kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 623 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-231-699-1 |
Megjegyzés: | Színes és fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
Előszó | 15 |
A SERTÉSHÚSTERMELÉS KÖZGAZDASÁGI HELYZETE ÉS JELLEMZŐI | |
A hazai sertéshústermelés helyzete | 17 |
A sertésállomány összetétele, a létszám és a termelés alakulása | 18 |
A sertésállomány és a vágósertés-termelés szektorok szerinti megoszlása | 21 |
A szükséglet és a várható igények | 23 |
A fogyasztás szerkezete, változásának főbb jellegzetességei | 24 |
A sertéskivitel alakulása, exportgazdaságosság | 29 |
Irodalom | 33 |
A SERTÉS TENYÉSZTÉSE (NEMESÍTÉSE) (Dr. Kovács József) | |
A sertés fontosabb értékemérő tulajdonságai | 35 |
Küllemi sajátosságok és azok elbírálása | 36 |
Tenyésztési (reprodukciós) tulajdonságok | 37 |
Szaporaság | 37 |
Vehemnevelő képesség | 39 |
Az ivari koraérés és a tenyészérettség | 40 |
Malacnevelő képesség | 40 |
Hízékonysági tulajdonságok | 41 |
Növekedési erély | 41 |
Takarmányértékesítő képesség | 44 |
Vágási teljesítmények | 44 |
A sertések örökletes hibái | 49 |
A sertésnemesítés populációgenetikai alapjai | 52 |
Az ún. nyitott populációkban végzett nemesítőmunka | 55 |
A haszonállat-előállító keresztezés | 55 |
A genotípus és a környezet kapcsolatának nemesítési vonatkozásai | 63 |
Különféle élettani vizsgálatok jelentősége a nemesítésben | 64 |
A sertések színöröklése | 67 |
A fontosabb értékmérő tulajdonságok összefüggései | 69 |
A sertések teljesítményvizsgálata | 73 |
Küllemi bírálat | 73 |
A tenyésztési (reprodukciós) teljesítmény vizsgálata | 73 |
A hízékonysági és a vágási teljesítmények vizsgálata | 74 |
Üzemi sajátteljesítmény-vizsgálat (ÜSTV) | 74 |
Közponbti sajátteljesítmény-vizsgálat (KSTV) | 75 |
Központi hízékonyságvizsgálat (ivadékvizsgálat) (ITV) | 76 |
A vágóhídon mért vágási minősítési adatok hasznosítása | 77 |
Tenyészértékbecslés | 79 |
Tenyészértékbecslés az ősök teljesítménye alapján | 80 |
Tenyészértékbecslés saját teljesítmény alapján | 81 |
Tenyészértékbecslés az oldalági rokonok teljesítménye alapján | 82 |
Tenyészértékbecslés ivadékvizsgálati adatok alapján | 83 |
A törzskönyvezés elvei a sertéstenyésztésben | 85 |
Tenyészkiválasztás | 88 |
Tenyészkiválasztás fajtatiszta állományokban | 88 |
Szelekció a heterózishatás kiaknázására | 97 |
Sertésfajták | 97 |
Nagy fehér hússertésjellegű fajták | 98 |
Lapály (landrasse v. landrace) sertésfajtacsoport | 101 |
Színes sertésfajták | 104 |
A különféle tenyésztési eljárások gyakorlati alkalmazásának elvei | 106 |
A fajtatiszta tenyésztés módszerei | 106 |
A szelekciós tenyésztés | 106 |
A kombinációs tenyésztés | 106 |
A beltenyésztés és a rokontenyésztés | 106 |
A vérvonaltenyésztés | 109 |
A vérfirissítés | 110 |
Fajtajavító és -átalakító keresztezések | 111 |
A cseppvérkeresztezés | 111 |
A fajtaátalakító keresztezés | 112 |
Az új fajtát előállító keresztezés | 113 |
A haszonállat-előállító keresztezési módszerek | 114 |
Közvetlen haszonállat-előállító keresztezés | 114 |
A közvetett haszonállat-előállító keresztezés gyakorlatban alkalmazott módszerei | 115 |
Beltenyésztett vonalak keresztezése a gyakorlatban | 121 |
A tenyésztésszervezés irányelvei a nagyüzemi sertéstenyésztésben | 121 |
A fajtafenntartó nemesítés szervezése | 122 |
Tenyésztésszervezés a heterózishatás kihasználására | 123 |
A hazai hibridizáció és a hibridkonstrukciók | 126 |
A KA-HYB hibrid sertés | 128 |
A HUNGAHIB hibrid sertés | 132 |
A TETRA hibrid sertés | 135 |
A különböző sertésfajták és -hibridek ökonómiai megítélése | 138 |
Fajtaválasztás a vágósertés előállításához | 140 |
Irodalom | 143 |
TAKARMÁNYOZÁS (Dr. Fekete Lajos) | |
A sertés táplálkozásának sajátosságai | 145 |
A takarmány emésztése, felszívódása és értékesülése | 146 |
A sertéstakarmányok alkotórészei és szerepük a gyakorlati takarmányozásban | 147 |
A szárazanyag- és a víztartalom | 147 |
A fehérjék | 147 |
A zsírok | 156 |
A zsírok avasodása | 161 |
A nyersrost | 163 |
A nyersrost saját tápláló hatása | 163 |
A nyersrost hatása a takarmány többi táplálóanyagának kihasználására | 164 |
A nyersrost hatása a sertés takarmányának értékesülésére | 165 |
A N-mentes kivonható anyagok | 170 |
A vitaminok | 171 |
Zsírban oldódó vitaminok | 172 |
Vízben oldódó vitaminok | 176 |
Az ásványi anyagok | 180 |
A makroelemek | 180 |
A mikroelemek | 187 |
A sertés takarmányozásában használatos takarmányegységek | 189 |
A sertés takarmányai | 191 |
Magvak és termések | 192 |
A gabonamagvak | 192 |
Hüvelyes magvak | 193 |
Olajmagvak | 194 |
Ipari melléktermékek | 194 |
Malomipari takarmányok | 194 |
Növényolajipari takarmányok | 195 |
Cukorgyári takarmányok | 196 |
Szeszgyári takarmányok | 196 |
Sörgyári takarmányok | 197 |
Keményítőgyári takarmányok | 197 |
Konzervgyári melléktermékek | 197 |
Állati eredetű takarmányok | 197 |
Tejipari takarmányok | 197 |
Húsipari takarmányok | 199 |
A halfeldolgozó ipar takarmányai | 199 |
Egyéb állati eredetű takarmányok | 199 |
Zöldtakarmányok | 200 |
Szénalisztek, zöldnövénylisztek | 200 |
Gumók, gyökerek, húsos termések | 201 |
Silózott takarmányok | 201 |
A takarmánykiegészítők | 202 |
A takarmányipar termékei | 206 |
A sertés hazai takarmánybázisának jellegzetességei | 208 |
A sertés takarmányainak tárolása és előkészítése | 209 |
A sertés táplálóanyag-szükséglete | 211 |
Az életfenntartás szükséglete | 211 |
A növekedés szükséglete | 213 |
A zsírtermelés szükséglete | 213 |
A vehemépítés szükséglete | 214 |
A tejtermelés szükséglete | 214 |
A sertés vízszükséglete | 214 |
A takarmány-előállítás és a takarmányozás néhány ökonómiai kérdése | 216 |
Irodalom | 219 |
A SERTÉSHÚSTERMELÉS ÁLLATHIGIÉNIAI VONATKOZÁSAI (Dr. Kovács Ferenc) | |
A környezet fogalma és változása | 221 |
A környezet hatása a szervezet életfolyamataira | 222 |
Az alkalmazkodás és a tartásmódok kapcsolata | 224 |
Az alkalmazkodás néhány tartástechnológiai vonatkozása | 226 |
A sertések viselkedésének kapcsolata a technológiákkal | 227 |
Viselkedési sajátosságok | 229 |
Viselkedési ártalmak | 230 |
A társas viselkedés | 230 |
Az alkalmazkodás és a betegségek kapcsolata | 231 |
Környezeti tényezők hatása az energiaforgalomra | 233 |
A sertés energiaforgalmi sajátosságai | 234 |
A sertésistállók mikroklímája | 237 |
A mikroklíma kialakításában szereplő tényezők | 238 |
A mikroklímát alakító biológiai tényezők | 238 |
A szervezet hőgazdálkodásának kapcsolata a mikroklímával | 239 |
A mikroklíma hatása a termelésre és az ellenállóképességre | 240 |
A mikroklíma fizikai tényezőinek környezetdiagnosztikai értékelése | 243 |
Az istállólevegő minőségének hatása a termelésre | 246 |
A takarmányozás higiéniája | 249 |
A takarmányok mikrobás szennyezettsége, fertőzöttsége | 251 |
A takarmányok mikrobás szennyezettsége | 251 |
A takarmányok fertőzöttsége | 253 |
Penészgombák okozta toxikózisok | 253 |
A penészgombák kártétele | 257 |
A gombatoxinok hatása szervezetekre | 257 |
A sertések aflatoxikózisa | 257 |
A Fusarium-fajok okozta toxikózisok | 258 |
A Stachybotrys alternans okozta toxikózis | 260 |
Az ún. raktári penészgombák okozta toxikózisok | 261 |
A takarmányok fertőzöttségének csökkentése | 261 |
Különféle kémiai anyagok okozta mérgezések | 263 |
Az etetés néhány sajátos higiéniai vonatkozása | 265 |
Az etetés módja | 266 |
Állathullák és állati eredetű hulladékok etetése | 267 |
A telepek járvány elleni védelme | 268 |
A csíraszegény környezet és a termelés | 271 |
A fertőtlenítés technológiája | 272 |
A komplex oktanú (polifaktorális) betegségek megelőzése | 275 |
Irodalom | 281 |
A SERTÉS SZAPORODÁSÁNAK SAJÁTOSSÁGAI (Dr. Becze József) | |
A kor, a testtömeg, a fajta hatása az ivarérésre és a tenyésztésre | 285 |
Az ivari működés | 287 |
Az ivarzás és annak elbírálása | 287 |
Az ovuláció, a termékenyítés optimális ideje | 290 |
Az ellés | 292 |
A méh visszaalakulása (involúció) és az ivari működés újraindulása | 294 |
A méh visszaalakulása | 294 |
A petefészek állapota, működése az involúció során | 295 |
A választás (elapasztás) hatása a fogamzásra | 296 |
A környezet hatása a szaporodásra | 297 |
A káros tényezők (stresszorok) hatása | 297 |
Egyes tényezők (hőmérséklet, fény, zaj) kapcsolata a szaporodással | 298 |
A hőmérséklet | 298 |
A fény | 300 |
A zaj | 300 |
A társas viselkedés mint ingerforrás (stresszor) | 301 |
A tartás módja mint ingerforrás | 303 |
A takarmányozás és a szaporodás | 304 |
Felnevelés (ivarérés) | 304 |
Ovuláció, ivarzás | 305 |
Vemhesség | 306 |
Ellés, laktáció | 306 |
A kanok takarmányozása és a termékenység | 307 |
Fedeztetés - mesterséges termékenyítés | 307 |
A termékenység zavarai, meddőség | 307 |
Az ivarzás hiánya (anösztrusz) | 308 |
A fogamzás elmaradása (visszaivarzás) | 310 |
A magzatkori és az elléskori szaporulatveszteség | 311 |
A magzatkori elhalás | 312 |
Holt magzatok ellése ("holt ellés") | 313 |
Elléskori (perinatális) magzatelhullás | 314 |
A szaporítás biotechnikája | 316 |
Az ivarzás szinkronizálása | 316 |
Az ivarérés siettetése | 317 |
Az ivarzás kiváltása (startoltatás) választás után | 317 |
A fialás (partus) szinkronizálása | 318 |
A vemhesség korai megállapítása | 319 |
A szaporítás tervezése az üzemben | 319 |
A tenyészsüldők nevelése, tenyésztésbe állítása | 321 |
A meddő kocák kizárása a tenyésztésből (selejtezés) | 321 |
Vemhesítés mesterséges termékenyítéssel | 322 |
A nem fogamzott állatok felismerése, a vemhesség korai megállapítása | 324 |
Embrionális és fetális veszteség | 324 |
Fialás, az élve született malacok száma | 324 |
Szoptatás, választás, újravemhesítés | 325 |
Irodalom | 326 |
A SERTÉSHÚSTERMELÉS TECHNOLÓGIÁJA ÉS SZERVEZÉSE (Wittmann Mihály) | |
A sertéstelep | 330 |
Üzemformák | 330 |
Az üzemszerű sertéshústermelés szervezése | 330 |
A sertéshústermelés szervezésének biológiai alapjai | 331 |
A termelési ciklus | 331 |
A ritmusidő és az állománynagyság kapcsolata | 333 |
A folyamatos és a szakaszos szaporítás | 335 |
A telep és az állomány nagysága | 335 |
Az állománynagyság meghatározása | 335 |
A termelési kapacitások megállapítása | 338 |
Állományrotáció | 338 |
A férőhelyszükséglet | 339 |
A termékenyítőistálló férőhelyeinek kiszámítása | 339 |
A vemhes kocák férőhelyeinek tervezése | 340 |
A fiaztató-férőhelyek meghatározása | 340 |
A malacállomány nagysága és férőhelyigénye | 341 |
A hízóállomány nagysága és férőhelyigénye | 342 |
Az épülethasznosítás ábrázolása | 342 |
A sertéstelep állománynagysága, megválasztásának szempontjai | 344 |
Sertéstelepek létesítése | 346 |
Építési módok épülettípusok | 347 |
A sertéstelep termelési létesítményei | 348 |
Épület- és térelhatároló szerkezetek | 348 |
Tető- és határolószerkezetek | 350 |
Padozatok | 351 |
Rácspadozatok | 354 |
Járulékos létesítmények | 356 |
A létesítmények funkcionális kapcsolata | 359 |
A legelterjedtebb teleptípusok | 362 |
AGROKOMPLEX típusú sertéstelepek | 363 |
Bábolnai rendszerű sertéstelepek | 363 |
Mezőpanel típusú sertéstelepek | 363 |
ISV rendszerű sertéstelepek | 364 |
Termelési rendszerek a sertéstermelésben | 364 |
Az AGROKOMPLEX Iparszerű Sertéshústermelési Rendszer | 365 |
A Bábolnai Iparszerű Sertéshústermelési Rendszer | 366 |
A Mezőhegyesi Iparszerű Sertéshústermelési Rendszer | 366 |
A HUNGAHIB Sertéshústermelési Rendszer | 367 |
Az Iparszerű Hústermelést Szervező Közös Vállalat | 367 |
A KA-HYV Sertéshústermelési Rendszer | 368 |
Irodalom | 369 |
A SERTÉSTARTÁS GÉPESÍTÉSE (Csoma Mihály) | |
A takarmányozás gépesítése | 371 |
A takarmányok tartósítása, tárolása | 371 |
Tartósítás szárítással, a légszáraz termény tárolása | 371 |
Tartósítás vegyszeres kezeléssel | 373 |
A kukorica tartósítása tejsavas erjesztéssel | 374 |
A takarmányok feldolgozása, keveréktakarmányok előállítása | 377 |
Melléktermékek a sertéstelepen és bekeverésük | 379 |
Takarmányozási technológiák és gépeik | 379 |
A sertéstelep vízellátása | 382 |
Itatóberendezések | 384 |
A sertésistállók klimatizálása | 384 |
A sertésistállók szellőztetése | 385 |
A szellőztetés módszerei | 391 |
A sertésistállók fűtése | 394 |
Párásítóberendezések, adiabatikus hűtés | 396 |
A trágyaeltávolítás és -kezelés gépei | 397 |
A trágya eltávolítása | 398 |
A trágyakezelés techológiái és gépei | 401 |
A trágya mint növényi tápanyag | 401 |
A trágya takarmányozási célra való felhasználása | 404 |
A trágya mint energiaforrás | 405 |
A hígtrágya-hasznosítás köz- és állategészségügyi vonatkozásai | 406 |
A hígtrágya káros tulajdonságai | 407 |
A káros tulajdonságok csökkentésének lehetőségei | 408 |
A hígtrágya elhelyezése | 409 |
A takarítás és a fertőtlenítés eszközei | 412 |
Az állatmozgatás, szállítás eszközei, gépei | 412 |
Üzemi mérőeszközök, mérési módszerek | 414 |
Elektromosenergia-felhasználás mérésére alkalmas eszközök | 414 |
A műszaki megoldások technikai-technológiai következményei | 415 |
A sertéshústermelést szolgáló épületek, belső berendezések korszerűsítésének általános elvei | 416 |
A sertéstelepek felújításának, rekonstrukciójának szempontjai | 417 |
Irodalom | 421 |
A HÚSTERMELÉS MŰSZAKI, ÖKONÓMIAI ÉS SZERVEZÉSI KÉRDÉSEI (Halász Péter, Wittmann Mihály) | |
A tartási módok és a műszaki-technológiai megoldások ökonómiai szempontjai | 423 |
A sertéshústermelés költség- és jövedelemviszonyai | 426 |
A ráfordítások és a hozamok alakulása | 426 |
A termelési költségek, a költségszerkezet és az önköltség | 429 |
Az árrendszer és az árbevétel | 434 |
A vágósertés-előálíltás jövedelmezősége | 438 |
A munkaerő-szükséglet tervezése, munkaszervezés | 440 |
A munkaerő-szükséglet tervezése | 441 |
Munkaidő-szükséglet | 442 |
A munkaszervezés | 445 |
A munkamegosztás előnyeinek hasznosítása a munkaszervezésben | 448 |
A telepméret és a munkatermelékenység összefüggése | 450 |
Az érdekeltségi viszonyok kialakításának szempontjai | 452 |
Érdekeltség a szaporításban | 452 |
Érdekeltség a malacnevelésben | 453 |
Érdekeltség a hizlalásban | 453 |
A termelés ellenőrzése, nyilvántartása | 454 |
Termelési és üzemelési nyilvántartások | 455 |
A termelési és üzemelési eredmények elemzése | 458 |
A termelés és az üzemelés elemzésére szolgáló legfontosabb mutatók | 458 |
Irodalom | 461 |
A SZAPORÍTÁS TECHNOLÓGIÁJA (Dr. Fekete Lajos, Dr. Kovács Ferenc, Wittmann Mihály) | |
A tenyészsüldők nevelése | 463 |
A tenyészkocasüldők elhelyezése | 464 |
A tenyészkansüldők fölnevelése és elhelyezése | 466 |
A tenyészkocasüldők takarmányozása | 466 |
A kansüldők takarmányozása | 468 |
A tenyészkocák tartása | 469 |
A tenyészkocatartás higiéniája | 469 |
A tenyészkocák elhelyezése | 473 |
Az üres kocák tartása, gondozása | 474 |
Vemhesítő- és vemheskoca-istálló | 475 |
Az üres kocák takarmányozása | 476 |
A búgatásra való előkészítés | 476 |
Az ivarzás alatti takarmányozás | 477 |
A vemhes kocák tartásmódjai | 477 |
Az egyedi elhelyezés formái | 478 |
A kocák csoportos elhelyezése egyedi etetéssel | 481 |
Csoportos elhelyezés, csoportos etetés | 483 |
A vemhes kocák takarmányozása | 484 |
Takarmányozás a vemhesség első két hetében | 484 |
Takarmányozás a vemhesség 90. napjáig | 485 |
Takarmányozás a vemhesség 90. napja után | 490 |
A kocák selejtezésének biológiai és ökonómiai következményei | 491 |
A tenyészsertések utánpótlása | 493 |
A tenyészkanok tartása | 494 |
A tenyészkanok elhelyezése | 494 |
A tenyészkanok takarmányozása | 495 |
Irodalom | 497 |
A MALACNEVELÉS TECHNOLÓGIÁJA (Dr. Fekete Lajos, Dr. Kovács Ferenc, Wittmann Mihály) | |
A fölnevelés fogalma, a koca és a malacok környezetigénye | 499 |
Az elletés higiéniája | 500 |
Tartásmódok a malacnevelésben | 504 |
A fiaztatókutrica | 506 |
A fiaztatókutrica kialakításának és kiválasztásának szempontjai | 506 |
A fiaztatókutrica padozatának kialakítása és megválasztásának szempontjai | 510 |
