálózatfejlesztésének stb.) már tudjuk a legfőbb elveit, okát és magyarázatát. Ezek ismerete nagymértékben hozzájárul a gyakorlati munka megkönnyítéséhez. Tanuld meg: a jó munkához előbb végig kell gondolnod, hogy mit akarsz csinálni! Vissza

Tartalom

Hogyan tanulj ebből a könyvből?3
Mi a vendéglátás?5
A vendéglátás lényege és feladatai6
A háztartási munka megkönnyítése8
A vendéglátás szerepe a korszerű táplálkozás elterjesztésében9
Új fogyasztói szokások kialakítása és a vendéglátás hagyományainak ápolása11
A vendéglátás népgazdasági előnyei12
A szabad idő, a turizmus és a vendéglátás kapcsolata13
A vendéglátás tevékenysége15
A vendéglátás árubeszerzési tevékenysége15
A vendéglátás termelőtevékenysége15
A vendéglátás értékesítési és szolgáltató tevékenysége16
A vendéglátás szakágazati felosztása19
Kereskedelmi vendéglátás19
Munkahelyi vendéglátás21
A vendéglátás szerepe a lakosság élelmiszer-ellátásában22
A vendéglátás és az idegenforgalom23
Az élelmiszer-kereskedelem és más szervezetek vendéglátó tevékenysége (Kiegészítő anyag)27
Szép szakmánk: a vendéglátás (Összefoglalás)29
Gondolkozz és válaszolj!29
Figyeld meg a következőket, és végezd el a feladatokat!30
Olvasd el!30
A vendéglátás dolgozói31
Általános követelmények32
A legfontosabb: a kapcsolatteremtés36
Alapvető embertípusok39
Ilyen legyen a jó felszolgáló, eladó, szakács és cukrász!45
Az értékesítési dolgozók iránti sajátos követelmények45
A termelési dolgozók iránti sajátos követelmények51
A dolgozó gondolatvilága55
Politika56
Jog57
Erkölcs58
Tudomány60
Művészet61
Esztétika a vendéglátásban (kiegészítő anyag)63
A vendéglátásban is a legfontosabb: a dolgozó ember! (Összefoglalás)67
Próbálj meg válaszolni a következő kérdésekre!68
Lapozd át a II. fejezetet, és oldd meg a következő feladatokat!69
Olvasnivaló69
A vendéglátás helye: az üzlethálózat70
A vendéglátó üzlethálózat feladatai72
Napi feladatok73
Szórakoztatási feladatok75
Szállodai feladatok76
Az üzlethálózat főbb jellemzői77
Az osztályba sorolás77
Szakjelleg és típus77
A vendéglátás termelőüzemei84
Önálló termelőüzemek85
A vendéglátó üzem termelőrészlegei86
A hálózatfejlesztés alapelvei (Kiegészítő anyag)88
A vendéglátás alapegysége: az üzlet (Összefoglalás)90
Kérdezünk - válaszolj!91
Meg tudod-e oldani?92
Kiegészítő olvasmányok92
Az üzleti és üzemi munkaszervezés93
A munkafolyamatok94
Árubeszerzés és raktározás96
Termelés97
Értékesítés és szolgáltatás98
Az üzleti és az üzemi szervezet100
Vonalas szervezet101
Funkcionális szervezet101
A szervezési munka fontosabb alapelvei103
A szervezés felosztása és szakaszai103
A termelés és az értékesítés megszervezése105
A munkahely megszervezésének alapelvei109
Üzlet- és üzemvezetés (Kiegészítő anyag)113
Mindannyiunk feladata: a munka jó megszervezése! (Összefoglalás)114
Tudsz-e válaszolni ezekre a kérdésekre?115
Gondolkozz és oldd meg!115
Jó lenne, ha elolvasnád!115
Ügyviteli tudnivalók116
Szükség van az ügyvitelre!116
Az üzlet vagyoni helyzetét befolyásoló gazdasági események117
Az eszközök változásának nyilvántartása127
A termelés nyilvántartása és elszámoltatása128
A norma (kalkuláció) szerinti anyagfelhasználás128
A tényleges anyagfelhasználás132
Az értékesítés nyilvántartása és elszámoltatása134
Bizonylatolás pénztárgépen134
Bizonylatolás előrenyomott blokkokkal135
Bizonylatolás franciablokkal136
A helyes bizonylatolás ellenőrzése az üzletben137
Az üzleti vagyon felmérése: a leltározás138
A vagyonmegállapító leltár138
Az elszámoltató leltár139
A leltározás művelete139
Állóeszközök, fogyóeszközök nyilvántartása és elszámoltatása143
A dolgozók anyagi felelőssége145
Az üzleti és a központi ügyvitel kapcsolata (Kiegészítő anyag)146
Forgalmi jelentés146
Pénztárjelentés148
Nekünk segít az adminisztráció és az ügyvitel! (Összefoglalás)151
Kérdezünk - válaszolj!152
Jobban megismered az ügyvitel lényegét, ha megoldasz néhány feladatot!152
Táblák és ábrák jegyzéke154
Fontosabb forrásmunkák155
Tárgymutató156

Dr. Hajdu Endre

Dr. Hajdu Endre műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Hajdu Endre könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Vendéglátó ismeretek 1. Vendéglátó ismeretek 1.

A borító enyhén sérült.

Állapot:
980 Ft
490 ,-Ft 50
4 pont kapható
Kosárba
Állapotfotók
Vendéglátó ismeretek 1. Vendéglátó ismeretek 1. Vendéglátó ismeretek 1. Vendéglátó ismeretek 1.

A borító és a lapélek foltosak. A borítón tulajdonosi pecsét látható.

Állapot:
980 ,-Ft
8 pont kapható
Kosárba