1.067.317

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gyümölcstermesztési alapismeretek 1.

Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Az 1. kötet felöleli az alapismeretek teljes területét. Ökológiai, biológiai, közgazdasági és műszaki kérdésekkel, a gyümölcsösök létesítésével, a művelési rendszerek elemeivel, a termőfelület- és termésszabályozással, a szürettel és az árukezelés műveleteivel foglalkozik, az integrált gyümölcstermesztés alapelveit figyelembe véve.

Tartalom

Dr. Gyuró Ferenc: Előszó9
Dr. Papp János: A gyümölcstermesztés általános kérdései11
Története12
Nemzetközi és hazai helyzet15
A világ gyümölcstermesztése15
Magyarországi helyzetkép17
Formái és fejlődési tendenciája22
Szervezeti formái23
Fejlődésének irányai25
A gyümölcs táplálkozásbiológiai jelentősége26
Dr. Terpó András: A mérsékelt égövi gyümölcsfajok rendszertani és növényföldrajzi áttekintése35
A "rendszerezés" terminológiája35
A rendszerezés alapegységei37
Fajon belüli kultúrtaxonok rangfokozatai a természetes (vad) és kultúrfaj névhasználatában38
A fajta fő jellemvonásai38
A fajta nevezéktana41
A fajtacsoport43
A convarietas - kultúrrassz43
Fajok eredete43
Az elvadulás, kivadulás és szökevények45
Gyümölcstermő növények és alanyaik rendszere47
A gyümölcstermő növények gazdasági rendszertana (Ökonüm-botanikai rendszerezés)57
A gyümölcstermő növények származási központjai58
A kultúrnövények Vavilov-féle származási világközpontjai (Zsukovszkij továbbfejlesztésének figyelembevételével)59
Dr. Göndör Józsefné: Gyümölcstermő növények morfológiája65
Gyökérrendszer65
A gyökérzet növekedését befolyásoló tényezők66
Hajtás és ágrendszer67
Törzs70
A korona és részei71
Dr. Hrotkó Károly: A gyümölcstermő növények szaporítása és a faiskolai áru minősége86
Fajtaazonosság, klónszelekció86
Egészségi állapot, vírusmentesség87
A klónon belüli változások mérséklése a szaporítóanyag-termesztés rendszerében88
A gyümölcs-faiskolai termesztés szabályozása és ellenőrzésa89
Ültetési anyag előállítás90
A szaporítási módok93
Csemetenevelés95
Ivaros szaporítás és magcsemete-nevelés95
Bujtványcsemete előállítása 96
dugványcsemeték előállítása98
Málnasarj-csemete nevelése103
A szamóca szaporítása indanövények nelvelésével104
A gyümölcsfák oltványnevelése105
Oltványnevelési módok105
Oltványnevelés alvószemzéssel107
Kézben oltott oltvány nevelése113
Az oltványiskola kitermelése116
A gyümölcsfaoltványok tárolása118
Az oltványok minősége120
Dr. bubán Tamás: A gyümölcstermő növények fejlődésének egyes sajátosságai126
Vegetatív fejlődés126
A morfológiai megjelenés szerveződése126
A növekedési tulajdonságok általános jellemzése128
A virágrügyek képződése131
A virágrügyek képződésének helye és időpontja132
A virágrügyképződés folyamata134
A virágrügyképződés endogén szabályozottsága150
Dr. Nyéki József: Virágzás és termékenyülés158
Virágzás158
A bibe ivarérettsége és a portokok kinyílása160
A fajták együttvirágz ása161
Virágzási időcsoportok163
Megporzás, termékenyülés és terméskötődés164
Termékenyülési viszonyok167
A fajtakombinációk értékelése és a lehetséges pollenadó fajták kiválasztása171
Gyümölcsfajok virágzásfenológiája és termékenyülési viszonyai172
Gyümölcsültetvények fajtatársítása192
Fajták száma táblán belül193
A fajták elhelyezése táblán belül196
Szél- és rovarmegporzás198
A megporzó rovarok repülésére ható kedvezőtlen időjárási tényezők200
Szalai László: Gyümölcsfejlődés és -érés203
A gyümölcs növekedése203
A gyümölcs érése és utóérése205
Kémiai és biokémiai változások a gyümölcsökben206
Utóérés, öregedés209
Dr. Soltész Miklós: Gyümölcsminőség és befolyásoló tényezői210
A friss gyümölcs minőségének összetevői211
A gyümölcsfajok gyümölcsminőségének sajátosságai214
A gyümölcstermékek minősége215
Gyümölcsösök létesítése217
Ökológiai feltételek217
Dr. Tőkei László: Klimatikus tényezőák217
Dr. Papp János: Talajadottságok237
Dr. Z. Kiss László: Közgazdasági feltételek239
Az ültetvényberuházás tényezői240
A gyümölcstermesztés munkaerőigénye245
Várható változások a gyümölcstermesztésben246
Alany- és fajtahasználat247
Dr. Hrotkó Károly: Alanyok megválasztásának szempontjai247
Dr. G. Tóth Magdolna: Fajták megválasztásának szempontjai250
Dr. Sipos Béla Zoltán: Művelési rendszerek254
A gyümölcstermő növények koronaformái254
Telepítési rendszer, sor- és tőtávolság269
Támaszrendszer270
Dr. Sipos Béla Zoltán: Az ültetvénylétesítés előkészítő munkálatai272
Telkesítés, tereprendezés, táblásítás 272
Talaj-előkészítés274
sorok és a tőhelyek kitűzése276
Dr. Sipos Béla Zoltán: Telepítés276
A telepítés ideje276
Az ültetési anyag előkészítése277
Az ültetés kivitelezése278
Az ültetést követő munkák, feladatok279
A gyümölcstermesztés technológiájának alapjai281
Dr. Papp János: A termesztéstechnológia összetevői281
Dr. Soltész Miklós: Fenológia282
Jelentősége és alkalmazása282
Vegetáció és nyugalmi időszak284
A gyümölcsfajok fenológiája288
Termőfelület és termésszabályozás292
Dr. Gonda István: Metszés292
Dr. Gonda István: Metszést kiegészítő eljárások300
Dr. Bubán Tamás: Vegyszeres növekedésszabályozás305
Termésszabályozás306
Talajerő-gazdálkodás320
Dr. Papp János: Talajművelés320
Dr. Papp János: Tápanyagellátás329
Dr. Ligetvári Ferenc: Öntözés353
Dr. jenser Gábor: A gyümölcsösök növényvédelme378
A növényvédelem378
Az integrált növényvédelem385
A gyümölcsösök újratelepítésének kérdései386
Betakarítás, tárolás, áruvá készítés és értékesítés389
Dr. Sipos Béla Zoltán: Betakarítás389
Dr. Sass Pál: Gyümölcstárolás422
Dr. Sipos Béla Zoltán: ÍÁruvá készítés (termékkialakítás)438
Dr. Z. Kiss László: Gyümölcsértékesítés454
Az értékesítés módja454
Piacszabályozás az Európai Unióban457
Felhasznált és ajánlott irodalom459
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem