Előszó | 7 |
Bevezetés az első kiadáshoz | 9 |
Bevezetés a második kiadáshoz | 11 |
A sportélettan szemlélete, tárgya, helye, helyzete, módszerei, távlatai | 13 |
A szabályozórendszerek élettana és sportélettana | 25 |
Alapfogalmak, alapjelenségek | 25 |
Sejtmembrán. Aktív és passzív transzport | 25 |
Nyugalmi és akciós potenciál | 27 |
Refrakter szak, kronaxia, ingerületvezetés | 29 |
Neuron, reflex, reflexív | |
Gerincvelő, nyúltvelő | 55 |
Az agytörzs működése | 61 |
A kisagy | 63 |
A vegetatív idegrendszer | 64 |
A hypothalamus | 70 |
Az agykéreg működése | 71 |
Az agykéreg jelentősége a mozgásszabályozásban. A központi idegrendszer motoros működésének összefoglalása | 72 |
Érzőközpontok. Érzékszervi központok. A központi idegrendszer érző (szenzoros) működésének összefoglalása | 75 |
A magasabb idegtevékenység. Magatartás, tudat, tanulás, emlékezés | 79 |
A neuroendokrin rendszer | 87 |
Az agyalapi mirigy elülső lebeny működése (HEL, Adenohypophysis) | 91 |
A hypophysis - mellékvesekéreg rendszer. A mellékvesekéreg | 98 |
A hypophysis - pajzsmirigy rendszer | 107 |
A hypophysis - gonadrendszer | 109 |
A herék élettani működése | 113 |
A petefészkek élettani működése | 114 |
A hypophysis hátsó lebeny (HHL), a neurohypophysis | 118 |
A mellékpajzsmirigy | 119 |
A hasnyálmirigy endokrin működése. A vércukorszint szabályozása | 122 |
A mellékvesevelő élettana és sportélettana | 127 |
A belső környezet | 131 |
A vér általános jellemzése | 133 |
A plazma összetétele | 135 |
A vér alakos elemei | 140 |
A véralvadás | 142 |
A "vérdopping" | 144 |
A vércsoportok | 145 |
Sav-bázis egyensúly | 146 |
Az izomrendszer élettana és sportélettana | 151 |
Az izomplaszticitás. Az izmok rostösszetétele | 153 |
Az izmok felépítése | 159 |
Az izomösszehúzódás biokémiai alapjai | 160 |
Az izomrángás. Az izomműködés mechanikája | 163 |
Hőtermelés, energiát szolgáltató folyamatok az izomban | 166 |
Izomfáradás | 170 |
Mozgatórendszer és sportteljesítmény | 173 |
A szív és a vérkeringési rendszer élettana és sportélettana | 191 |
A szív felépítése | 191 |
A szív ingerképző és ingerületvezető rendszere | 192 |
A szívciklus | 194 |
A szívvizsgáló eljárások | 197 |
A szív teljesítménye. A perctérfogat | 202 |
A szívműködés alkalmazkodása izommunkában | 202 |
A Starling-féle szív-tüdő készítmény | 204 |
A szívizom szabályozásának és a szíven kívüli tényezőknek a szerepe az izommunkához történő alkalmazkodásban | 206 |
Az edzett szív és működése | 206 |
A vérkeringés élettana és sportélettana | 211 |
Az érrendszer felépítése | 212 |
A vérnyomás és mérése | 213 |
Az artériás vérnyomás | 213 |
A vérnyomásmérés | 217 |
Az artériás pulzus és vizsgálatának jelentősége a sportban | 219 |
Capillaris és venás keringés | 221 |
Egyes szervek vérellátása | 226 |
A szív vérellátása | 226 |
Az izomzat vérellátása | 228 |
Az agy vérellátása | 229 |
A máj vérellátása | 229 |
A vese vérellátása | 230 |
A tüdő vérellátása. A kisvérköri keringés | 230 |
A keringés szabályozása | 231 |
A vérkeringés reflex-szabályozása | 233 |
Izommunka hatása a szív-vérkeringési rendszere | 237 |
A légzőrendszer élettana és sportélettana | 245 |
A gázcsere | 254 |
Oxigénszállítás. Hypoxia | 256 |
Szén-dioxid-szállítás | 261 |
A légzés szabályozása | 263 |
A légzőközpontok | 263 |
A kémiai légzésszabályozás | 265 |
Az emésztőrendszer élettana és sportélettana | 271 |
A gyomor élettani szerepe | 272 |
Emésztés a vékonybélben | 275 |
A vékonybélemésztés szabályozása | 277 |
A vastagbélemésztés | 278 |
A felszívódás | 279 |
Az anyag- és energiaforgalom élettana és sportélettana | 281 |
Az alapanyagcsere és energiaforgalom | 281 |
A májműködés és a köztianyagcsere élettana és sportélettana | 298 |
A szénhidrátok átalakulása a szervezetben | 304 |
Az aminosavak átalakulása a szervezetben | 304 |
A hőszabályozás | 307 |
A táplálkozás élettani alapjai és sportélettani vonatkozásai | 310 |
A tápanyagok jelentősége a táplálkozásban | 313 |
A fehérjék jelentősége a táplálkozásban | 313 |
A zsírok jelentősége a táplálkozásban | 314 |
A szénhidrátok jelentősége a táplálkozásban | 315 |
Izomtevékenység - tápanyagfelhasználás | 316 |
A vitaminok jelentősége a táplálkozásban | 318 |
A folyadékszükséglet | 326 |
Az ásványi anyagok jelentősége a táplálkozásban | 327 |
A sportolók táplálkozásának sajátos szempontjai | 330 |
A kiválasztás élettana és sportélettani vonatkozásai | 333 |
A veseműködés | 333 |
Glomerulus-filtráció | 334 |
Tubularis reabsorptió és sekretio | 336 |
Víz- és sóforgalom | 337 |
Szerves vegyületek visszaszívása | 339 |
Vizeletürítés. A vizelet összetétele és vizsgálata | 341 |
Irodalom | 343 |
Tárgymutató | 345 |