1.062.428

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állattenyésztési ágazatok szervezése és optimalizálása

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 224 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN: 963-230-145-5
Megjegyzés: Fekete-fehér (kihajtható) ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó11
Az állattenyésztés népgazdasági és vállalati célja13
A fogyasztás és a termelés kapcsolata13
Az ágazati termelés szervezése14
A fogyasztócentrikus szervezés15
A termeléscentrikus szervezés16
Az árutermelés folyamatai17
Az ágazati termelés fejlesztését megalapozó tevékenységek17
A kutatások17
Az elszaporítás, a gyártás, az adaptálás, a forgalmazás18
Az áru-előállító tevékenységek18
Értékesítési tevékenység18
Feldolgozótevékenység19
Vágóállatot és állati eredetű terméket előállító állattartás20
Az állattenyésztési ágazatok kialakítása23
Az ágazatok és az ágazati változatok kialakítása23
Az ágazati struktúra és az ágazati szervezet23
A döntések néhány tényezője24
A döntések fajtái25
Az állatállomány összetételének és méretének megállapítása27
A meghatározás módszerei27
Az ágazatok mérete és a vállalati keret32
Az állattenyésztési ágazatok jövedelmének vizsgálata és optimalizálása35
Az árutermelés szervezésének ökonómiai alapelvei35
A termék-előállítás funkciói35
A jövedelem kialakulása és optimalizálása38
A jövedelem kialakulásának és optimalizálásának sajátosságai az állattenyésztésben38
Az állattenyésztési ágazatok jövedelmének kimutatása41
A jövedelem és a jövedelmezőség kategóriái43
A tenyésztés jövedelmének alakulása és szabályozása52
A hústermelés jövedelmét befolyásoló tényezők58
A termelés intenzitásának és színvonalának optimalizálása66
A termelés optimalizálásának fő elemei67
Az optimumok alakulása68
Optimalizálási módok72
A tejtermelés optimalizálása78
A marhahústermelés optimalizálása80
A sertéshústermelés optimalizálása85
A baromfihús-termelés optimalizálása88
Az egyéb állatfajok hústermelésének és a tenyésznövendék-állatok nevelésének optimalizálása93
Az étkezésitojás-termelés optimalizálása93
Az állattenyésztési ágazatok lineáris programozása99
A programozás alkalmazásának jelentősége99
A programozás céljának megállapítása100
A program előkészítése100
A program blokkjai101
A blokkok tartalmával kapcsolatos fogalmak103
Az állatokat és az állati termékeket előállító tevékenységek programozása104
A tevékenységek104
A feltételek106
A paraméterek107
A kapacitások és a relációk107
A célfüggvényben szereplő értékek108
Az állattenyésztési tevékenységek termelésének ütemezése109
A marhahústermelés lineáris programozása109
A takarmányozás és a takarmánygazdálkodás tevékenységeinek programozása112
A tevékenységek112
A feltételek113
A paraméterek113
A kapacitások és a relációk113
A célfüggvényben szereplő értékek114
A programozás eredménye és értékelése114
A takarmánygazdálkodás optimalizálása117
A takarmánygazdálkodás gazdasági jelentősége117
A takarmánynövények termelésének optimalizálása119
Az átlagtermés optimalizálása119
A területi elhelyezés optimalizálása120
A takarmányozás optimalizálása125
Optimalizálás a tejtermelő tehenészetben126
Optimalizálás a tojástermelésben127
Optimalizálás a hústermelésben127
Optimalizálás a tenyészállatok nevelésében128
Optimalizálás az anyaállattartásban129
A takarmányok és a takarmányozási rendszerek gazdasági értékelése129
A takarmányok gazdasági értékelése130
A gazdasági és az ipari melléktermékek és a másodvetésű takarmányok értékelése133
A vásárolt takarmányok gazdasági értékelése135
A takarmányok helyettesítésének gazdaságossága135
A takarmányok pénzbeli értékesülése137
A takarmányozási rendszerek gazdasági értékelése138
A gyepgazdálkodási gazdasági jelentősége138
A gyepgazdálkodás szervezésének ökonómiai alapelvei138
A melioráció és a kedvezőtlen adottságú szántóterületek gyepgazdálkodásba vonásának gazdasági értékelése143
A ráfordítások és az átlagtermés optimalizálása146
A gyepre alapozott takarmányozási rendszerek kialakítása és gazdasági értékelése149
Az állattenyésztő telepek kialakítása153
A fejlesztés célja153
A telep meghatározása és feladata153
A telep és az ágazati cél153
A telep és az ágazati jövedelem154
Az állattenyésztő telepek funkciói és értékelésük155
A funkciók meghatározása155
Az értékelemzés alkalmazása157
A telephelyek kijelölése165
A tevékenység jellege szerinti teleptípusok165
A telephelyek kijelölésének szempontjai166
A telepek és az épületek belső elrendezése168
Az elrendezés szempontjai169
Az elrendezési feladatok megoldása169
A beruházás, a rekonstrukció és a műszaki fejlesztés gazdasági értékelése171
A beruházás171
A rekonstrukció171
A beruházások és a befektetések értékelése171
A termelés közgazdasági ösztönzése és szabályozása177
Az árak177
Az árváltozások okai177
Az állami támogatások és elvonások186
Függelék
Az átlaghozamok előrejelzésére felhasználható módszerek191
Az előrejelzés fontossága191
Az átlaghozamot kialakító tényezők vizsgálata192
Az előrejelzések alapja192
Néhány hozamalakító tényező192
Az egyes tényezők hatásának nagysága193
Az átlaghozamok előrejelzésének módszerei194
A számtani átlag194
A kívánt átlaghozam elérésének valószínűsége194
A mozgóátlag194
A medián- és a vektormódszer195
A szubjektív becslés és az egyszeres szórás195
A gazdasági döntés elvei és módszerei197
A döntés és a döntés-előkészítés197
A döntés fogalma, célja, típusai197
A gazdasági döntések alapelemei197
A stratégiai döntések199
A taktikai döntések199
A tényállapot199
A közgazdasági környezet199
A természeti környezet és az infrastruktúra200
Az előrejelzés200
A döntési kritérium201
A döntés-előkészítés201
A döntés körülményei201
A gazdasági döntéseket segítő módszerek202
A stratégiák és a taktikák értékelése202
Értékelés összehasonlítás alapján202
Értékelés az eredmények szórása, a bekövetkezés valószínűsége alapján202
Értékelés a döntési mátrixok segítségével204
Választás a várható érték alapján206
Az egyenlő valószínűségek elve206
A nem vagy a nem kielégítően számszerűsíthető tényezők figyelembevételével történő döntés207
A kritériumok megállapítása207
A döntési módszerek210
Értékelés a preferenciahányados alapján210
Értékelés az Engels-féle közelítő módszer alapján211
Értékelés a preferencia és a diszkvalifikancia arányának alapján212
Döntés az optimális kompromisszumok alapján214
Az ágazati termelés szimulálása216
A szimulációs modellek217
Személyi hasznosság. Csoportos döntés. A döntéshozó értékelése222
Irodalom223

Dr. Dobos Károly

Dr. Dobos Károly műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Dobos Károly könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Állattenyésztési ágazatok szervezése és optimalizálása Állattenyésztési ágazatok szervezése és optimalizálása Állattenyésztési ágazatok szervezése és optimalizálása Állattenyésztési ágazatok szervezése és optimalizálása Állattenyésztési ágazatok szervezése és optimalizálása Állattenyésztési ágazatok szervezése és optimalizálása

A védőborító kopott, széle szakadozott, több lapon aláhúzás, jelölés látható.

Állapot: Közepes
1.980 Ft
1.580 ,-Ft 20
8 pont kapható
Kosárba