A malacpihenőtér kialakításának szempontjai | 511 |
A fiaztatókutrica fölszerelése, a fiaztatóistálló berendezése | 513 |
A szopós malacok gondozása | 514 |
A kocák szoptatás alatti takarmányozása | 514 |
A szopós malacok takarmányozása | 516 |
A malacok elválasztása | 522 |
A választás élettani és higiéniai szempontjai | 522 |
Az elválasztás folyamata | 525 |
A választott malacok elhelyezése, az utónevelés fázisai | 526 |
A malacnevelés fázisai | 527 |
A választott malacok férőhelyigénye | 529 |
A malacnevelő-istálló berendezése | 532 |
Az elválasztott malacok takarmányozása | 534 |
Mesterséges malacnevelés | 535 |
Irodalom | 537 |
A SERTÉSHIZLALÁS TECHNOLÓGIÁJA (Dr. Fekete Lajos, Dr. Kovács Ferenc, Wittman Mihály) | |
A hízó sertések környezetigénye | 539 |
A sertések hizlalás alatti tartása | 546 |
A sertéshizlalás fázisai | 547 |
A hizlalóistállók és berendezések | 548 |
Rekeszformák a hizlalásban | 548 |
A részleges és a teljes rácspadozat hatásainak összehasonlítása | 552 |
A hizlalórekeszek padozata | 554 |
A hizlalóistálló berendezése | 554 |
A csoportnagyság megállapítása zárt hizlalásban | 556 |
Egyéb hizlalási formák | 561 |
A hízó sertések takarmányozása | 562 |
Takarmányozás különböző célra hizlalás esetén | 563 |
Tőkesertés-hizlalás | 563 |
Öreg sertések hizlalása | 564 |
A középnehéz ipari sertés | 565 |
Az etetés és itatás módozatai | 568 |
Gyakoribb hibák és hiányosságok a hizlalás alatti takarmányozásban | 570 |
A hizlalás eredményességének mérése | 571 |
Irodalom | 571 |
A NAGYÜZEM ÁLTAL INTEGRÁLT VÁGÓSERTÉS-TERMELÉS A HÁZTÁJI ÉS A KISEGÍTŐ GAZDASÁGOKBAN (Dr. Fekete Lajos, Halász Péter, Dr. Kovács Ferenc, Wittmann Mihály) | |
Az integráció és kisüzemi sertéstartás szervezése | 573 |
A kisüzemi sertéstartás társadalmi és gazdasági megítélése | 577 |
Takarmányellátás, takarmányozás | 581 |
A kisárutermelés irányának megválasztása | 585 |
Igények a fajtával szemben | 585 |
A sertések elhelyezése | 596 |
A kocák elhelyezése | 596 |
Malacok tartása a választás után | 587 |
A hízó sertések elhelyezése | 588 |
Fejlődési tendenciák a kisárutermelésben | 588 |
A nagy- és kisüzemi sertéshústermelés állategészségügyi vonatkozásai | 589 |
Irodalom | 592 |
A SERTÉSHÚS MINŐSÉGÉRE HATÓ TÉNYEZŐK (Wittmann Károly, Dr. Kovács Ferenc) | |
Az izomzat néhány anatómiai és élettani jellemzője | 593 |
A stresszérzékeny sertés jellemzői | 595 |
A hús minőségi kategóriái | 596 |
A hús minőségének mérése | 597 |
A hús minőségének becslése élő sertésben | 599 |
Húsminőségre irányuló tenyésztés | 601 |
Külső tényezők szerepe a húsminőségben | 602 |
A sertések szállítása, járműre rakása | 603 |
Sertések járműre rakása | 604 |
A szállítási távolság és az útviszonyok | 605 |
A sertések lerakása és elhelyezése | 605 |
A pihentetés hatása a hús minőségére | 606 |
A klimatikus hatások | 609 |
Az ivar szerepe a hús minőségében | 609 |
Az elvérzés mértékének hatása a hús minőségére | 611 |
A tartástechnológiák és a takarmány hatása a minőségre | 611 |
Élelmiszer-egészségügyi fogalmak és követelmények | 613 |
Irodalom | 614 |
Tárgymutató | 615 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.