1.055.340

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Étkezünk és vétkezünk

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Melinda Kiadó és Reklámügynökség Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 368 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 978-963-87635-1-8
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Az "Étkezünk és vétkezünk" - a kiadó szándéka szerint - egy sorozat első eleme. Szakkiadóként olyan könyvek kiadását is fontosnak tartjuk, amelyek a szakemberek mellett a laikus olvasó számára is felvilágosítást, információt nyújt az egészségét közvetlenül és közvetve érintő legfontosabb kérdésekről.
A sorozat első kötete a helyes táplálkozást megalapozó ismeretekre, információkra koncentrál. Az egészséges táplálkozás lényegét sokan, sokféleképpen próbálták már összefoglalni. Ez hol jól, hol rosszul sikerült. A hozzáférhető irodalom hol jó, hol furcsa, egymásnak ellentmondó tanácsokat ad. A szakirodalom is sokszor megosztott egyes kérdésekben. Nem vitatható ugyanakkor, hogy mindenki szeretne egészségesen élni. Ennek meghatározó része a táplálkozás. A szakemberek több évtizedes tapasztalata szerint azonban konkrét tanácsok nélkül ez bizony nehezen sikerül. Mindenki nem lehet képzett szakember.
A helyes táplálkozás a hosszan fenntartható egészség egyik előfeltétele. A megfelelő... Tovább

Fülszöveg

Az "Étkezünk és vétkezünk" - a kiadó szándéka szerint - egy sorozat első eleme. Szakkiadóként olyan könyvek kiadását is fontosnak tartjuk, amelyek a szakemberek mellett a laikus olvasó számára is felvilágosítást, információt nyújt az egészségét közvetlenül és közvetve érintő legfontosabb kérdésekről.
A sorozat első kötete a helyes táplálkozást megalapozó ismeretekre, információkra koncentrál. Az egészséges táplálkozás lényegét sokan, sokféleképpen próbálták már összefoglalni. Ez hol jól, hol rosszul sikerült. A hozzáférhető irodalom hol jó, hol furcsa, egymásnak ellentmondó tanácsokat ad. A szakirodalom is sokszor megosztott egyes kérdésekben. Nem vitatható ugyanakkor, hogy mindenki szeretne egészségesen élni. Ennek meghatározó része a táplálkozás. A szakemberek több évtizedes tapasztalata szerint azonban konkrét tanácsok nélkül ez bizony nehezen sikerül. Mindenki nem lehet képzett szakember.
A helyes táplálkozás a hosszan fenntartható egészség egyik előfeltétele. A megfelelő ételek fogyasztása sok mindent meghatároz. Ha egészségtudatosan táplálkozunk, akkor az az életminőségünkben is megmutatkozik.
A testsúly legtöbbször nem is annyira a fizikai adatok alapján, inkább személyes elvárásaink miatt tűnik hol kevesebbnek, hol többnek. Mindenki szeretné testsúlyát megőrizni, sőt sokszor csökkenteni. Sajnos ez nem is olyan egyszerű. Az ideális testsúly az egészség miatt fontos, és nem feltétlen jelent ideális alakot is. A kutatások szerint az ideális testsúlyúak tovább élnek.
A táplálkozásnak fontos szerepe van a betegségek megelőzésében és kezelésében. Ehhez kíván támpontokat, információkat adni a könyv. Az olvasás és a leírtak hasznosítása váljon minden olvasó egészségére.

Szerkesztő Vissza

Tartalom

Bevezető3
Előszó8
Az elzsírosodó társadalom9
Mohó sapiens11
Őseink egészséges táplálkozása14
Testsúlykontroll15
A kevés alvás is hizlal15
A hízás a fogyókúrával kezdődik17
Tények és tévhitek a táplálkozásban19
Az energia-háztartás napszaki ritmusa20
Az egészséges táplálkozás21
A táplálkozásban az ízek foglyai vagyunk23
Mindennapi kalóriáink24
Mennyi kalóriát igényel az emberi szervezet?25
A napi energiaszükséglet kiszámítása25
A fogyókúra előtti értékek és célok meghatározása27
A súlyfelesleg mértékének meghatározása28
A testtömegindex és az egészségügyi kockázat28
Egyéb módszerek29
Az elhízás szakaszai29
Energiát adó tápanyagok31
Energiát adó tápanyagok: zsírok, szénhidrátok és fehérjék32
Zsírok32
Szénhidrátok38
Fehérjék40
A fogyás élettana43
Anyagcsere a fogyókúra alatt43
A zsírégetés44
A kalória-egyensúly50
Súlyhinta - a jojó-hatás53
Eszünk és mégis élünk - diétás elvek54
Szervezetünk raktározó rendszere54
Mérlegen a valóság - Hizlaló tévhitek55
A glikémiás index - A diéták alapja, vagy mégsem?60
Miért fontos ez?61
Glikémiás indexet befolyásoló tényezők64
Glikémiás index és glikémiás terhelés65
A glikémiás index fonákja69
A helytelen és helyes táplálkozás72
Diéták és problémák72
A kórosan egészséges diéta, vagy ortorexia73
Hibás táplálkozási ajánlások74
Mérsékelt zsírtartalmú diéták74
Koleszterincsökkentő diéták76
Alacsony szénhidráttartalmú diéták80
Magas szénhidráttartalmú diéták94
Elválasztó diéták98
Alacsony kalóriájú diéták103
Nyerskoszt diétás mozgalom107
Vegetáriánus irányzatok107
Szemivegetáriánus étrend111
Ájurvédikus étrend111
Vércsoport-diéta112
Makrobiotika114
Diéták kockázatai és mellékhatások115
Egészséges élelmiszerek117
Alapvető élelmiszerek117
Rizs117
Burgonya118
Kenyér121
Tészta124
Tejtermékek126
Zöldségek143
Paradicsom146
Paprika150
Padlizsán156
Vöröshagyma157
Sárgarépa159
Káposzta161
Uborka163
Spenót164
Cékla166
Zöldborsó167
Zöldbab170
Tök171
Fokhagyma173
Karalábé175
Gomba177
Savanyúságok180
A savanyú káposzta181
Gyümölcsök182
Alma186
Kajszibarack189
Őszibarack191
Meggy193
Földieper195
Görögdinnye197
Szilva200
Szőlő202
Éltető magok204
Mogyoró204
Édes mandula205
Dió207
Pisztácia és napraforgómag209
Fűszerek211
Curry211
Mustár212
Babér214
Bazsalikom215
Borsikafű (csombor)216
Borsmenta216
Citromfű217
Fodormenta217
Izsóp217
Kakukkfű218
Kapor219
Lestyán220
Levendula220
Majoránna221
Rozmaring222
Tárkony222
Étolajok, salátaolajok223
Olívaolaj223
Napraforgóolaj227
Repceolaj228
Szójaolaj228
Tökmagolaj229
Rostok és az egészség230
A rost nem rest dolgozni az egészségünkért230
Élvezeti cikkek234
Csokoládé234
Fagylalt238
Kávé239
Amire az étkezésnél figyelni kell245
A zsírfogyasztásról245
A zsírok és a betegségek kapcsolata246
Koleszterindús táplálékok249
Tojás254
Szalonna256
Húsok szerepe az étkezésben258
Mézes élet261
Méhtermékek264
Ásványi anyagok265
Cink267
Szelén270
Foszfor272
Kalcium273
Kálium274
Magnézium274
Nátrium275
Flour275
Jód276
Króm277
Mangán277
Vas277
Vitaminok278
A vitaminok ajánlott mennyisége278
Egy vitaminmentő gép - jó hír a mikrohullámú sütők használatához280
Lutein280
Ételek, amelyek károsan befolyásolhatják szervezetünket282
Margarinok és zsírok a gyorséttermekben282
Szívbarát-e a margarin?284
A tojás után a vajat is rehabilitálnunk kell288
A transzszírok szívbetegséget okoznak289
Szója290
A remények alkonya - a szója és a valóság293
Tej - valóban élet, erő, egészség?296
A tej, a kálcium és a csontritkulás köszönőviszonyban sincs egymással299
A tej és a hormonok300
A tej más szemszögből303
Az élet sója304
A sóellenes őrület porrá omlik305
Cukor - a keserű valóság308
Az édesített élet310
Az ételek cukortartalma312
A cukor és a mesterséges édesítőszerek egészségkárosító hatásai314
Fluor - a fogas kérés317
Az ízgyártók aranykora318
Az élelmiszerek manipulálása320
Vegyszerek az élelmiszerekben332
Káros élelmiszer-adalékok: az E-számok332
Mikrosütőben melegíthető készételek és az elhízás336
Étkezési, főzési tanácsok338
Hogyan olvassunk az étlapból?338
Ételreceptek346
Hogyan állítsuk össze étrendünket napi lehetőségeink szerint?346
Irodalom358
Tartalomjegyzék361

Dr. Fodor Miklós

Dr. Fodor Miklós műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Fodor Miklós könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem