Előszó | 11 |
Az állattenyésztés népgazdasági és vállalati célja | 13 |
A fogyasztás és a termelés kapcsolata | 13 |
Az ágazati termelés szervezése | 14 |
A fogyasztócentrikus szervezés | 15 |
A termeléscentrikus szervezés | 16 |
Az árutermelés folyamatai | 17 |
Az ágazati termelés fejlesztését megalapozó tevékenységek | 17 |
A kutatások | 17 |
Az elszaporítás, a gyártás, az adaptálás, a forgalmazás | 18 |
Az áru-előállító tevékenységek | 18 |
Értékesítési tevékenység | 18 |
Feldolgozótevékenység | 19 |
Vágóállatot és állati eredetű terméket előállító állattartás | 20 |
Az állattenyésztési ágazatok kialakítása | 23 |
Az ágazatok és az ágazati változatok kialakítása | 23 |
Az ágazati struktúra és az ágazati szervezet | 23 |
A döntések néhány tényezője | 24 |
A döntések fajtái | 25 |
Az állatállomány összetételének és méretének megállapítása | 27 |
A meghatározás módszerei | 27 |
Az ágazatok mérete és a vállalati keret | 32 |
Az állattenyésztési ágazatok jövedelmének vizsgálata és optimalizálása | 35 |
Az árutermelés szervezésének ökonómiai alapelvei | 35 |
A termék-előállítás funkciói | 35 |
A jövedelem kialakulása és optimalizálása | 38 |
A jövedelem kialakulásának és optimalizálásának sajátosságai az állattenyésztésben | 38 |
Az állattenyésztési ágazatok jövedelmének kimutatása | 41 |
A jövedelem és a jövedelmezőség kategóriái | 43 |
A tenyésztés jövedelmének alakulása és szabályozása | 52 |
A hústermelés jövedelmét befolyásoló tényezők | 58 |
A termelés intenzitásának és színvonalának optimalizálása | 66 |
A termelés optimalizálásának fő elemei | 67 |
Az optimumok alakulása | 68 |
Optimalizálási módok | 72 |
A tejtermelés optimalizálása | 78 |
A marhahústermelés optimalizálása | 80 |
A sertéshústermelés optimalizálása | 85 |
A baromfihús-termelés optimalizálása | 88 |
Az egyéb állatfajok hústermelésének és a tenyésznövendék-állatok nevelésének optimalizálása | 93 |
Az étkezésitojás-termelés optimalizálása | 93 |
Az állattenyésztési ágazatok lineáris programozása | 99 |
A programozás alkalmazásának jelentősége | 99 |
A programozás céljának megállapítása | 100 |
A program előkészítése | 100 |
A program blokkjai | 101 |
A blokkok tartalmával kapcsolatos fogalmak | 103 |
Az állatokat és az állati termékeket előállító tevékenységek programozása | 104 |
A tevékenységek | 104 |
A feltételek | 106 |
A paraméterek | 107 |
A kapacitások és a relációk | 107 |
A célfüggvényben szereplő értékek | 108 |
Az állattenyésztési tevékenységek termelésének ütemezése | 109 |
A marhahústermelés lineáris programozása | 109 |
A takarmányozás és a takarmánygazdálkodás tevékenységeinek programozása | 112 |
A tevékenységek | 112 |
A feltételek | 113 |
A paraméterek | 113 |
A kapacitások és a relációk | 113 |
A célfüggvényben szereplő értékek | 114 |
A programozás eredménye és értékelése | 114 |
A takarmánygazdálkodás optimalizálása | 117 |
A takarmánygazdálkodás gazdasági jelentősége | 117 |
A takarmánynövények termelésének optimalizálása | 119 |
Az átlagtermés optimalizálása | 119 |
A területi elhelyezés optimalizálása | 120 |
A takarmányozás optimalizálása | 125 |
Optimalizálás a tejtermelő tehenészetben | 126 |
Optimalizálás a tojástermelésben | 127 |
Optimalizálás a hústermelésben | 127 |
Optimalizálás a tenyészállatok nevelésében | 128 |
Optimalizálás az anyaállattartásban | 129 |
A takarmányok és a takarmányozási rendszerek gazdasági értékelése | 129 |
A takarmányok gazdasági értékelése | 130 |
A gazdasági és az ipari melléktermékek és a másodvetésű takarmányok értékelése | 133 |
A vásárolt takarmányok gazdasági értékelése | 135 |
A takarmányok helyettesítésének gazdaságossága | 135 |
A takarmányok pénzbeli értékesülése | 137 |
A takarmányozási rendszerek gazdasági értékelése | 138 |
A gyepgazdálkodási gazdasági jelentősége | 138 |
A gyepgazdálkodás szervezésének ökonómiai alapelvei | 138 |
A melioráció és a kedvezőtlen adottságú szántóterületek gyepgazdálkodásba vonásának gazdasági értékelése | 143 |
A ráfordítások és az átlagtermés optimalizálása | 146 |
A gyepre alapozott takarmányozási rendszerek kialakítása és gazdasági értékelése | 149 |
Az állattenyésztő telepek kialakítása | 153 |
A fejlesztés célja | 153 |
A telep meghatározása és feladata | 153 |
A telep és az ágazati cél | 153 |
A telep és az ágazati jövedelem | 154 |
Az állattenyésztő telepek funkciói és értékelésük | 155 |
A funkciók meghatározása | 155 |
Az értékelemzés alkalmazása | 157 |
A telephelyek kijelölése | 165 |
A tevékenység jellege szerinti teleptípusok | 165 |
A telephelyek kijelölésének szempontjai | 166 |
A telepek és az épületek belső elrendezése | 168 |
Az elrendezés szempontjai | 169 |
Az elrendezési feladatok megoldása | 169 |
A beruházás, a rekonstrukció és a műszaki fejlesztés gazdasági értékelése | 171 |
A beruházás | 171 |
A rekonstrukció | 171 |
A beruházások és a befektetések értékelése | 171 |
A termelés közgazdasági ösztönzése és szabályozása | 177 |
Az árak | 177 |
Az árváltozások okai | 177 |
Az állami támogatások és elvonások | 186 |
Függelék | |
Az átlaghozamok előrejelzésére felhasználható módszerek | 191 |
Az előrejelzés fontossága | 191 |
Az átlaghozamot kialakító tényezők vizsgálata | 192 |
Az előrejelzések alapja | 192 |
Néhány hozamalakító tényező | 192 |
Az egyes tényezők hatásának nagysága | 193 |
Az átlaghozamok előrejelzésének módszerei | 194 |
A számtani átlag | 194 |
A kívánt átlaghozam elérésének valószínűsége | 194 |
A mozgóátlag | 194 |
A medián- és a vektormódszer | 195 |
A szubjektív becslés és az egyszeres szórás | 195 |
A gazdasági döntés elvei és módszerei | 197 |
A döntés és a döntés-előkészítés | 197 |
A döntés fogalma, célja, típusai | 197 |
A gazdasági döntések alapelemei | 197 |
A stratégiai döntések | 199 |
A taktikai döntések | 199 |
A tényállapot | 199 |
A közgazdasági környezet | 199 |
A természeti környezet és az infrastruktúra | 200 |
Az előrejelzés | 200 |
A döntési kritérium | 201 |
A döntés-előkészítés | 201 |
A döntés körülményei | 201 |
A gazdasági döntéseket segítő módszerek | 202 |
A stratégiák és a taktikák értékelése | 202 |
Értékelés összehasonlítás alapján | 202 |
Értékelés az eredmények szórása, a bekövetkezés valószínűsége alapján | 202 |
Értékelés a döntési mátrixok segítségével | 204 |
Választás a várható érték alapján | 206 |
Az egyenlő valószínűségek elve | 206 |
A nem vagy a nem kielégítően számszerűsíthető tényezők figyelembevételével történő döntés | 207 |
A kritériumok megállapítása | 207 |
A döntési módszerek | 210 |
Értékelés a preferenciahányados alapján | 210 |
Értékelés az Engels-féle közelítő módszer alapján | 211 |
Értékelés a preferencia és a diszkvalifikancia arányának alapján | 212 |
Döntés az optimális kompromisszumok alapján | 214 |
Az ágazati termelés szimulálása | 216 |
A szimulációs modellek | 217 |
Személyi hasznosság. Csoportos döntés. A döntéshozó értékelése | 222 |
Irodalom | 223 |