kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Tankönyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 216 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | 35 fekete-fehér ábrával illusztrált. Megjelent 428 példányban. Tankönyvi szám: J6-776. Kihajtható melléklettel. |
Bevezetés | 3 |
A tárgykör | 3 |
A tárgykör rövid története | 4 |
Az életjelenségek | 6 |
A sejt | 9 |
A sejt szerkezete | 9 |
A protoplazma összetétele | 10 |
A protoplazma szerkezete | 11 |
A plazmatikus részek | 12 |
Az alloplazmatikus részek | 21 |
A növényi és állati sejt összehasonlítása | 26 |
Új sejtek keletkezése | 27 |
A kromoszómák | 27 |
A számtartó osztódás | 28 |
A számcsökkentő osztódás | 29 |
Új sejtek keletkezése összeolvadással | 31 |
A változékonyság - variabilitás | 32 |
A módosulások | 33 |
A rekombináció | 34 |
Mendel törvényei | 34 |
Rekombináció a baktériumoknál | 35 |
A mutációk | 36 |
Általános enzimológia | 38 |
Enzimológiai alapfogalmak | 38 |
Az enzimek képződése és előállítása | 39 |
Az enzimek fajlagossága | 40 |
Az enzim hatást befolyásoló tényezők | 41 |
A hidrogénion koncentráció | 41 |
A hőmérséklet hatása | 42 |
A sugárzó energia hatása | 44 |
Az enzimek mint katalizátorok | 45 |
Az enzimek hatásmechanizmusa | 48 |
Enzim effektorok | 51 |
Az enzimek osztályozása | 53 |
A redoxázok-oxidoreduktázok | 53 |
A redoxpontenciál | 54 |
A redoxázok osztályozása | 57 |
A transzferázok | 65 |
Acil-transzferázok | 66 |
Amino-transzferázok | 67 |
Metil-transzferázok | 67 |
Glikozil-transzferázok | 67 |
Foszfo-transzferázok | 67 |
A hidrolázok | 68 |
Az észreázok | 68 |
A karbohidrázok | 74 |
Az amidázok | 80 |
A proteázok | 83 |
A liázok és szintetázok | 88 |
Ketosav-dekarboxilázok | 88 |
A karboligáz | 89 |
Az aminosav-dekarboxilázok | 89 |
A szénsav-anhidráz | 89 |
A hidrogénliáz | 90 |
Az izomerázok és racenázok | 90 |
Mikrobiológia | 91 |
A mikroorganizmusok élettere és szerepe | 91 |
A baktériumok alaktana | 92 |
A baktériumok méretei-csírátlanítás szűréssel | 94 |
A miroorganizmusok szaporodása | 95 |
A baktérium-szaporodás kinetikája | 95 |
A spóraképzés | 98 |
A környezeti tényezők hatása | 100 |
A hőmérséklet hatása | 100 |
A sugárzó energiák | 102 |
A nedvesség | 104 |
A felületi feszültség | 106 |
A hidrogénion koncentráció | 106 |
Az oxigén szerepe | 107 |
A környezet anyagai | 109 |
Vegyszeres csírátlanítás | 119 |
Az allélopátia, antibiozis | 124 |
A baktériumok színes anyagai | 128 |
A katabolizmus | 128 |
Az energia biztosítása | 128 |
A glukolizis | 131 |
A trikarbonsav kör | 132 |
Részletes mikrobiológia | 133 |
A mikroorganizmusok taxonómiája | 133 |
A taxonok | 133 |
A növények csoportosítása | 134 |
A baktériumok rendszerezése | 134 |
A spórátlan baktériumok | 137 |
Az ecetsav baktériumok | 137 |
A cefre ecet-baktériumok | 138 |
A sörecet-baktériumok | 138 |
A borecet-baktériumok | 139 |
A gyorsecet-baktériumok | 140 |
A tejsav baktériumok | 140 |
A tejsav baktériumok jellemzői | 141 |
A tej mikroflórája | 142 |
A tejsavképzők az erjedési iparban | 146 |
A tejsavképzőúk a sütőiparban | 147 |
A tejsavbaktériumok a bőriparban | 148 |
A söriparban káros tejsavképzők | 148 |
Az élesztő- és cukorgyárban káros tejsavképzők | 149 |
A silózás | 150 |
Az Enterobactériumok | 151 |
Csoportosításuk | 151 |
A kóliformok jellemzői | 152 |
A Salmonellák | 154 |
Az alkáliképző baktériumok | 154 |
A kórokozók - toxinképzés | 156 |
A mikózisok | 158 |
A higiéne | 158 |
A propionsav baktériumok | 159 |
A spórás baktériumok | 159 |
A szénabacillus csoport (aerob) | 159 |
Spórás anaerobok | 160 |
A vajsavképző bacillusok | 160 |
Az aceton-butanolos erjedés | 161 |
A pektinbontók | 163 |
Spórás alkáliépzők | 164 |
Autotróf baktériumok | 165 |
A nitrifikáló baktériumok | 166 |
A kén baktériumok | 166 |
Desulphovibrio desulphuricans | 167 |
A vas- és mangán baktériumok | 167 |
A szénhidrogéneket oxidálók | 168 |
A sugárgombák | 169 |
A talaj mikroorganizmusai | 170 |
A talajlégzés | 171 |
A humuszképződés | 172 |
A nitrogén kör | 172 |
A nitrogén megkötése | 172 |
A dentrifikálás | 174 |
A vírusok és fágok | 175 |
A gombák | 178 |
Az élesztők | 179 |
Az élesztők tulajdonságai | 179 |
Az élesztő összetétele | 181 |
Az élesztők és a környezet hatása | 182 |
Az élesztők kémiai tevékenysége | 183 |
A Schizosaccharomycetaceae család | 192 |
Pungi imperfecti | 193 |
A penészek jellemzői | 194 |
Mycella sterillia - meddő micéliumok | 202 |
Basidiomycetes - bazidiumos gombák | 203 |
A vizek mikrobiológiája | 204 |
A biocönozis | 204 |
Az algák | 205 |
A kék algák | 205 |
Az ostoros moszatok | 206 |
A páncélos moszatok | 206 |
A kovamoszatok | 206 |
A zöld moszatok | 206 |
A barna moszatok | 206 |
A vörös moszatok | 206 |
A vizek öntisztulása | 207 |
A szaprobia rendszerek | 208 |
A szennyvíztisztítás | 209 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.