1.061.942

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tejgazdasági ismeretek

Tejkezelők és tejházvezetők részére

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 132 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 963-50-2433-9
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó3
Tejtermelés (Terék István)5
A tejtermelés jelentősége5
A tejtermelés fejlesztésének lehetősége5
A tejtermelés támogatása6
Mezőgazdasági nagyüzemek szarvasmarhatenyésztésének állami támogatása6
A háztáji, a kisegítő és egyéni gazdaságok szarvasmarhatenyésztésnek támogatása6
A kistermelők tejtermelésének támogatása a nagyüzemek integrációjának keretében7
A tejtermelés elősegítése a tejipar részéről7
Fontosabb szarvasmarha fajták9
Kettős hasznosítású fajták9
A tej képződése és leadása11
A fejés12
Csíraszegény tej nyerésének feltételei és módja12
A tej (dr. Farkasdy László)21
A tej fogalma21
A tej összetétele21
A tej alkotórészei22
Víz22
Tejzsír22
Fehérjék23
Tejcukor24
Ásványi anyagok24
Vitaminok26
Enzimek26
Színező anyagok27
Sejtes elemek27
Gázok28
A tej tulajdonságai28
Érzékeszervi tulajdonságok28
Fizikai tulajdonságok29
Kémiai tulajdonságok29
Biológiai tulajdonságok29
Kolloid tulajdonságok30
A tej mennyiségét, összetételét és tulajdonságait befolyásoló fontosabb tényezők30
A fajta30
Az egészségi állapot31
Az ivarzás31
A fejés31
A takarmányozás32
Éghajlati, időjárási viszonyok32
Az állatok gondozása, tartási viszonyok32
A nyers tej gyakorlati hibái32
Tehén által közvetített tejhibák33
A tej fejés után szerzett hibái34
A tej mikrobiológiája35
A tej felvásárlása (Terék István)41
A tej felvásárlási rendszere41
Tejgyűjtőcsarnokokkal és mezőgazdasági üzemek tejházaival kapcsolatos előírások, üzemeltetésük41
Tejgyűjtők (Tejcsarnokok)41
Mezőgazdasági nagyüzemek tejházai48
Nagyüzemi tejházak technológiája48
A tej mennyiségi átvétele49
A tej minőségi átvétele49
Szűrés49
Hűtés50
A tej fölözése, tejszín kezelés50
A tej elsődleges kezelése a mezőgazdasági üzemekben51
A tej szűrése51
A tej hűtése52
Bakteriológiai minőség szerinti tejátvételi rendszer52
A bakteriológiai minősítés gyakorlata52
Minősítéssel kapcsolatos vitás ügyek tisztázása57
A bakteriológiai tejátvételi rendszer eredményei és tapasztalatai58
Fizikai tisztaság szerinti tejátvétel60
A tejfelvásárlás és átadás műveleti és adminisztratív feladatai60
Kisüzemi felvásárlást végző tejgyűjtő60
Nagyüzemi tejet is átvevő tejgyűjtő64
Mezőgazdasági nagyüzemek tejházai64
A juhászat Magyországon (Terék József)67
Juhtejtermelés alakulása, fontossága67
Hazai juhfajták, szakosodás, keresztezésnél felhasznált juhfajták67
A juhok gépi fejése68
A juhtej kezelése69
A juhtej beltartalma és tulajdonságai70
Juhtej átvétele tejházban és tejgyűjtőben, szállítása előkészítése71
Géi berendezések (Terék István)73
Nagyüzemi fejőgépek73
Háztáji fejőgépek74
Nagyüzemi mennyiségmérő eszközök74
Kistermelői mennyiségmérő eszközök75
Az úszós tejmérő75
A bilaktométer75
Átvételi eszközök, berendezések75
A tartályszűrők75
Az átvételi tartályok75
Zsírtartalomvizsgáló eszközök (centrifugák)76
Kézi hajtású centrifuga76
Motoros centrifuga76
Tejhűtő berendezések77
Gépi mélyhűtési rendszerek77
A gépi hűtés folyamata77
Jégakkumulációs rendszer78
Kombinált gépi tejhűtés78
Tej hűtő-tároló tartályok79
Átfolyó rendszerű mélyhűtés83
Sólé (minusol) előhűtéses rendszer84
Tejtároló tankok84
Nyitott tárolótartályok (kádak)85
Tejszivattyúk, csővezetékek86
Hővisszanyerő boyler86
Tejgazdasági vizsgálatok (Dr. Farkasdy László)87
A laboratóriumi munka általános szabályai87
Balesetelhárítás és elsősegélynyújtás88
Laboratóriumban használatos eszközök és vegyszerek (anyagok)88
Eszközök88
Vegyszerek88
A vizsgálati napló vezetésének szabályai88
Szabványok89
Termékszabványok89
Vizsgálati szabványok89
Mintavétel89
A mintavétel általános szabályai89
Hivatalos, vagy hatósági mintavétel91
Magán mintavétel91
Istállópróba mintavétel91
A minta tárolása92
A minta sértetlensége92
A tejminták tartósítása93
Minta szállítása93
A minta nyilvántartása93
Mintavégeli jegyzőkönyv94
Fizikai-kémiai vizsgálatok általános szabályai95
A tej fizikai tisztaságának meghatározása96
A tej fajsúlyának (sűrűségének) meghatározása97
A tej szárazanyagtartalmának meghatározása98
A tej titrálható savasságának, savfokának meghatározása100
A vizsgálat eredményének értékelése100
A tejszín plazmasavfokának kiszámítása100
A tej zsírtartalmának megállapítása101
Gerbe-féle módszer101
A vizsgálat során elkövethető hibák101
A juhtej zsírtartalmának megállapítása102
A tej zsírtartalmának meghatározása Milko-Tester készülékkel102
A tejszín zsírtartalmának meghatározása102
Az eredmény kiszámítása103
A vizsgálat során elkövethető hibák104
A tej fehérjetartalmának meghatározása Pro-Milk készülékkel104
Vizsgálat104
Mikrobiológiai vizsgálat104
Rezazurin vizsgálat104
Szekciós hibájú (Mastitis) tej szelektálása Whiteside-próbával105
Az eredmény értékelése105
Tejgazdasági számítások106
A tej zsírmentes szárazanyagtartalmának (zsmsza) kiszámítása106
A tej szárazanyagtartalmának kiszámítása106
A tej szárazanyagra vonatkoztatott zsírtartalmának (szazs) kiszámítása107
A tej egyéb alkotórészeinek kiszámítása107
A tejben levő zsír (zsírkg) mennyiségének kiszámítása107
A tej zsírszázalékának kiszámítása107
Átlag zsírszázalék kiszámítása107
Zsírbeállítási számítások107
Fölözési számítások108
Tejgazdasági higiénia (Dr. Farkasdy László)111
Személyi higiénia111
Kötelező higiénés rendszabályok112
A fejőház higiéniája112
A tejház higiéniája112
A tejgyűjtőcsarnok higiéniája112
A tejszállítás higiéniája112
Tisztítás és fertőtlenítés112
Tejház és tejgyűjtőcsarnok tisztítása, fertőtlenítése116
Tisztítás-fertőtlenítés egy munkafázisban116
A helyiségek tisztítása116
Rovar és rágcsálóirtás117
Penésztelenítés117
A tejkezelés mikrobiológiai ellenőrzése117
Balesetelhárítás, munkavédelem (Terék István)119
Szűrés119
Mérés119
Vizsgálat119
Hűtés120
Tárolás121
Tisztogatás, fertőtlenítés121
Gépek, berendezések üzemeltetése122
Irodalomjegyzék123
Tartalomjegyzék125
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem