A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A torma termesztése

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 97 oldal
Sorozatcím: Kertészek és Kertbarátok Könyvtára
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-356-244-9
Megjegyzés: A szerző fekete-fehér fotóival.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Manapság a tormatermesztésről sok szó esik, elsősorban a Hajdú-Bihar megyei termelők között. Bár e kör szélesedik, hiszen a torma termesztését elősegítő állami támogatás, az ország más vidékén... Tovább

Előszó

Manapság a tormatermesztésről sok szó esik, elsősorban a Hajdú-Bihar megyei termelők között. Bár e kör szélesedik, hiszen a torma termesztését elősegítő állami támogatás, az ország más vidékén élőket is foglalkoztatja, mert a torma jól jövedelmező növény hírében áll. Nyilvánvalóan motiválja az érdeklődést az a tapasztalat is, hogy ez a növény szinte mindenütt megterem. Közismert az is, hogy ezt a növényt Debrecen környékén termesztik, a homokos részeken, tehát nem is lehet olyan túlzottan igényes - tartják róla. A tormát minden háztartásban ismerik, és valamilyen formában felhasználják. A savanyúságok (a berakó uborka, a céklasaláta) készítésénél használata elengedhetetlen, de a reszelt torma az újévi virslinek is kelléke. A tormakrém nagyon ízletes, a szárított tormakocka és a tormapor pedig a korszerű leveskészítmények, hidegtálak, dresszingek kedvelt anyaga. A tormában az egészség rejlik, ennél természetesebb fűszer és „fertőtlenítő" aligha van. A piacon egész évben megvásárolható, s a házikertekben, ha már eltelepítettük, akkor is terem, ha már nem akarnánk. A jelenlegi termesztés helyzetéről csupán a következőket említjük. A termőfelület és a termésmennyiség is növekszik, amely összefüggésben van azzal, hogy ez a termék natúr és feldolgozott formában egyaránt jól exportálható. Természetesen a termelhető mennyiség nem korlátlan, de a jelenlegitől több. A Debrecen környéki termőterület mintegy 1000 hektár, és 6 tonna/hektár hozammal számolva, az évenként megtermelt mennyiség 6 ezer tonna körüli. (Jó évjáratban a 7 ezer tonnát is meghaladhatja.) Ennek közel 90-95%-a kerül exportra, elsősorban a nyugat-európai országokba. de az USA piaca is megnyílóban van. A jelzett mennyiség, szinte 100%-ban a Debrecen környéki falvakból kerül ki. Itt egy jellegzetes termesztési mód formálódott ki, immár közel egy évszázada. Megérdemli e néhány község sokat dolgozó, szenvedő lakossága, hogy e (munkát és megélhetést biztosító) növényről szóljon e könyv, hiszen ők, a bagamériak, az újlétaiak, az álmosdiak fejlesztették ki ezt az érdekes és hasznos termesztési módszert. Vissza

Tartalom

Bevezetés.................................................................................5
A tormatermesztés története ...................................................7
A torma általános biológiai jellemzői, növénytani besorolása......8
A torma gyökérrendszere.................................................8
A torma levélzete.............................................................10
A torma szárrendszere....................................................10
A torma virágzata.............................................................12
A torma környezeti igényei....................................................13
Hőmérséklet....................................................................13
Fény ................................................................................13
Páratartalom....................................................................13
Vízigény..........................................................................14
Talaj igény........................................................................14
Tápanyagigény................................................................15
A torma nemesítése és a fajtamegválasztás főbb szempontjai...16
Tormafajták .........................................................................17
Bagaméri 93/1.........................................................17
Bagaméri delikát....................................................17
Dán torma...............................................................18
Pózna.......................................................................18
A bakhátas tormatermesztés technológiája.......................19
A talajok előkészítése...................................................19
A tormadugványok előkészítése...................................21
A dugványok előhajtatása ..........................................22
A dugványok ültetése...................................................22
A torma nyári ápolási munkái...........................................25
Talajmunkák................................................................25
Hajtásválogatás, a korona alatti gyökerek eltávolítása........26
A torma öntözése........................................................27
A torma trágyázása......................................................30
Kedvező tápanyagadatok és -arányok megtervezése........31
Levél trágyázás .........................................................35
A torma növényvédelme ...............................................36
A torma állati kártevői............................................... 36
Répafonálféreg.....................................................37
Szabadföldi gyökérgubacs fonálféreg................................................ 38
Földibolhák........................................................................................ 39
Tormabogár........................................................................................ 40
Repcelevéldarázs................................................................................ 41
Káposztapoloska................................................................................ 42
Kabócák............................................................................................ 43
Különböző lepkék hernyói................................................................ 43
Levéltetvek........................................................................................ 44
Gyökérlegyek.................................................................................... 44
Repcefénybogár ................................................................................ 45
Zsázsaormányos................................................................................ 45
A torma kórokozói.......................................................................................... 46
Vírusos betegségek.................................................................................. 46
Vírusos levélmozaik.......................................................................... 46
Tormamozaik.................................................................................... 46
Baktériumok............................................................................................ 47
A torma agrobaktériumos golyvája .................................................. 47
A torma szőrösgyökerűsége.............................................................. 48
A torma baktériumos levélfoltossága................................................ 48
A torma gombás betegségei.................................................................... 49
A torma albugós vagy fehérsömör betegsége.................................... 49
A torma cerkospórás levélfoltossága................................................ 51
Tormalisztharmat.............................................................................. 52
A torma szklerotíniás rothadása........................................................ 52
A torma egyéb betegségei ...................................................................... 53
A torma spiroplazmás betegsége ...................................................... 54
A torma ramulariás levélfoltossága.................................................. 55
A tormagyökér szövetbarnulása.............................................................. 56
A torma vegyszeres gyomirtása...................................................................... 58
A torma betakarítása........................................................................................61
A torma kiszedése napjainkban..............................................................61
Az áruvá történő előkészítés .................................................................. 63
Válogatás ................................................................................................65
A torma tárolása...........................................................................................66
A tárolás módjai......................................................................................66
A szabadban, termőhelyen történő tárolás........................................ 66
Szalmabálák közötti prizmás tárolás ................................................ 67
A torma hűtőházi tárolása..................................................................68
A tormára vonatkozó szabványok és minőségi követelmények...................72
Bevezetés a torma marketingjébe (Rácz Péter)............................................ 74
A torma gasztronómiája (Rácz Péter).......................................................... 77
Tormakészítmények.......................................................................... 78
Friss, reszelt torma ............................................... 78
Friss, pikáns reszelt torma................................................ 78
Tejfölös tormamártás........................................................................ 79
Zöldséghamburger tormamártással.................................................... 79
Mustáros torma, majonézes torma................................................. 80
Tormából készülő termékek (Rácz Péter)........................ 80
Tejszínes tormakrém..............................................................80
Szárított tormapor.................................................................... 80
Szárított tormapehely, -dara, -granulátum...................................... 81
A tormából kinyert vegyületek, hatóanyagok (Géczi László - Rácz Péter)...... 81
A torma hatásai az emberi szervezetre.............................................. 83
A torma jövedelmezőségének vizsgálata (Rácz Péter)................................ 84
Visszatekintés................................................ ..................................... 84
A termelés költségei munkanemenként.................................................. 85
Kalkuláció arra az esetre, ha a termelő a dugványt vásárolja.......... 86
Az árbevétel alakulása.................................................................... 87
Gondolatok az integrált tormatermesztés megvalósításához.................. 90
Az UPOV és ami mögötte van.......................................................... 90
Végkövetkeztetés, távprognózis.............................................................. 91
Felhasznált irodalom...................................................................................... 92
Tartalomjegyzék.............................................................................................. 95

Dr. Géczi László

Dr. Géczi László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Géczi László könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem