Bevezetés | 3 |
A természetes, elsősorban felszíni vizek összetétele | 5 |
A városi, elsősorban háziszennyvizek összetétele | 11 |
Az izzitási veszteség mérése | 11 |
A kémiai oxigénfogyasztás vagy oxigénigény mérése | 11 |
A biokémiai oxigénigény mérése | 12 |
Fizikai-kémiai és kolloidkémiai alapfogalmak | 19 |
Emulziók, szuszpenziók, valódi oldatok és kolloid oldatok | 19 |
Koncentráció egységek | 20 |
Vizes oldatok felosztása az oldott anyag elektrokémiai sajátságai alapján | 22 |
Az ionos oldatok néhány tulajdonsága | 22 |
Gázok oldódása, abszorpciója folyadékokban | 23 |
Oldott anyagok molekuláris diffúziója | 25 |
Kémiai reakciók sebessége | 26 |
Kémiai egyensúlyok. A tömeghatás törvénye | 30 |
A víz elektrolitos disszociációja, a pH fogalma | 32 |
A savak, bázisok erőssége | 34 |
Elektród potenciálok, a pH mérése | 35 |
A redox potenciál | 37 |
A kolloidok néhány tulajdonsága | 40 |
Szerveskémiai alapfogalmak | 43 |
Nyílt szénláncú, vagy alifás vegyületek | 47 |
Alifás szénhidrogének | 49 |
Alifás szénhidrogének halogénszármazékai | 49 |
Alkoholok (alifás szénhidrogének hidroxilszármazékai) | 50 |
Éterek | 52 |
Aldehidek | 54 |
Ketonok | 54 |
Alifás karbonsavak (zsírsavak) | 54 |
A zsírsavak származékai, savkloridok, savamidok, savnitritek, savanhidridek | 59 |
Aldehidsavak és ketonsavak | 61 |
Oxisavak, oxialdehidek és oxiketonok | 61 |
Az optikai forgatóképesség | 62 |
Szénhidrátok | 66 |
Aminosavak | 73 |
Peptidek és polipeptidek | 76 |
Fehérjék | 77 |
Zárt szénláncú vegyületek | 83 |
Az aromás vegyületekről általában | 83 |
A benzol és homológjai | 85 |
Fenolok | 86 |
Néhány további benzolgyűrűs tartalmazó aromás vegyület | 87 |
A heterociklusos vegyületek | 89 |
Detergensek | 90 |
Az élő szervezetekben lejátszódó biokémiai folyamatokról | 93 |
Az enzimekről | 93 |
A kélmiai és biokémiai folyamatok során fellépő energiaváltozások | 95 |
A biokémiai folyamatok energiaháztartásának összefoglaló képe | 98 |
Növényi szénhidrátok és glikogén lebontása pirosszőlősavig, illetve glikogén szintézise növényi szénhidrátokból | 104 |
A pirosszőlősav anaerob reduktív átalakulásai, amely során a DPNH2 visszaalakul DPN-é | 104 |
A pirosszőlősav további átalakulásai aerob viszonyai között: a citromsav ciklus | 106 |
Fotoszintézis, vagy széndioxid asszimiláció | 107 |
Zsírok lebontása | 108 |
Fehérjék lebontása | 110 |
A glükóz direkt oxidációja | 111 |