1.062.236

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Téli zöldségek

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott kemény papírkötés
Oldalszám: 121 oldal
Sorozatcím: Kertünk, házunk, otthonunk
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-231-714-9
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Fogyasszunk egész évben friss zöldséget! Ez a jelszó napjainkban, de sem a módszerek, sem a téli zöldségfajok nem ismertek eléggé a megvalósításhoz. Pedig jó néhány olyan növény tartozik az ún. téli zöldségek körébe, amelyik hazánkban is biztonságosan terem.
Ebből a könyvből megismerhetjük a késő őszi, téli szedésű, az áttelelő és a télálló, valamint a téli friss fogyasztásra tárolható zöldség növényeket és termesztésüket. Közöttük olyan ritkán fogyasztott fajok is bemutatásra kerülnek, mint a feketegyökér, a mangold, az áttelelő zöldborsó, a rebarbara, a téli dinnye stb.
A téli zöldségekhez sorolhatók az egyszerű tárolással, házi tartósítással télen is friss zöldségként fogyasztható növények is. A tárolás fontos követelménye, hogy a termék minél nagyobb részét őrizze meg vitamintartalmának és értékes tápanyagainak. Ehhez nyújt hasznos segítséget a könyvnek a zöldségfélék helyes tárolási és tartósítási módjaival foglalkozó fejezete.

Tartalom

A téli zöldségek jelentősége
A természet alapjai
A talaj és jellemzői, tápanyagellátás, öntözés9
Talajok és tulajdonságaik9
A zöldségfélék talajigénye11
A házikert trágyázása12
Öntözés és oldattrágyázás16
Vetőmag, vetés, palántázás19
Növényvédelem24
Káposztafélék védelme26
Gyökérzöldségek védelme28
Kabakosok védelme29
Hüvelyesek védelme30
Hagymafélék védelme31
Levélzöldségek védelme32
Évelő zöldségek védelme33
A zöldségfélék egyszerű tárolása, tartósítása
Tárolás hűtőszekrényben36
Tárolás veremben, árokban, prizmában37
Zöldségfélék tárolása mélyhűtéssel40
Előfőzés (blnasírozás)41
Mélyfagyasztás42
Néhány egyszerű, gyors tartósítási módszer44
Savanyított káposzta44
Vizes uborka45
Ecetes uborka, dinnye, paradicsom, paprika45
Vegyes zöldésfélék ecetes lében (mixed pickles)46
Téli zöldségeink
Káposztafélék47
Áttelelő kelkáposzta47
Leveles- vagy fodros levelű kel49
Bimbóskel51
Kínai kel54
Hagymafélék56
Vöröshagyma57
Póréhagyma61
Téli sarjadékhagyma63
Metélőhagyma66
Fokhagyma66
Gyökérzöldségek68
Petrezselyem68
Pasztinák73
Sárgarépa75
Feketegyökér80
Cékla82
Retek85
Torma87
Zeller90
Levélzöldségek94
Fejes saláta94
Cukorsüveg-saláta97
Metélő- vagy tépősaláta98
Mezei vagy madársaláta99
Endiviasaláta100
Cikóriasaláta101
Kerti zsálya105
Gyermekláncfű107
Spenót109
Mangold111
Sóska113
Kabakosok114
Sütőtök114
Laskatök116
Téli sárgadinnye117
Hüvelyesek118
Áttelelő zöldborsó118
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem