kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 132 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 16 cm |
ISBN: | 963-50-2433-9 |
Előszó | 3 |
Tejtermelés (Terék István) | 5 |
A tejtermelés jelentősége | 5 |
A tejtermelés fejlesztésének lehetősége | 5 |
A tejtermelés támogatása | 6 |
Mezőgazdasági nagyüzemek szarvasmarhatenyésztésének állami támogatása | 6 |
A háztáji, a kisegítő és egyéni gazdaságok szarvasmarhatenyésztésnek támogatása | 6 |
A kistermelők tejtermelésének támogatása a nagyüzemek integrációjának keretében | 7 |
A tejtermelés elősegítése a tejipar részéről | 7 |
Fontosabb szarvasmarha fajták | 9 |
Kettős hasznosítású fajták | 9 |
A tej képződése és leadása | 11 |
A fejés | 12 |
Csíraszegény tej nyerésének feltételei és módja | 12 |
A tej (dr. Farkasdy László) | 21 |
A tej fogalma | 21 |
A tej összetétele | 21 |
A tej alkotórészei | 22 |
Víz | 22 |
Tejzsír | 22 |
Fehérjék | 23 |
Tejcukor | 24 |
Ásványi anyagok | 24 |
Vitaminok | 26 |
Enzimek | 26 |
Színező anyagok | 27 |
Sejtes elemek | 27 |
Gázok | 28 |
A tej tulajdonságai | 28 |
Érzékeszervi tulajdonságok | 28 |
Fizikai tulajdonságok | 29 |
Kémiai tulajdonságok | 29 |
Biológiai tulajdonságok | 29 |
Kolloid tulajdonságok | 30 |
A tej mennyiségét, összetételét és tulajdonságait befolyásoló fontosabb tényezők | 30 |
A fajta | 30 |
Az egészségi állapot | 31 |
Az ivarzás | 31 |
A fejés | 31 |
A takarmányozás | 32 |
Éghajlati, időjárási viszonyok | 32 |
Az állatok gondozása, tartási viszonyok | 32 |
A nyers tej gyakorlati hibái | 32 |
Tehén által közvetített tejhibák | 33 |
A tej fejés után szerzett hibái | 34 |
A tej mikrobiológiája | 35 |
A tej felvásárlása (Terék István) | 41 |
A tej felvásárlási rendszere | 41 |
Tejgyűjtőcsarnokokkal és mezőgazdasági üzemek tejházaival kapcsolatos előírások, üzemeltetésük | 41 |
Tejgyűjtők (Tejcsarnokok) | 41 |
Mezőgazdasági nagyüzemek tejházai | 48 |
Nagyüzemi tejházak technológiája | 48 |
A tej mennyiségi átvétele | 49 |
A tej minőségi átvétele | 49 |
Szűrés | 49 |
Hűtés | 50 |
A tej fölözése, tejszín kezelés | 50 |
A tej elsődleges kezelése a mezőgazdasági üzemekben | 51 |
A tej szűrése | 51 |
A tej hűtése | 52 |
Bakteriológiai minőség szerinti tejátvételi rendszer | 52 |
A bakteriológiai minősítés gyakorlata | 52 |
Minősítéssel kapcsolatos vitás ügyek tisztázása | 57 |
A bakteriológiai tejátvételi rendszer eredményei és tapasztalatai | 58 |
Fizikai tisztaság szerinti tejátvétel | 60 |
A tejfelvásárlás és átadás műveleti és adminisztratív feladatai | 60 |
Kisüzemi felvásárlást végző tejgyűjtő | 60 |
Nagyüzemi tejet is átvevő tejgyűjtő | 64 |
Mezőgazdasági nagyüzemek tejházai | 64 |
A juhászat Magyországon (Terék József) | 67 |
Juhtejtermelés alakulása, fontossága | 67 |
Hazai juhfajták, szakosodás, keresztezésnél felhasznált juhfajták | 67 |
A juhok gépi fejése | 68 |
A juhtej kezelése | 69 |
A juhtej beltartalma és tulajdonságai | 70 |
Juhtej átvétele tejházban és tejgyűjtőben, szállítása előkészítése | 71 |
Géi berendezések (Terék István) | 73 |
Nagyüzemi fejőgépek | 73 |
Háztáji fejőgépek | 74 |
Nagyüzemi mennyiségmérő eszközök | 74 |
Kistermelői mennyiségmérő eszközök | 75 |
Az úszós tejmérő | 75 |
A bilaktométer | 75 |
Átvételi eszközök, berendezések | 75 |
A tartályszűrők | 75 |
Az átvételi tartályok | 75 |
Zsírtartalomvizsgáló eszközök (centrifugák) | 76 |
Kézi hajtású centrifuga | 76 |
Motoros centrifuga | 76 |
Tejhűtő berendezések | 77 |
Gépi mélyhűtési rendszerek | 77 |
A gépi hűtés folyamata | 77 |
Jégakkumulációs rendszer | 78 |
Kombinált gépi tejhűtés | 78 |
Tej hűtő-tároló tartályok | 79 |
Átfolyó rendszerű mélyhűtés | 83 |
Sólé (minusol) előhűtéses rendszer | 84 |
Tejtároló tankok | 84 |
Nyitott tárolótartályok (kádak) | 85 |
Tejszivattyúk, csővezetékek | 86 |
Hővisszanyerő boyler | 86 |
Tejgazdasági vizsgálatok (Dr. Farkasdy László) | 87 |
A laboratóriumi munka általános szabályai | 87 |
Balesetelhárítás és elsősegélynyújtás | 88 |
Laboratóriumban használatos eszközök és vegyszerek (anyagok) | 88 |
Eszközök | 88 |
Vegyszerek | 88 |
A vizsgálati napló vezetésének szabályai | 88 |
Szabványok | 89 |
Termékszabványok | 89 |
Vizsgálati szabványok | 89 |
Mintavétel | 89 |
A mintavétel általános szabályai | 89 |
Hivatalos, vagy hatósági mintavétel | 91 |
Magán mintavétel | 91 |
Istállópróba mintavétel | 91 |
A minta tárolása | 92 |
A minta sértetlensége | 92 |
A tejminták tartósítása | 93 |
Minta szállítása | 93 |
A minta nyilvántartása | 93 |
Mintavégeli jegyzőkönyv | 94 |
Fizikai-kémiai vizsgálatok általános szabályai | 95 |
A tej fizikai tisztaságának meghatározása | 96 |
A tej fajsúlyának (sűrűségének) meghatározása | 97 |
A tej szárazanyagtartalmának meghatározása | 98 |
A tej titrálható savasságának, savfokának meghatározása | 100 |
A vizsgálat eredményének értékelése | 100 |
A tejszín plazmasavfokának kiszámítása | 100 |
A tej zsírtartalmának megállapítása | 101 |
Gerbe-féle módszer | 101 |
A vizsgálat során elkövethető hibák | 101 |
A juhtej zsírtartalmának megállapítása | 102 |
A tej zsírtartalmának meghatározása Milko-Tester készülékkel | 102 |
A tejszín zsírtartalmának meghatározása | 102 |
Az eredmény kiszámítása | 103 |
A vizsgálat során elkövethető hibák | 104 |
A tej fehérjetartalmának meghatározása Pro-Milk készülékkel | 104 |
Vizsgálat | 104 |
Mikrobiológiai vizsgálat | 104 |
Rezazurin vizsgálat | 104 |
Szekciós hibájú (Mastitis) tej szelektálása Whiteside-próbával | 105 |
Az eredmény értékelése | 105 |
Tejgazdasági számítások | 106 |
A tej zsírmentes szárazanyagtartalmának (zsmsza) kiszámítása | 106 |
A tej szárazanyagtartalmának kiszámítása | 106 |
A tej szárazanyagra vonatkoztatott zsírtartalmának (szazs) kiszámítása | 107 |
A tej egyéb alkotórészeinek kiszámítása | 107 |
A tejben levő zsír (zsírkg) mennyiségének kiszámítása | 107 |
A tej zsírszázalékának kiszámítása | 107 |
Átlag zsírszázalék kiszámítása | 107 |
Zsírbeállítási számítások | 107 |
Fölözési számítások | 108 |
Tejgazdasági higiénia (Dr. Farkasdy László) | 111 |
Személyi higiénia | 111 |
Kötelező higiénés rendszabályok | 112 |
A fejőház higiéniája | 112 |
A tejház higiéniája | 112 |
A tejgyűjtőcsarnok higiéniája | 112 |
A tejszállítás higiéniája | 112 |
Tisztítás és fertőtlenítés | 112 |
Tejház és tejgyűjtőcsarnok tisztítása, fertőtlenítése | 116 |
Tisztítás-fertőtlenítés egy munkafázisban | 116 |
A helyiségek tisztítása | 116 |
Rovar és rágcsálóirtás | 117 |
Penésztelenítés | 117 |
A tejkezelés mikrobiológiai ellenőrzése | 117 |
Balesetelhárítás, munkavédelem (Terék István) | 119 |
Szűrés | 119 |
Mérés | 119 |
Vizsgálat | 119 |
Hűtés | 120 |
Tárolás | 121 |
Tisztogatás, fertőtlenítés | 121 |
Gépek, berendezések üzemeltetése | 122 |
Irodalomjegyzék | 123 |
Tartalomjegyzék | 125 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.