1.063.182

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A vertikális kooperáció elvi és gyakorlati kérdései az élelmiszergazdaság zöldség-gyümölcs ágazatában

Szerző

Kiadó: Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem Belkereskedelmi Tanszéke
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 55 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 20 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelent 500 példányban.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A lakosság zöldség-, gyümölcsellátása mind mennyiségben, mind pedig minőség szempontjából nagyon fontos, a fogyasztókat különösen érdeklő probléma. Nem közömbös ebből a szempontból, hogy kik,... Tovább

Előszó

A lakosság zöldség-, gyümölcsellátása mind mennyiségben, mind pedig minőség szempontjából nagyon fontos, a fogyasztókat különösen érdeklő probléma. Nem közömbös ebből a szempontból, hogy kik, milyen szervezetben gondoskodnak a zavartalan ellátásról. Az új gazdasági irányítási rendszerben megszűnt számos kötöttség, igy többek között az is, amely elöirta a termékek forgalmazásának kötött rendjét. Igy pl. azt, hogy az áruk a termelőtől általában a nagykereskedelmi vállalatokhoz, onnan a kiskereskedelembe kerülnek, s igy a fogyasztóhoz. Lehetőség nyilt a termelők számára, hogy termékeiket közvetlenül a fogyasztóknak értékesitsék. Ennek igénye felmerült több termelőszövetkezetnél is. Az ok általában az, hogy úgy látják, az értékesitő szervek magas költséggel, illetve árréssel terhelik a zöldség- gyümölcsárakat. Tehát kiiktatva a kereskedelmi vállalatokat, ők akarják fogyasztói áron értékesíteni termékeiket, s igy nagyobb haszonra szert tenni. A törekvés érthető, de vajon érdeke-e ez a fogyasztóknak, javitja-e az ellátást, csökkenti-e az árszínvonalat? Nézzük először elvileg. A gazdasági életben a fejlődés során kialakult munkamegosztás alapján folynak az egyes tevékenységek. A munkamegosztás egyrészt elkülöniti az egyes tevékenységeket végzőket egymástól, másrészt összekapcsolja őket. Kialakulnak, önállósulnak az egyes szakmák, ágazatok - például az ipar, ezen belül a cipőgyártás, ami még tovább bontható az egyes szakmunkákra, amelyek - mint a társadalom össz szükséglete egy-egy részének kielégítői - csak akkor tudnak eleget tenni a velük szemben támasztott követelményeknek, ha a más ágazatok, szakmák előállitják az egyéb szükségletük kielégitésére szolgáló javakat.

fi Vissza

Tartalom

1. Bevezetés 3
2. A kapcsolati formák, fejlődése az élelmiszergazdaság területén 10
3. A tőkés vertikális integráció lényege és főbb jellemzői 12
4. A szocialista vertikális kooperáció lényege 15
5. A vertikális integráció és a vertikális kooperáció közötti különbségek és hasonlóságok 17
5. A vertikális Kooperáció lehetősége és szükségessége az élelmiszergazdaság zöldség- gyümölcs ágazatában 18
7. A Kooperációs pólus helye és szerepe az élelmiszergazdaságban, ezen belül a zöldség és gyümölcs ágazatban 30
8. A vertikális kooperáció tartalmi kérdései a szövetkezeti zöldség- gyümölcs Kereskedelemben 37
9. A szerződés, mint a vertikális Kooperáció eszköze 45
10. A vertikális kooperáció megvalósításának formái
és a szövetkezeti zöldség- gyümölcs Kereskedelem
szervezeti kérdései 47
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem