A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Ételkészítés technikája

A vendéglátóipari technikum IV. osztálya számára

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 246 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Azokat az eljárásokat, amelyeknek ismerete feltétlenül szükséges az ételek gazdaságos és szakszerű előállításához, a III. osztály számára készített, Ételkészítés Technikája című tankönyv... Tovább

Előszó

Azokat az eljárásokat, amelyeknek ismerete feltétlenül szükséges az ételek gazdaságos és szakszerű előállításához, a III. osztály számára készített, Ételkészítés Technikája című tankönyv részletesen tárgyalja, azért ebben az összeállításban több helyen csak utalunk az előző évi tananyag és tanulmány megjelölt részeire, ahol az egyes eljárások megtalálhatók.
A IV. osztályban megismerkedünk az egyes ételtípusok előállítási módjával, szerepével; röviden foglalkozunk a mindennapitól eltérő ünnepi élelmezéssel és a magyar, valamint az idegen népek élelmezésére jellemző vonásokkal. A vendéglátóipari gyakorlat keretén belül áttekintjük a diétás élelmezés szempontjait és szükség szerint a tartósítás technikáját. Az egyes ételcsoportok ismertetésénél nem írtuk le azoknak az ételeknek elkészítési módját, amelyeknek előállításával már az I. és II. osztályok tananyagának ismertetésében foglalkoztunk. Ezeknek az ismereteknek felújítása érdekében az előbb említett osztályok gyakorlati jegyzeteiből gondosan ismételtessük át a vonatkozó anyagot. A tankönyv a Vendéglátóipari Konyhatechnológia és Receptkönyv felhasználásával készült. Vissza

Tartalom

Bevezetés 3
Előkészületek 5
Alaplevek 5
Íz- és zamatkivonatok 8
Pácok 9
Sűrítési előkészületek 10
Töltelékek, pépek, húspürék 10
Raguk, szalpikonok 13
Ízesített, előkészített vajak 14
Kocsonyák, gyümölcskocsonyák 16
Talapzatok 17
Paprikás zsír 18
Ropogós hagymakarikák 19
Ételismeret 20
Levesek 20
Híglevesek 23
Sűrített levesek 27
Nyáklevesek 37
Gyümölcslevesek 37
Különleges levesek 38
Levesbetétek 44
Előételek 50
Hideg előételek 50
Meleg előételek 59
Mártások 74
Hideg mártások 75
Meleg mártások 78
Főtt húsokhoz illő mártások 83
Hideg és meleg halételek, rákételek 90
Hideg halételek 90
Meleg halételek 93
Rákételek 99
Húsok 103
Marhahúsból készült ételek 103
Borjúhúsból készült ételek 116
Bárányhúsból készült ételek 119
Ürühúsból készült ételek 122
Sertéshúsból készült ételek 124
Belsőségek felhasználása 134
Háziszárnyasokból készült ételek 135
Vadhúsokból készült ételek 140
Főzelékek 143
Köretek 150
Saláták 158
Tészták 164
Gyúrt tészták 166
Kevert tészták 168
Kelt tészták 172
Zsírbansült tészták 173
Égetett tészták 174
Omlós tészták 174
Rétesek 175
Hajtogatott leveles tészták 177
Levegővel lazított tészták 178
Felfújtak 179
Mézes tészták 181
Omlettek 181
Fagylaltok 182
Parfé 184
Krémek 185
Édes meleg mártások 185
Gyümölcsöntetek 187
A helyes élelmezés szabályai 188
A magyar népélelmezés jellemzői 191
Idegen népek, idegen vendégeink élelmezése 194
Ünnepi étrendek összeállítása 196
A diétás élelmezés alapelvei 202
A fontosabb diéták ismertetése 204
Vegetáriánus élelmezés 223
Közüzemi tartósítás 227
Gyümölcsök, zöldségek tartósításához szükséges eszközök 230
Befőttek, kompótok készítése 231
A gyümölcs húsának feldolgozása 234
Gyümölcsszörpök készítése 236
Paradicsomfőzés 237
Uborka eltevése 238
Ecetes gomba készítése 239
A káposzta savanyítása 240
Tartósítás sűrű cukorban 242
A tartósított készítmények raktározása 242

Dr. Domokos Lászlóné

Dr. Domokos Lászlóné műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Domokos Lászlóné könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem