1.062.261

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A gyümölcsfeldolgozás technológiái

Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A könyv célja a téma mérnöki szintű és tankönyv mélységű tárgyalása. Olyan gyártástechnológiai ismereteket tartalmaz, amelyek segítenek eligazodni egy-egy gyümölcs feldolgozásával kapcsolatos feladat megoldásában. Alapvető ismereteket nyújt a feldolgozástechnológiai folyamatok és a gyártástechnológiák megértéséhez, elsajátításához.

Tartalom

A szerkesztő előszava5
Stégerné Dr. Máté Mónika: A gyümölcsfeldolgozás nyersanyagai7
A gyümölcstermesztés helyzete Magyarországon7
Trópusi gyümölcsök termesztése11
A gyümölcsök összetétele, szerepe az egészséges táplálkozásban12
Almatermésűek17
Alma17
Körte18
Birs19
Csonthéjasok20
Szilva20
Meggy21
Cseresznye22
Őszibarack22
Kajszibarack23
Bogyósok24
Málna24
Szamóca25
Ribiszke26
Héjasok26
Dió27
Gesztenye27
Trópusi gyümölcsök28
Ananász28
Banán29
Citrusfélék29
Egyéb trópusi gyümölcsök30
Dr. Kollár Gábor: Gyümölcsök betakarítása és szállítása33
A betakarítás33
Az áruvá készítés39
Szállítás39
A gyümölcsfeldolozás technológiái41
Hőkezeléses tartósítás41
Dr. Barta József: A hőkezelés alapjai41
Dr. Körmendy Imre: A hőkezelés elmélete és gyakorlata a gyümölcsfeldolgozásban44
Dr. Horváth Dénesné: Hőkezeléssel tartósított termékek előállítása58
Dr. Balla Csaba: Hűtőkezeléses tartósítás83
Hűtőkezelés fagyáspont felett, hűtött gyümölcstermékek83
Gyorsfagyasztott gyümölcstermékek98
Dr. Barta József: Vízelvonásos tartósítás112
Besűrítés112
Dr. Barta József: Szárítás145
Alkoholos fermentáció164
Dr. Panyik Gáborné: Pálinkák164
Pálinkafőzdék működési formái165
Alapanyagok165
Dr. Nagy Ákosné: Gyümölcsbor184
Gyümölcsborecet195
Dr. Horváth Dénesné: A gyümölcsfeldolgozás adalékanyagai203
Az adalékanyagok felhasználásának szabályozása. Az E számrendszer203
Gyümölcskészítmények érzékszervi tulajdonságait módosító adalékanyagok205
Színező anyagok206
Íz- és illatmódosítók208
Állományjavító és -módosító anyagok215
Tartósító hatású adalékanyagok218
Tartósítószerek218
Antioxidánsok219
Dr. Pátkai Györgyi: Gyümölcstermékek, mint az élelmiszer-ipari termékek alkotórészei220
Élelmiszerek összetevőiként használható gyümölcs féltermékek és késztermékek220
Gyümölcsvelők220
Gyümölcspulpok221
Gyümölcsaszalványok222
Cukrozott, kandírozott gyümölcs222
Gyümölcsízek, dzsemek, zselék és marmeládok224
Gyümölcslésűrítmények225
Gyorsfagyasztott gyümölcsök226
Héjas gyümölcsök magbeléből készült sütő- és édesipari adalékok226
Az élelmiszerek gyümölcsösszetevői iránti minőségi követelmények227
A gyümölcsösszetevők fizikai tulajdonságai227
A kémiai tulajdonságokkal kapcsolatos követelmények228
Gyümölcsösszetevőt tartalmazó élelmiszer-ipari termékek232
Tejipari termékek: gyümölcsjoghurtok, tejes desszertek és funkcionális italok232
Édesipari termékek, mélyhűtött édességek233
Sütőipari termékek234
Tartósítóipari termékek236
Szeszipari termékek237
Dr. Monspart Elemérné - Dr. Barta József: Gyümölcstermékek korszerű csomagolástechnikai eljárásai238
A csomagolás általános szempontjai és előírásai238
Korszerű csomagolási módszerek és technológiák240
Friss és hűtve tárolt gyümölcsök és gyümölcstermékek csomagolási módszerei és technológiái240
Hőkezeléssel tartósított gyümölcstermékek és italok csomagolási módszerei és technológiái241
Gyorsfagyasztott gyümölcstermékek csomagolási módszerei és technológiái241
Szárított gyümölcsök és gyümölcstermékek csomagolási módszerei és technológiái242
Az egyes csomagolási egységek kialakításának műszaki megoldásai, a csomagolás gépi berendezései és a csomagolás műveletének vonalba illesztése243
A csomagolás gépi műveletei243
A gyümölcstermékek minőségmegőrzési idejét meghosszabbító csomagolástechnikai újdonságok és fejlesztési elképzelések244
Vákuumcsomagolási rendszerek244
Védőgázas csomagolási rendszerek245
Aktív csomagolási rendszerek245
Intelligens csomagolási rendszerek246
A környezetvédelem igényeit kielégítő csomagolástervezés szempontjai246
Minőségvizsgálatok és élelmiszer-biztonság248
Dr. Felföldi József: Gyümölcsök és gyümölcstermékek roncsolásmentes vizsgálati módszerei, eredményei248
Roncsolásmentes penetrometriás vizsgálatok248
A belső keménység és viszkozitás jellemzése akusztikus módszerrel249
Felületi keménységmérés dinamikus módszerrel (ütésvizsgálat)252
Optikai módszerek gyümölcsök és gyümölcstermékek roncsolásmentes vizsgálatára254
Spektrális módszerek (UV, VIS, NIR) a minőségjellemzésben255
Elektromos jellemzők mérésén alapuló roncsolásmentes módszerek257
Dr. Pátkai Györgyi: Gyümölcsök és gyümölcstermékek beltartalmi vizsgálata érzékszervi és analitikai módszerekkel258
Érzékszervi vizsgálattal mérhető jellemzők259
Műszeresen mérhető jellemzők259
Az összes szárazanyag-tartalom vizsgálata a súlyállandóságig történő szárítás és desztillációs eljárás alapján260
A cukortartalom-meghatározás analitikai módszerei261
Az összes savtartalom meghatározása262
A pH-érték meghatározása263
Szerves gyümölcssavak (almasav, citromsav, borkősav) meghatározási módszerei263
Ásványianyag-tartaom meghatározás264
Aromaanyagok meghatározása gáz- és folyadékkromatográfiás módszerekkel265
Érzékszervi bírálat266
Dr. Siró István: Gyümölcsök táplálkozásbiológiailag előnyös összetevőinek műszeres analitikai vizsgálata266
Élelmi rost266
Vitaminok meghatározása268
Flavonoidok273
Karotionidok275
Az antioxidáns-kapacitás mérése277
Dr. Farkas József: Gyümölcsök és gyümölcstermékek mikrobiológiája278
Gyümölcsök mikrobiológiai ökológiája és romlása278
Gyümölcsökkel és gyümölcskészítményekkel közvetíthető kórokozó mikroorganizmusok280
Gyorsfagyasztott gyümölcsök281
Gyümölcskonzervek, befőttek281
Gyümölcsszárítmányok282
Gyümölcslevek, gyümölcslé-koncentrátumok és gyümölcsprezervek283
Gyümölcsök és gyümölcskészítmények romlását okozó mikroorganizmusok vizsgálati módszerei284
Dr. Győri Zoltán: A gyümölcsfeldolgozás élelmiszer-biztonsági követelményei286
ISO - Nemzetközi Minőségügyi Szabványrendszer287
HACCP Veszélyelemzés, Kritikus Szabályozási Pontok rendszere289
GMP (Good Manifactural Practice - Jó gyártási gyakorlat)290
GAP (Good Agricultural Practice - Jó mezőgazdasági gyakorlat)291
GHP - Jó higiéniai gyakorlat291
Nyersanyagok és gyártási műveletek ellenőrzése295
Dr. Monspart Elemérné: Hulladékkezelés298
A hulladék fogalma298
A hulladékcsökkentés módjai a gyümölcsfeldolgozásban300
Hulladékcsökkentés a másodnyersanyagok és a keletkező hulladékok visszaforgatásával301
Gyümölcsfeldolgozás során keletkező hulladékok általános hasznosítása301
Gyümölcs nyersanyagbázison alapuló főbb melléktermékek302
A gyümölcsfeldolgozás melléktermékeinek továbbhasznosítása egyéb célokra303
A szennyvízkezelés feladatai303
Gyártmány- és gyártásfejlesztés305
Dr. Horváth Dénesné - Stégerné Dr. Máté Mónika: Termékirányzatok, gyártmányfejlesztés305
Gyümölcsfélék legfontosabb egészségvédő anyagai305
Természetes hatóanyagokban gazdag termékek kialakítása310
Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó gyümölcsök és gyümölcskészítmények317
Cukormentes és diabetikus gyümölcskészítmények318
Gyártásfejlesztés319
Dr. Balla Csaba: Kíméletes feldolgozás (minimal processing)319
Dr. Cserhalmi Zsuzsanna: Nagyfeszültségű pulzáló elektromos térerő alkalmazása a gyümölcsfeldolgozásban336
Dr. Farkas József - Dalmadi István: Gyümölcskészítmények tartósítása nagy hidrosztatikus nyomással357
Irodalomjegyzék365
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem