1.062.338

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Sertéstenyésztés és hízlalás

Rádiótanfolyam 1939. évi január hó 5. - február hó 2.

Szerző
Budapest
Kiadó: "Pátria" Irodalmi Vállalat és Nyomdai R.T.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 70 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: 14 szövegábrával illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A sertéstenyésztés jelentősége. A sertéstenyésztés a mezőgazdasági üzemek egyik legfontosabb és egyben legjövedelmezőbb ága. Fontosságát csak emeli az a körülmény, hogy a gazdasági és az... Tovább

Előszó

A sertéstenyésztés jelentősége. A sertéstenyésztés a mezőgazdasági üzemek egyik legfontosabb és egyben legjövedelmezőbb ága. Fontosságát csak emeli az a körülmény, hogy a gazdasági és az értékesítési viszonyoknak legjobban megfelelő fajták megválasztásával, az okszerű takarmányozás és ápolás bevezetésével, jövedelmezőségét aránylag rendkívül rövid időn belül, az eddiginek többszörösére lehet emelni.
A sertésnek gazdasági jelentőségét főleg az adja meg, hogy a takarmányban foglalt táplálóanyagokat, az összes háziállataink közül, leggazdaságosabban a sertés hasznosítja. Míg pl. a szarvasmarha 1 kg élősúly előállítására 5-6 kg keményítőértéket használ fel, addig a sertésnek erre a célra 3-4 kg is elegendő.
A sertéstenyésztésnek gazdasági üzemi szempontból is nagy jelentősége van. A sertés mindentevő állat, s így segítségével a háztartás, a kert és a gazdaság legkülönbözőbb hulladékait is kiválóan hasznosíthatjuk. A házi moslék, a hullott férges gyümölcs, a különböző gyomok éppúgy felhasználhatók, mint a lefölözött te, a savó, az író vagy a magtári hulladékok. A sertés kitűnően hasznosítja a répa, a burgonya és a gabonafélék tarlóit. Éppen oly jól érzi magát a bükk- és csererdők rengetegeiben, mint a mocsarak, a tavak az árterületek náddal, sással benőtt legelőin. Vissza

Tartalom

Sertéstenyésztés
A sertéstenyésztés jelentősége3
Zsírsertés4
Hússertés6
Fajtamegválasztás7
Sertésól8
Legelő8
A tenyészanyag kiválasztása9
A tenyészbevitel ideje10
Rühetés10
Az évi ellések száma, ideje, módja10
Vemhesség11
Ellés12
A kocák értékmérő tulajdonságai13
Szaporaság13
Malacnevelőképesség14
Kiegyenlítettség14
Malacnevelés16
Elválasztás19
A sertések takarmányozása20
Tenyészkocák takarmányozása21
Szopós malacok takarmányozása24
Választási malacok takarmányozása29
Növendékállatok takarmányozása30
Tenyészkanok takarmányozása31
A sertések hízlalása
A hízlalást befolyásoló tényezők
A hízlalásról általánosságban32
Egészség, ellenállóképesség33
Fajta34
Származás34
Életkor34
Ivar35
Egyöntetűség35
A hízók elhelyezése36
A hízók takarmánya37
Vitamintartalom38
A takarmányok vegyi hatása39
Ásványi anyagok40
Fehérjék40
A takarmányok hatása a zsír és a hús minőségére40
A zsírsertések hízlalása
Általános szempontok41
Éves mangalicasüldők hízlalása43
Öreg mangalicák hízlalása47
A mangalicák expresszhízlalása49
A hússertések hízlalása
Általános szempontok52
Sonkasüldő hízlalása54
Baconsüldők előállítása55
A tőkesúlyra hízlalás58
Süldőhízlalás. (Húsra, zsírra hízlalás)61
Öreg hússertések zsírra hízlalás63
Összefoglalás64

Dr. Gábos Dénes

Dr. Gábos Dénes műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Gábos Dénes könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem