1.067.081

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szerves vegyipari alapfolyamatok gyakorlat

Tanszéki munkaközösség/Kézirat

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Tankönyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 288 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kézirat. 53 fekete-fehér ábrával. 225 példányban jelent meg. Tankönyvi száma: J 6-928. További szerzők a könyvben.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az alapfolyamat laboratóriumban szinte minden (akár szakaszos, akár folytonos működésű) reaktor fel van szerelve a benne lejátszódó folyamatok fő paramétereinek mérésére és szabályozására alkalmas... Tovább

Előszó

Az alapfolyamat laboratóriumban szinte minden (akár szakaszos, akár folytonos működésű) reaktor fel van szerelve a benne lejátszódó folyamatok fő paramétereinek mérésére és szabályozására alkalmas berendezésekkel.
Bár valamilyen formában a legtöbbjüket már ismertették a megelőző tantárgyak keretében, de a sokéves digertapasztalat azt mutatta, hogy célszerű megadnunk ezek ismételt összefoglalását. Főként a laboratóriumi felhasználásukkal foglalkozunk, de a szükséges mértékben kitérünk a műszerek működésével kapcsolatos elméleti tudnivalókra is.
1. Hőmérsékletmérés és szabályozás
A vegyiparban a hőmérséklet a legtöbbet mért változó. Az előforduló mérések a hőmérsékleti skála széles területén mozognak. Ez az oka annak, hogy az iparban használt hőmérőtípusok száma oly nagy; az egyes hőmérők alkalmazási területe a hőmérsékleti skálának csak korlátozott részére szorítkozik.
A hőmérséklet mérésének és ellenőrzésének fontossága a vegyiparban közismert. Csaknem minden vegyi folyamat lebonyolításának döntő feltétele a hőmérséklet állandó ellenőrzése. Sok esetben a hőmérséklet mérésének jelentősége közvetett: a hőmérsékletváltozás iránya vagy megszűnése jelzi a folyamat kezdetét vagy végét. Vissza

Tartalom

I. A szerves vegyipari alapfolyamatok laboratóriumban használt mérő és szabályozó készülékek 5
II. Nitrobenzol előállítás 30
III. Benzol-szulfonsavas nátrium előállítása 36
IV. Benzolszulfonil-klorid előállítása 43
V. Benzol klórozása 52
VI. Klór-hangyasav-etil-észter 60
VII. Acetanilid előállítása 70
VIII. Dodecil-alkohol hidroxietilezése 79
IX-X-XI. Nyomáson végzett reakciók berendezése
(Általános rész) 89
IX. p-Nitranilin előállítása 89
X. p-Nitro-fenetol előállítása 99
XI. N,N-Dimetil-anilin előállítása 104
XII. Etil-acetát előállítása 109
XIII. Etil-akrilát előállítása 124
XIV. Ciklohexén előállítása 137
XV. o-Benzoil-benzosav előállítása 147
XVI. Deseptyl 155
XVII. Dietil-keton előállítása 161
XVIII. Hipotiazid (6-klór-7-szulfamoil-3,4-dihidro-2H-1,2,4-benzotiazin-1,1-dioxid) előállítása 170
XIX. Etilénglikol-diacetát előállítása filmkészülékben 180
XX. Anilin előállítása nitro-benzolból Béchamp
redukcióval 191
XXI. Szudán I. előállítása 200
XXII. Paraffinok oxidációja 207
XXIII. Aceton előállítása 217
XXIV. Benzil-alkohol előállítása 230
XXV. Formaldehid előállítása 238
XXVI. Acetilamino-kapronsav 254
XXVII. Cellulóz acetilezése és cellulóz triacetát
hidrolízise 265
XXVII. Karboxi-metil-cellulóz előállítása 273
XXIX. Azoszinezék előállítása szálasanyagon 280
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem