1.066.425

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Növénytermesztési ismeretek II.

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Állatorvostudományi Egyetem Állategészségügyi Főiskolai Kar
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 188 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 21 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelent 250 példányban.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az emberiség történetének kezdetén, amikor a népsűrűség még gyér volt, az ember gyűjtögetéssel szerezte meg a napi élelmét azon táplálékon kivül, amihez vadászat és halászat révén jutott hozzá.... Tovább

Előszó

Az emberiség történetének kezdetén, amikor a népsűrűség még gyér volt, az ember gyűjtögetéssel szerezte meg a napi élelmét azon táplálékon kivül, amihez vadászat és halászat révén jutott hozzá. Trópusi vidékeken, ahol az ellátás folyamatosságát így biztositani lehet, találhatók kisebb, népcsoportok, amelyek beszűkült életvitelüket a fent nevezett módon még ma is fenn tudják tartani. Később, amikor gyűjtögetéssel, vadászattal, halászattal, az éghajlati és más természeti változások miatt a szaporodó népcsoport vándorlása során magát már ellátni nem tudta, az emberek, az állatok szeliditésével javítottak helyzetükön.
Amikor már az állatfajok domesztikálásával sem tudták az emberek az élelem növekvő hiányát pótolni, ideiglenesen letelepedtek és bizonyos növényeket termesztésbe vontak. Ehhez legalább annyi időre kellett helyben maradniuk, ameddig egy növény termesztési ciklusa vetéstől aratásig befejeződött. A végleges letelepedés után a növénytermesztés fejlődésével kialakultak annak bizonyos központjai, amire az un. géncentrumokból tudunk visszakövetkeztetni. A géncentrumoknak nevezett vidékeken a termesztésben lévő kulturfajaink vad ősei ina is a legnagyobb számban lelhetők fel.
A domesztikációs központok a növény termesztés géncentrumaival részben össze is eshetnek. így van ez pl. a juh, a kecske, a szarvasmarha, a sertés, valamint a búza és az árpa esetében a Káspi-tengertől délre, a Görögország, a Hindukus masszívum Által bezárt háromszög területén.
A szántóföldi növénytermesztés un. ekés korszaka ezen a területen i.sz.e. X. és VI. évezredekben kezdődött el. Az ekés korszakban már jóval nagyobb területet tudtak az emberek megművelni, mint az. ennél is korábbi kapás korszakban, a. kapás korszak kezdete a történelem előtti korra nyúlik vissza, kialakulásának színhelye valószínűleg Délkelet-Ázsia, első növénye pedig a banán lehetett. Vissza

Tartalom

ELŐSZÓ 2
1. A VETŐMAG ÉS A VETÉS, A VETŐMAG SZAPORÍTÁSA 5
1.1. A vetőmag fajtaértéke 5
1.2. A vetőmagtermesztés rendszere 7
1.3. A vetőmag minősége 10
2. A VETÉS MÓDJAI 24
3. GABONAFÉLÉK 24
3.1. A gabonafélék biológiája 32
3.2. A kalászosok aratása 33
3.3. Az őszi búza 33
3.3.1. A fajta megválasztása 44.
3.3.2. Éghajlatigény 47.
3.3.3. Helye az üzemi vetéstervben 48.
3.3.4. Talaj-előkészités 50.
3.3.5. Trágyázás 53.
3.3.6. A vetőmag előkészités 54.
3.3.7. Vetés 54.
3.3.8. Ápolás 55.
3.3.9. Betakaritás 58.
3.3.10. A búzaliszt minősitése 59.
3.3.11. Tavaszi búza 61.
3.4. Rozs 62
3.4.1. A fajta megválasztása 63
3.4.2. Éghajlat- és talajigény 63
3.4.3. Talaj-előkészités, vetés 64
3.4.4. Aratás 65
3.5. Árpa 65
3.5.1. Őszi árpa 67
3.5.2. Tavaszi árpa 69
3.6. Zab 74
3.7. Kukorica 78
3.7.1. Biológiai jellemzők 80
3.7.2. Hibrid kukoricák 85
3.7.3. Éghajlatigény 87
3.7.4. Talajigény 87
3.7.5. Trágyázás. 88
3.7.6. Talajelőkészités 89
3.7.7. Vetés 90
3.7.8. Ápolás 93
3.7.9. Törés, betakarítás 94
3.8. Takarmánycirok 97
3.8.1. Szemes cirok 98
3.8.2. Cukorcirok 99
3.8.3. Szudáni cirokfű és édes szudáni cirokfű 100
3.8.4. Seprűcirok 101
3.9. A gabonatermesztés fejlesztése, a termelési rendszerek 101
4. HÜVELYESEK 105
4.1. Borsó 106
4.1.1. Biológiai jellemzők, fajtái 107
4.1.2. Éghajlat- és talajigény 108
4.1.3. Trágyázás, talaj-előkészités 108
4.1.4. Aratás 110
4.2. Szója 111
4.3. Csillagfürt 114
4.4. Lóbab 117
4.5. Szegletes lednek 118
5. GYÖKÉR- ÉS GUMÓS NÖVÉNYEK 120
5.1. A burgonya 120
5.1.1. Biológiai jellemzők 121
5.1.2. Fajták 124
5.1.3. Éghajlatigény 125.
5.1.4. Talajigény 125
5.1.5. Trágyázás 126
5.1.6. Talaj-előkészités 128.
5.1.7. A vetőgumó 129.
5.1.8. Ültetés 131.
5.1.9. Ápolás 132.
5.1.10 A termés betakaritása 133
5.2. Csicsóka 134.
5-0 Cukorrépa 135
5.3.1. Biológiai jellemzők 136
5.3.2. Talajigény 138
5.3.3. Vetés 140
5.3.4. Ápolás 141
5.3.5. Betakaritás 142
5.4. Takarmányrépa 144.
6. OLAJNÖVÉNYEK 146
6.1. Napraforgó 146l
6.1.1. Biológiai jellemzők 146
6.1.2. Helye az üzemi vetéstervben 147
6.1.3. Vetés 148
6.2. Repce 149
7. SZÁLAS TAKARMÁNYOK 150
7.1. Lucerna 151
7.1.1. Biológiai jellemzők, fajták 152
7.1.2. Talajigény 156
7.1.3. Helye az üzemi vetéstervben 157
7.1.4. Talaj-előkészités 159
7.1.5. Vetés 159
7.1.6. Ápolás 160
7.1.7. Kaszálás 162
7.2. Vöröshere 165
7.2.1. Biológiai jellemzők 165
7.2.2. Helye az üzemi vetéstervben 167
7.2.3. Betakarítás 169
7.3. Baltacim 169
7.4. Biborhere 171
8. KEVERÉKTAKARMÁNYOK /zöld futószalag/ 172
őszi keveréktakarmányok 173
8.1.1. Keszthelyi keverék 173
8.1.2. Rozsos szöszösbükköny 174
8.1.3. Rozsos biborhere 175
8.1.4. Landsbergi keverék 175
8.1.5. őszi árpás szöszösbükköny 175
8.1.6. őszi búzás szöszösbükköny 176
8.1.7. őszi búzás pannonbükköny 176
8.1.8. Legány-féle keverék 176
8.2. Tavaszi keveréktakarmányok 177
8.2.1. Zabosbükköny 177
8.2.2. Zabos, borsós napraforgó 178
8.2.3. Borsós napraforgó 178
8.2.4. Borsós csalamádé 178
8.2.5. Szegletes lednek, kukorica, csalamádé 179
8.2.6. Szójás silókukorica 179
8.2.7. Szudánifűves kukorica 179
8.2.8. Napraforgó 180

Dr. Fehér Károly

Dr. Fehér Károly műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Fehér Károly könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem