1.067.073

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mezőgazdaság számokban

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 959 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Általános adatok
Jelölések
Római számok7
Görög betűk7
Cirill betűk8
Fontosabb szakrövidítések és jelölések8
Matematikai jelölések és elnevezések9
Számok megnevezése összetételekben10
Nagy számok megnevezése és írása10
Fizikai jelölések10
A mezőgazdaságban gyakrabban előforduló elemek és vegyületek10
Mértékegységek
Méterrendszer11
Műszaki mértékegységek13
Számítási módok14
Érvényes fotometriai mértékegységek meghatározása15
Régi mértékegységek15
Angol és amerikai mértékegységek17
Régi orosz mértékegységek18
Sajátos külföldi mértékegységek19
Számítások, átszámítások
Síkidomok területe21
Testek köbtartalma22
A háromszög jellemző képletei24
Területmértékek összefüggése24
Léptékek25
A logarléc25
A logarléc használata25
Fontosabb biometriai képletek28
Üzemi adatok
Anyagok térfogatsúlya34
Szántóegységek36
Gabonaegység-táblázat37
Belterjességi tényezők39
Termények súrlódási jellemzői39
A mezőgazdasági dolgozó
Általános adatok
Az emberi test átlagos mérete és súlya41
Az asszony háztartási munkájának megoszlása42
A dolgozó környezete
A családi háztáji legkisebb méretei42
Berendezések43
Sportlétesítmények45
A mezőgazdasági dolgozó táplálkozása
Tájékoztató adatok különböző korú és foglalkozású egyének egy napi tápanyag-szükségletéről46
Táplálkozási tényező47
A kalóriafogyasztás becslése percenként és óránként47
A szervezet energiaszükséglete különböző foglalkozásokban48
Hazai élelmiszereink kalóriatartalma és összetétele48
Növényi és állati eredetű élelmiszerek víztartalma50
Egy fő évi élelmiszer-szükséglete50
A családi zöldségeskert várható termése50
Vitaminok mértékegysége50
A legfontosabb vitaminok51
Fontosabb élelmiszereink vitamintartalma52
Éghajlat
A fény53
A légkör55
A hőmérséklet57
A fagy előrejelzése58
Különleges szélső hőmérsékletű napok59
A talaj fagyása60
A csapadék60
A relatív nedvesség havi és évi középértékei (%)61
Csapadékmérés61
A borultság63
Havas napok száma66
A talajállapot évi változása67
A barométer és az időjárás68
Az időjárásjelentés kifejezései68
A talaj
A talajok gyakorlati osztályozása71
A talajok kémiai osztályozása73
A talajok fizikai tulajdonságai75
Kerttechnika78
Rézsűk78
A talajok ülepedése79
A túltöltés mértéke a talaj minősége szerint79
Talajvédelem, talajjavítás79
Területmérés79
Szántóföldi sáncolás tervezése80
A növény és a növényi élet
A termesztett növények életformája84
A gyökérzet alakulása87
Kultúrnövények méretei94
Magvak méretei94
A csírázás97
Egy tenyészidő alatt elpárologtatott víz97
Növények asszimilációs tevékenysége99
A gyökerek lehatolási és oldalnövekedési mértéke100
Fák és cserjék életkora101
Termesztett növényeink termékenyülése102
A termesztett növények fejlődésének hőmérsékleti jellemzői104
Növényi olajok fizikai jellemzői107
Néhány növényünk alkaloidtartalma107
Termesztett növények sótűrése108
A tenyészidő alatti hőösszeg-szükséglet109
Növények fagyellenállása110
Növények árnyéktűrése110
Öntözés
Az öntözés szervezése és anyagszükséglete111
Öntözővíz-normák114
Új öntözőtelepek létesítése122
Öntözési rendszerek122
A rizs árasztásos öntözése
A rizstelep építése127
Rizstermesztési adatok127
Talajerőpótlás
A növények tápanyagigénye129
Szervesanyag utánpótlás132
Zöldtrágyázás134
Istállótárgyázás135
Komposzttrágyázás139
Szervetlen vagy műtrágyák141
Általános növénytermesztés
A növények termesztési jellemzői145
Vetésforgók150
Szántóföldi növények termesztési adatai
A növények termesztési jellemzői161
Szántóföldi növények termesztési adatai168
Gabonafélék183
Gyökér- és gumós növények188
Ipari növények190
Takarmánynövények200
Gyepnövények206
Fűszer- és gyógynövények210
Értékleírás, termésbecslés, tárolás
Értékleírás, amortizáció233
Termésbecslés243
Gabonafélék termésbecslése243
Kapásnövények termésbecslése248
Takarmánynövények termésbecslése249
Ipari növények termésbecslése251
Kárbecslés255
Tárolás258
Tárolási veszteségek266
Betakarítási veszteségek271
Zöldségtermesztés
A zöldségtermesztés feltételei273
Zöldségfélék jellemzői274
Palántanevelés282
Hajtatott zöldségfélék agrotechnikája288
Fontosabb zöldségfélék termesztési feltételei292
Zöldségfélék méretei303
Zöldségfélék raktározása, szállítása, feldolgozása310
Dísznövénytermesztés
Egynyári virágok317
Évelő dísznövények322
Gyümölcstermesztés
A gyümölcstermesztés feltételei331
Faiskola, telepítés333
Gyümölcsök minőségi előírásai351
Gyümölcstermesztési üzemi adatok354
A gyümölcs tárolása, feldolgozása365
Szőlő. és bortermelés
A szőlőtermesztés feltételei371
A szőlőtermesztés üzemi adatai és mutatói377
Borgazdaság383
Pincegazdaság401
Erdőgazdaság
Erdészeti üzemi adatok, becslés407
Faiskola, telepítés412
Választékok425
Fűz,nád, gyékény, tőzeg427
Növényvédelem
Szántóföldi növényvédelem431
A zöldségfélék növényvédelme453
A gyümölcstermesztés növényvédelme463
A szőlőtermesztés növényvédelme476
Általános állattenyésztés
Az állattartás mutatói479
Kitermelés, feldolgozás490
Az állatok szállítása493
Szarvasmarha-tenyésztés
Tenyésztési adatok499
Bírálati követelmények506
Feldolgozás516
A szarvasmarha takarmányozása518
Sertésetnyésztés
Tenyésztési adatok533
Bírálati követelmények538
Feldolgozás540
A sertés takarmányozása546
Juhtenyésztés
Tenyésztési adatok559
Bírálati követelmények564
Feldolgozás567
A juh takarmányozása569
Lótenyésztés
Tenyésztési adatok573
Bírálati követelmények579
A ló takarmányozása587
Baromfitenyésztés
Tenyésztési és tartási adatok595
Bírálati követelmények600
Feldolgozás603
A baromfi takarmányozása606
Egyéb állatok tenyésztése
Prémes állatok tenyésztése619
Méhészet623
Selyemhernyó-tenyésztés629
Kutyatenyésztés630
Vadászat, halászat, természetvédelem
Vadászat, természetvédeleme633
Madárvédelem643
Halászat, haltenyésztés644
Állategészségügy
Általános adatok655
A fontosabb fertőző betegségek656
Általános takarmányozás
Takarmányozási mutatók673
Takarmányok beltartalma678
Gazdasági állataink tápanyag-szükséglete709
Takarmányozási számítások712
Takarmányok előkészítése, tartósítása717
Tejgazdaság
Általános adatok733
Tejkészítmények741
Vajnyeremény741
Sajtgyártás744
A tejiparban használatos számítások747
Mezőgazdasági gépesítés
A mezőgazdaságban használatos fontosabb ipari anyagok753
Mezőgazdasági kötél753
Huzalok, lemezek, abroncsok, stb..753
Gépszíjak, ékszíjak758
Gumiabroncsok760
A mezőgazdasági anyagok jellemzői, gépesítési szempontból764
A mezőgazdasági gépek műszaki adatai767
Traktorok, tehergépkocsik, motorok767
Mezőgazdasági munkagépek780
Mezőgazdasági energiagazdálkodás784
A mezőgazdasági munkagépek üzemeletése796
A munkagépek üzemeltetési költségének meghatározása813
Üzem- és segédanyag felhasználás815
Tüzelőanyag-felhasználás820
Elektromos energia-fogyasztás827
Munkaszervezés
Általános munkaszervezési adatok831
A szántóföldi növénytermesztés és zöldségtermesztés kézimunkaerő-szükséglete836
A szőlő- és gyümölcstermesztés kézimunkaerő-szükséglete847
Az állattartás kézimunkaerő-szükséglete850
10 óra alatt elvégezhető traktormunkák852
Az átlagos munkaráfordítás a növénytermesztésben854
Szállítás
Szállítási mutatók865
Szállítóeszközök, berendezések872
Rendes nyomtávú vasút876
Kisvasút879
Rakodók882
Építészet
Építőanyagok885
Szerkezetek889
Mezőgazdasági építkezéseknél alkalmazott mutatók903
Víz907
Telepítés911
Szarvasmarha-istálló913
Lóistálló918
Sertésistálló922
Juhakol926
Baromfi-istálló927
Siló936
Kerítések936
Tárgymutató, betűrendes939
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Mezőgazdaság számokban Mezőgazdaság számokban

Az előzéklapon tulajdonosi bejegyzés található.

Állapot:
6.480 ,-Ft
52 pont kapható
Kosárba