1.060.457

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Híres ételek krónikái

Balázs mester, az asztali örömök historikusa

Szerző
Fotózta
Kiadó:
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 239 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 978-963-06-2253-0
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, reprodukciókkal.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

...Ezzel a kis összeállítással célom: olyanok számára is eljuttatni az összecsipegetett kulináris aranymorzsákat, akik egyáltalán nem, vagy csak véletlenül hallottak-olvastak ilyesfélékről.
S ha akár a tovább búvárkodáshoz, akár múltbeli hagyományaink ápolásához, rekonstruálásához sikerült egy kicsi kedvet csinálnom, ha a megkínáltaknak, amit eléjük tálalunk ízletes és ismétlést kívánó, akkor azzal a nyugodt érzéssel zárom gondolataimat: tisztelt hölgyeim és uraim, az életben találkoztak és közreműködtek ehető múzeumi műtárgymásolatok készítésében, fogyasztásában...

Tartalom

Köszöntés 5
Érdekességek a rántott hús és pizza történetéből 7
Bográcsos ételek 9
Tarhonya-történeti „tarhonyák" 11
A gasztronómus „vörös gróf" 13
Garikaldi 13
Petőfi a vendéglátásról, és a költő kedves ételei 21
Petőfi korának házi és kávéházi itala 25
A tanító múlt fiatal ismertetői 27
Czakumpakk 31
Régi somogyi ételek 33
Egy szakácskönyv művelődés- és műveltségtörténeti
érdekességei 36
Szent-Györgyi Albert paprikás csirkéje 39
Novemberi tisztelgés Krúdy emlékének 42
Régi budapesti szíves látás-vendéglátás „igazi magyar módra" 45
Névjegy: Horváth Dezső 49
A magyar gasztronómiai Marchal- és a Székelyről elnevezett
káposzta 51
Egy „beugró" a tegnapból a mába 55
Régi közétkeztetés 59
Az „ínyesmester" 63
A „Nyehó" és Tarján Vilmos 65
Inkeyék harcsája 69
Ételek a Dráva-mentéről 71
Egy és más befőzésről, zöldségekről, savanyúságokról 73
A „tájjellegű ételekről" 78
Pozsony „Gundel"-ja 81
Szállodáink születése 84
Különleges tárgyak a vendéglátástan 89
Az egri bor, mint a jó magyar termék példája 92
A Budavári Fortuna Éterem 95
„Kárpátia" 100
A budai Ellips-en volt egykori vendéglátóhely (Kioszk) 104
A Latorca partján nemcsak a nóta, az ízek is mások 105
Levelen sült, bálmos, királyhús, mustkolbász és más
dédanyáink korabeli ételfurcsaságok 107
A táncoló (bécsi) kongresszus édességei, ételei és italai 111
Az „édes Miskolc" tegnapi emlékei 115
A fánk 118
„Vagy áldozd fel magad érte, vagy mondj le róla!" 120
A rétesek háza 122
Diós ételek 125
Vízimolnárok süteménye 127
Sajtos-mandulás fánk Lucullus szerint 128
Erzsébet királyné 130
ív. Károly udvari cukrásza 132
Ételek történelemről, hírességekről 135
Magyar sütemény német földön 138
Verses „útajánlat" 140
Dr. Oetker 144
Konstantinápoly 146
A fehér asztal örömeit kedvelő polgármester
Kammermayer Károly emlékének (1829-1897) 149
A nagy palóc 153
A Dobos torta históriája 155
Új évezred kezdetén 158
Édességkedvelő művésznők 161
A fagylattölcsér magyar őse 164
A krampampuli 168
Karácsonyfa, szaloncukor, bejgli 170
Több mint 175 éves női szépségápolószer, ami ma is
elkészíthető 173
Kockás édesfinomság a sakkfejedelemtől 176
Ínyes elmefuttatás híres nemzeti eledelünkről, a gulyásról . . . 178
Lectori Salutem 182
József Attila: Kínálgató 183
Juhász Gyula: Régi falusi állomáson 185
Tömörkény asztalánál 185
Fenyő László: Öreg pincér 186
Móra Ferenc: Részlet a Költő című elbeszélésből 187
Részlet a Szeged kövei című elbeszélésből 187
Berda József: Ünnepi alkalomra 189
Káprázat 189
Húsleves dicsérete 190
Szép kacsa dicsérete 190
Birkapörkölt 191
Eperpálinka 191
KÉPEK a fejezetek sorrendjében 193
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem