kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Könyvkötői kötés |
Oldalszám: | 404 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-220-901-X |
Megjegyzés: | 1-3. kötet egybekötve. Fekete-fehér illusztrációkkal. |
1. kötet | |
Hogyan tanulj ebből a könyvből? | 3 |
Mi a vendéglátás? | 5 |
A vendéglátás lényege és feladatai | 6 |
A háztartási munka megkönnyítése | 8 |
A vendéglátás szerepe a korszerű táplálkozás elterjesztésében | 9 |
Új fogyasztói szokások kialakítása és a vendéglátás hagyományainak ápolása | 11 |
A vendéglátás népgazdasági előnyei | 12 |
A szabad idő, a turizmus és a vendéglátás kapcsolata | 13 |
A vendéglátás tevékenysége | 15 |
A vendéglátás árubeszerzési tevékenysége | 15 |
A vendéglátás termelőtevékenysége | 15 |
A vendéglátás értékesítési és szolgáltató tevékenysége | 16 |
A vendéglátás szakágazati felosztása | 19 |
Kereskedelmi vendéglátás | 19 |
Munkahelyi vendéglátás | 21 |
A vendéglátás szerepe a lakosság élelmiszer-ellátásában | 22 |
A vendéglátás és az idegenforgalom | 23 |
Az élelmiszer-kereskedelem és más szervezetek vendéglátó tevékenysége (Kiegészítő anyag) | 27 |
Szép szakmánk: a vendéglátás (Összefoglalás) | 29 |
Gondolkozz és válaszolj! | 29 |
Figyeld meg a következőket, és végezd el a feladatokat! | 30 |
Olvasd el! | 30 |
A vendéglátás dolgozói | 31 |
Általános követelmények | 32 |
A legfontosabb: a kapcsolatteremtés | 36 |
Alapvető embertípusok | 39 |
Ilyen legyen a jó felszolgáló, eladó, szakács és cukrász! | 45 |
Az értékesítési dolgozók iránti sajátos követelmények | 45 |
A termelési dolgozók iránti sajátos követelmények | 51 |
A dolgozó gondolatvilága | 55 |
Politika | 56 |
Jog | 57 |
Erkölcs | 58 |
Tudomány | 60 |
Művészet | 61 |
Esztétika a vendéglátásban (kiegészítő anyag) | 63 |
A vendéglátásban is a legfontosabb: a dolgozó ember! (Összefoglalás) | 67 |
Próbálj meg válaszolni a következő kérdésekre! | 68 |
Lapozd át a II. fejezetet, és oldd meg a következő feladatokat! | 69 |
Olvasnivaló | 69 |
A vendéglátás helye: az üzlethálózat | 70 |
A vendéglátó üzlethálózat feladatai | 72 |
Napi feladatok | 73 |
Szórakoztatási feladatok | 75 |
Szállodai feladatok | 76 |
Az üzlethálózat főbb jellemzői | 77 |
Az osztályba sorolás | 77 |
Szakjelleg és típus | 77 |
A vendéglátás termelőüzemei | 84 |
Önálló termelőüzemek | 85 |
A vendéglátó üzem termelőrészlegei | 86 |
A hálózatfejlesztés alapelvei (Kiegészítő anyag) | 88 |
A vendéglátás alapegysége: az üzlet (Összefoglalás) | 90 |
Kérdezünk - válaszolj! | 91 |
Meg tudod-e oldani? | 92 |
Kiegészítő olvasmányok | 92 |
Az üzleti és üzemi munkaszervezés | 93 |
A munkafolyamatok | 94 |
Árubeszerzés és raktározás | 96 |
Termelés | 97 |
Értékesítés és szolgáltatás | 98 |
Az üzleti és az üzemi szervezet | 100 |
Vonalas szervezet | 101 |
Funkcionális szervezet | 101 |
A szervezési munka fontosabb alapelvei | 103 |
A szervezés felosztása és szakaszai | 103 |
A termelés és az értékesítés megszervezése | 105 |
A munkahely megszervezésének alapelvei | 109 |
Üzlet- és üzemvezetés (Kiegészítő anyag) | 113 |
Mindannyiunk feladata: a munka jó megszervezése! (Összefoglalás) | 114 |
Tudsz-e válaszolni ezekre a kérdésekre? | 115 |
Gondolkozz és oldd meg! | 115 |
Jó lenne, ha elolvasnád! | 115 |
Ügyviteli tudnivalók | 116 |
Szükség van az ügyvitelre! | 116 |
Az üzlet vagyoni helyzetét befolyásoló gazdasági események | 117 |
Az eszközök változásának nyilvántartása | 127 |
A termelés nyilvántartása és elszámoltatása | 128 |
A norma (kalkuláció) szerinti anyagfelhasználás | 128 |
A tényleges anyagfelhasználás | 132 |
Az értékesítés nyilvántartása és elszámoltatása | 134 |
Bizonylatolás pénztárgépen | 134 |
Bizonylatolás előrenyomott blokkokkal | 135 |
Bizonylatolás franciablokkal | 136 |
A helyes bizonylatolás ellenőrzése az üzletben | 137 |
Az üzleti vagyon felmérése: a leltározás | 138 |
A vagyonmegállapító leltár | 138 |
Az elszámoltató leltár | 139 |
A leltározás művelete | 139 |
Állóeszközök, fogyóeszközök nyilvántartása és elszámoltatása | 143 |
A dolgozók anyagi felelőssége | 145 |
Az üzleti és a központi ügyvitel kapcsolata (Kiegészítő anyag) | 146 |
Forgalmi jelentés | 146 |
Pénztárjelentés | 148 |
Nekünk segít az adminisztráció és az ügyvitel! (Összefoglalás) | 151 |
Kérdezünk - válaszolj! | 152 |
Jobban megismered az ügyvitel lényegét, ha megoldasz néhány feladatot! | 152 |
Táblák és ábrák jegyzéke | 154 |
Fontosabb forrásmunkák | 155 |
Tárgymutató | 156 |
2. kötet | |
A vendéglátás fejlődése és fejlesztése | 3 |
A vendéglátás rövid története | 3 |
A magyar vendéglátás kialakulásáról | 3 |
Vendéglátásunk fejlődése a felszabadulás után | 7 |
Jellemző irányzatok | 10 |
Korszerűség a vendéglátásban | 11 |
Nem mindig a legújabb a legkorszerűbb! | 12 |
Az általános felhasználhatóság követelménye | 13 |
Kulturáltságot a gyakorlati munkába! | 14 |
Néhány példa | 15 |
A vendéglátás fejlesztése | 16 |
Az étkezési lehetőségek bővítése | 16 |
A vendéglátás a korszerű táplálkozásért | 20 |
Területenként differenciált fejlesztés | 22 |
A vendéglátás további fejlődése | 24 |
A kapitalista és a szocialista vendéglátás (Kiegészítő anyag) | 24 |
A tőkés országok vendéglátása | 24 |
A szocialista vendéglátás | 26 |
A vendéglátás múltja és jövője (Összefoglalás) | 29 |
Válaszolj rá! | 29 |
Próbáld meg Te is! | 30 |
Irodalmi ajánlatunk | 30 |
A vendéglátás iránti kereslet | 31 |
Mi a kereslet? | 31 |
A jövedelem hatása a vendéglátás iránti keresletre | 34 |
Az árak és a vendéglátás iránti kereslet összefüggései | 38 |
A népesedési viszonyok és a vendéglátás iránti kereslet összefüggései | 40 |
A foglalkoztatottság szerepe a vendéglátás iránti kereslet alakulásában | 43 |
A fogyasztói szokások hatása a vendéglátás iránti keresletre | 45 |
A vendéglői étkezés gyakorisága | 49 |
A kereslet megismerésének módszere: piackutatás az üzletben | 54 |
Amíg az igényből kereslet lesz (Összefoglalás) | 54 |
Próbálj feleletet adni a következő kérdésekre! | 56 |
Néhány érdekes feladat | 57 |
A vendéglátás kínálata és forgalma | 58 |
A kínálat | 58 |
Áruk és szolgáltatások | 58 |
A választék | 61 |
A reklám | 65 |
A forgalom | 68 |
A forgalom terjedelme | 68 |
A forgalom növekedési üteme | 71 |
A forgalom szerkezete | 76 |
Idényszerűség | 84 |
A forgalom területenkénti alakulása | 89 |
Az üzleti munka: csapatjáték! | 96 |
Az árukínálat és a szolgáltatások bevétele: a forgalom | 97 |
Várjuk válaszodat! | 99 |
A gyakorlat mesterré tesz! | 100 |
Egy kis irodalom | 100 |
Árképzés az üzletben | 101 |
Az árak tartalma | 101 |
Az ár eltér az értéktől | 101 |
Az árrendszer | 102 |
Az ármegállapítás lényege | 105 |
A vendéglátás árait meghatározó tényezők | 107 |
Az eladási árak kiszámítása | 109 |
Az ételek árképzése a kereskedelmi vendéglátásban | 109 |
A munkahelyi vendéglátás ételárképzése | 117 |
Az italok árképzése | 118 |
A szolgáltatások árának megállapítása | 123 |
Árengedmények | 124 |
Kalkulációs hibák a gyakorlatban | 126 |
Néhány fontosabb rendelkezés | 127 |
Árformák (Kiegészítő anyag) | 127 |
A vendég és az üzlet közös érdeke: a helyes árképzés (Összefoglalás) | 129 |
Tudsz-e válaszolni? | 130 |
Egy kis házi feladat | 131 |
Szakirodalom | 131 |
Táblázatok és ábrák jegyzéke | 132 |
Fontosabb forrásmunkák | 134 |
Tárgymutató | 135 |
3. kötet | |
Gazdálkodás az üzletben | 3 |
Bevétel vagy forgalom? | 5 |
Az árrés | 8 |
A költségek | 11 |
Az eredmény | 17 |
Üzemgazdasági mutatók | 19 |
Termelékenység | 21 |
Árrésszínvonal | 25 |
Költségszínvonal | 29 |
Eredményszínvonal | 31 |
Bérezési formák | 35 |
Az üzleti forgalom tervezése (Kiegészítő anyag) | 41 |
Te is gazdálkodj okosan! (Összefoglalás) | 44 |
Kérdéseink | 46 |
Oldd meg! | 47 |
Ajánlott irodalom | 47 |
A vendéglátás szervezeti és irányítási rendszere | 48 |
A vendéglátás szervezési elvei | 49 |
A vendéglátás országos szervezete | 52 |
Állami vendéglátás | 54 |
Szövetkezeti vendéglátás | 58 |
A vendéglátó vállalat szervezete | 58 |
Kétágú szervezet | 61 |
Háromágú szervezet | 62 |
A szövetkezet szervezete | 65 |
A vendéglátás helye a népgazdaságban és a kereskedelemben | 66 |
A vendéglátás irányítási és felügyeleti rendszere (Kiegészítő anyag) | 69 |
A vendéglátás országos irányítása | 70 |
A vendéglátás területi irányítása | 71 |
Az üzletek irányítása | 71 |
A vendéglátó szervezetek versenye (Kiegészítő anyag) | 73 |
A jól működő vendéglátás (Összefoglalás) | 75 |
Mi a helyes válasz? | 76 |
Az utolsó feladatok | 76 |
Ne csukd be még a könyvet! | 77 |
Példatár | 79 |
Táblák és ábrák jegyzéke | 95 |
Fontosabb forrásmunkák | 96 |
Tárgymutató | 97 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.