1.063.152

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mezőgazdasági termelés és feldolgozás III.

Mezőgazdasági Áruforgalmi Szakközépiskolák tankönyve

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Dinasztia Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 224 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-769-866-3
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrával illusztrálva. Tankönyvi szám: Má-1003.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

A növénytermesztés az idők folyamán jól elkülöníthető részekre szakadt. Napjainkban a kertészeti növények termesztése önálló tevékenységnek minősül.

A zöldségtermesztéshez... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

A növénytermesztés az idők folyamán jól elkülöníthető részekre szakadt. Napjainkban a kertészeti növények termesztése önálló tevékenységnek minősül.

A zöldségtermesztéshez régebben a konyhakerti termesztés tartozott. Mai ismereteink szerint a zöldségtermesztés gyűjtőfogalmon értjük:
- szabadföldi zöldségtermesztést,
- zöldséghajtatást,
- a zöldségvetőmag-termesztést. Vissza

Tartalom

Zöldségtermesztés3
Általános ismeretek3
A zöldségnövények életfeltétlei7
A zöldségnövények fejlődésében szerepet játszó tényezők7
Talajművelés14
A szabadföldi termesztéstechnológia műveleti sorrendje és eszközei14
Növényápoló talajmunkák14
A zöldségnövények szaporítása16
A vetőmag gazdasági értékét meghatározó tulajdonságok16
A vetés előtti magkezelési eljárások17
Magvetés18
Csírázás18
A vetés módjai20
A vetés ideje20
A vetőmag mennyiség21
Palántanevelés21
Fólia és üveg alatti zöldéstermesztés24
A zöldéshajtatás fogalma és jelentősége24
A hajtatóberendezések típusai25
A létesítmények hasznosítása32
Részletes zöldségtermesztés35
Burgonyafélék családjába tartozó zöldségnövények35
Levélzöldségek40
Fűfélék44
Hüvelyes zöldségnövények45
Kabakosok51
Káposztafélék56
Gyökérzöldségek59
Hagymafélék62
Gombafélék65
A zöldségfélék növényvédelme67
A növényvédelemről általában67
Az egyes zöldséggfélék növényvédelme68
A feldolgozás követelményei a fontosabb zöldségnövényekkel szemben75
A zöldségnövények egyszerű tartósítása78
A zöldségnövények előkészítése értékesítésre80
A zöldségnövények tárolása83
A zöldségtermesztés gazdaságosságát befolyásoló tényezők84
Gyümölcstermesztés85
A gyümölcstermesztési technológia és elsődleges feldolgozás85
A gyümölcstermesztés jelentősége85
A gyümölcstermő növények csoportosítása85
A gyümölcstermő növények részei86
A gyümölcstermő növények szaporítása91
A gyümölcsfa nevelése a faiskolában93
A gyümölcstermő növények alanyai95
A gyümölcsös telepítése95
Természeti viszonyok96
Gazdasági viszonyok97
Telepítési rendszerek97
A fiatal és a termő fák ápolása102
A gyümölcsösök növényvédelme109
A növényvédelem109
Agrotechnikai védekezés109
Mechanikai védekezés109
Biológiai védekezés110
Kémiai védekezés110
Élettelen tényezők okozta károsodások112
Élőlények okozta károsodások113
A gyümölcs üzemen belüli feldolgozásának lehetőségei125
Gyümölcsszüret125
Manipulálás128
A gyümölcs csomagolása130
Gyümölcstárolás130
A gyümölcs feldolgozása132
Az egyes gyümölcsfajok termesztése136
Almatermesztés136
A körte termesztése142
Az őszibarack termesztése145
A kajszi termesztése148
A cseresznye és a meggy termesztése150
A szilva termesztése153
A málna termesztése155
A szamóca termesztése157
A ribiszke termesztése159
A köszméte termesztése161
A gyümölcstermesztés gazdaságossága163
Szőlőtermesztés és -feldolgozása165
A szőlő a Földön és hazánkban165
Szőlőtermesztésünk termőhelyei167
Szőlőfajtáink167
Borszőlőfajták168
Csemegeszőlő-fajták169
Alanyfajták169
A szőlőnövény részei170
Gyökérzet170
Föld feletti részek170
Tőkeművelési módok174
Az egyesfüggöny tőkeművelési mód174
Magaskordon-művelés175
Ernyőművelés176
Alacsony- és középmagaskordon-művelés176
Bakművelés177
Fejművelés177
Az éghajlat és a talaj hatásai178
A szőlőültetvények létesítésének előkészítése179
Telepítési terv179
Telepítési engedély179
A fajták megválasztása180
Tereprendezés180
Talajmintavétel181
Talaj-előkészítés181
A táblák kitűzése181
Ültetés182
Szaprítóanyag182
A telepítés gondozása184
A szőlő metszése185
Alapfogalmak185
Metszésmódok185
A metszés ideje és módja187
A szőlő zöldmunkái188
A zöldmunkák csoportosítása188
Talajmunkák191
A szőlő szerves- és műtrágyázása193
A szőlő növényvédelme196
A szőlő károsítói198
A főbb gombás betegségek198
Vírusos betegségek200
A főbb állati kártevők200
Fontosabb élettani betegségek és környezeti károk201
A szőlő betakarítása202
Szüreti előkészületek202
A csemegeszőlő szüretelése203
A borszőlő szüretelése204
A borszőlő feldolgozása204
A vörösborszőlő-feldolgozás sajátosságai207
Borkészítés, egyszerű borkezelés208
Egyszerű borkezelési eljárások209
Iskolázó borkezelések211
A bor forgalmazása, palackozása213
A szőlőtermesztés gazdaságossága216
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem