Előszó | 9 |
A cukorbetegségről dióhéjban | 11 |
1-es típusú cukorbetegség | 11 |
2-es típusú cukorbetegség | 11 |
A 2-es típusú cukorbetegség kezelési formái | 12 |
A cukorbetegség tünetei | 12 |
A vércukorszint és az inzulin | 13 |
Mi a hipoglikémia? | 13 |
Mi a hiperglikémia? | 13 |
Megelőzhető-e a cukorbetegség? | 14 |
Milyen anyagcsere-mutatók tekinthetők ideálisnak cukorbetegek esetében? | 14 |
A cukorbetegség gyógyszeres kezelésének lehetőségei | 15 |
Vércukorszint-csökkentő tabletták | 15 |
Inzulinkészítmények | 16 |
Inzulinadagolási módok | 16 |
A cukorbetegség késői szövődményei | 16 |
A cukorbetegség és a dohányzás | 17 |
A cukorbetegség diétás kezelése | 17 |
A diétáról általában | 18 |
A cukorbetegség diétás kezelésének története | 19 |
Miért kell diétáznia a cukorbetegnek? | 20 |
A cukorbetegek diétájának főbb szempontjai | 20 |
Az étrend összetétele | 21 |
Az étkezések gyakorisága | 22 |
Az egyes étkezések szénhidráttartalma | 23 |
A vércukorszintet gyorsan emelő élelmiszerek, ételek, italok fogyasztásának kerülése | 24 |
A cukor, mint a hipoglikémia gyógyszere | 25 |
Amit a tápanyagokról tudni kell | 26 |
Szénhidrátok | 26 |
Cukrok | 26 |
Keményítő | 27 |
Fehérjék | 29 |
Zsiradékok | 30 |
Vitaminok és ásványi anyagok | 32 |
Növényi rostok | 32 |
A "diétás élelmiszerek" helye és szerepe a cukorbetegek étrendjében | 32 |
Mesterséges édesítőszerek és a velük készült ételek, italok | 33 |
Cukorhelyettesítő anyagok és a velük készült sütő- és édesipari termékek | 34 |
A cukorbeteg-diéta speciális kérdései | 34 |
A diéta és az élvezeti szerek | 34 |
Valóban sokba kerül-e a cukorbeteg-diéta? | 37 |
Diéta otthon, a családban, a munkahelyen, az iskolában, a vendéglátóhelyen és az utazások során | 37 |
Diéta otthon | 37 |
Diéta a munkahelyen | 38 |
Diéta az iskolában | 38 |
Diéta a vendéglátóhelyen | 38 |
Diéta az utazások során | 39 |
A metabolikus szindrómás cukorbetegek étrendje | 39 |
A vércukorszint-csökkentő tablettával kezelt cukorbetegek diétája | 39 |
A nappal vércukorszint-csökkentő tablettát szedő, éjjel inzulint kapó cukorbetegek diétája | 38 |
A kevert inzulint naponta kétszer kapó cukorbetegek diétája | 38 |
Az intenzív inzulinterápián lévő cukorbeteg diétája | 38 |
A korszerű konyhatechnika eszközei és módszerei | 43 |
Edények, eszközök | 43 |
Ételkészítési eljárások | 45 |
Az élelmiszerek tartósítása | 47 |
Mélyhűtés | 47 |
Befőzés | 47 |
Gyümölcsbefőzés | 47 |
Gyümölcsíz eltevése | 47 |
Gyümölcsszörpök készítése | 48 |
Rostos ivólé készítése | 48 |
Tök eltevése télire | 48 |
Paradicsomlé eltevése télire | 48 |
Zöldbab eltevése télire | 49 |
Zöldborsó eltevése télire | 49 |
Savanyítás | 49 |
Ecetes uborka | 49 |
Vizes uborka | 49 |
Ecetes paprika | 49 |
Útmutató a mintaétrend használatához | 50 |
Mértékegység-tömeg táblázat | 53 |
10 napos mintaétrend (energiatartalom 5900 kJ (1400 kcal)) | 55 |
10 napos mintaétrend (energiatartalom 7560 kJ (1800 kcal)) | 62 |
Receptgyűjtemény | 71 |
Levesek, levesbetétek | 71 |
Mártások | 86 |
Kisétkezések | 91 |
Húsok, húspótlók | 101 |
Főzelékek | 114 |
Saláták | 122 |
Köretek | 138 |
Egytálételek | 148 |
Tészták, sütemények | 162 |
Függelék | 181 |
Az ételreceptek betűrendes mutatója | 195 |