kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyv- és Folyóiratkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 359 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
Előszó | 9 |
A baromfi anatómiája és élettana (Dr. Szép) | |
A madarak szervezetének fontosabb sajátosságai | 13 |
Csontos váz | 13 |
A gerincoszlop csontjai | 13 |
A bordák és a mellcsont | 15 |
A szárny csontjai | 15 |
A láb csontjai | 16 |
A fej csontjai | 17 |
Izomrendszer | 18 |
A madarak emésztőkészüléke | 19 |
Előbél | 19 |
A baromfi kavicsszükséglete | 20 |
Közép- és utóbél | 21 |
A középbél járulékos mirigyei | 22 |
A bélcsatorna működése | 22 |
Emésztés | 23 |
Felszívódás | 24 |
A lélegzőszervek | 25 |
A vér- és nyirokérrendszer | 26 |
A húgyszervek | 28 |
A belső elválasztású mirigyek | 28 |
A házimadarak szaporodási szervei és a szaporodás élettana | 31 |
A hím nemiszervek | 31 |
Az ondótermelés és befolyásoló tényezői | 31 |
A női nemiszervek | 32 |
A petevezető és egyes szakaszainak működése | 33 |
A megtermékenyülés | 35 |
A tojásrakási ciklus és a tojástermelést befolyásoló tényezők | 35 |
Az idegrendszer | 36 |
A kotlás | 36 |
Az érzékszervek | 37 |
A köztakaró | 38 |
A vedlés | 39 |
Hőszabályozás | 39 |
A házimadarak szaporodási szervei és a szaporodás élettana | |
A baromfi és környezete | 43 |
A nagyüzemi baromfifarmok higiénéje szervezési és műszaki szempontból | 43 |
A baromfitartásra szolgáló épületek higiénéje | 45 |
Az építkezés higiénés szempontjai | 46 |
A padozat | 46 |
A falak | 47 |
Ajtók és ablakok | 49 |
A mesterséges megvilágítás | 50 |
Biológiai szempontok az épületek hasznosításához | 51 |
A hőmérséklet | 51 |
Teremfűtés | 51 |
Fűtés műanyákkal | 53 |
A páratartalom | 55 |
Szén-dioxid | 56 |
Ammónia | 57 |
A baromfiólak szellőzése | 57 |
Természetes (gravitációs) szellőztetés | 58 |
Mesterséges szellőztetés | 59 |
A baromfiólak belső berendezése | 60 |
A tojófészkek | 60 |
Ülőrudak | 62 |
Etetőberendezések | 62 |
Itatóberendezések | 68 |
Almozási módszerek | 69 |
Az épületek benépesítése | 72 |
A tojótyúkok tartásának higiénéje | 72 |
A tenyészállomány tartása | 74 |
Az árutojást termelő állomány tartása | 77 |
A tojótyúk mélyalmos tartásának higiénéje | 77 |
A tojótyúk ketreces (battériás) tartásának higiénéje | 77 |
A keltetés higiénéje | 81 |
A természetes költés | 83 |
A mesterséges keltetés | 82 |
A keltetés során elkövetett gyakoribb hibák | 83 |
Higiénés előírások a keltető üzemekben | 85 |
A csibenevelés higiénéje | 86 |
A mélyalmos csibenevelés higiénés feltételei | 86 |
A nagyüzemi nevelőházak | 89 |
A csibe ketreces (battériás) tartásának egészségi feltételei | 93 |
A ketreces nevelőüzem berendezése | 94 |
Benépesítés | 94 |
Hőmérséklet és páratartalom | 95 |
Szellőztetés | 96 |
A battériás csibenevelés egészségi veszélyei | 96 |
A pecsenyecsibe- (broiler) hizlalás higiénéje | 96 |
A növendékállatok felnevezési higiénéje | 100 |
A háztartási baromfitartás | 103 |
A gyöngytyúktenyésztés higiénéje | 103 |
A pulykatenyésztés higiénéje | 104 |
A pulykapipék felnevelésének higiénéje | 105 |
A növendékpulyka felnevelésének higiénéje | 105 |
A kacsatenyésztés higiénéje | 106 |
A naposkacsák nevelésének higiénéje | 107 |
A pecsenyekacsa-nevelés higiénéje | 109 |
A pecsenyekacsa-nevelés extenzív formái | 109 |
A pecsenyekacsa-nevelés intenzív formái | 110 |
A lúdtenyésztés higiénéje | 112 |
A naposludak nevelésének higiénéje | 113 |
A növendékludak tartásának higiénéje | 114 |
Az elhullott állatok megsemmisítése | 115 |
A fertőtlenítés | 115 |
A baromfi takarmányozásának egészségi kihatásai | |
A baromfi takarmányozásának élettani alapjai | 121 |
A fehérjék szerepe a baromfi takarmányozásában | 122 |
A szénhidrátok szerepe a baromfi takarmányozásában | 129 |
Oldható vagy kivonható szénhidrátok | 129 |
Nyersrost | 131 |
A zsírok szerepe a baromfi takarmányozásában | 132 |
A szervetlen anyagok jelentősége a baromfi takarmányozásában | 135 |
A vitaminok szerepe a baromfi takarmányozásában | 142 |
A-vitamin | 143 |
D-vitamin | 145 |
E-vitamin | 147 |
K-vitamin | 148 |
Többszörösen telítetlen zsírsavak | 148 |
Tiamin | 148 |
Riboflavin | 149 |
Pantoténsav | 149 |
Nikotinsav | 150 |
Piridoxin | 150 |
Fólsav | 150 |
Kolin | 151 |
Kobalamin | 151 |
Biotin | 153 |
Aszkorbinsav | 154 |
Citrin | 153 |
Paraaminobenzoesav | 153 |
Inozit | 154 |
Glukorinsav | 154 |
Liponsav | 154 |
Antivitaminok | 154 |
Különféle takarmánykiegészítő szerek alkalmazása a baromfi takarmányozásában | 154 |
Antioxidánsok | 155 |
Gyógyszerek | 155 |
A növekedést, a tojáshozamot és a takarmányértékesítést javító szerek | 156 |
A baromfitakarmányok energiatartalma | 157 |
A gyakorlati baromfitakarmányozás alapelvei | 159 |
A baromfi igénye a takarmány összetétele és mennyisége iránt | 159 |
A hústermelésre nevelt csirke takarmányozása | 160 |
A tenyészcélra nevelt csirke és növendék takarmányozása | 164 |
A tojóállományok takarmányozása | 164 |
A pulyka takarmányozása | 167 |
A kacsa takarmányozása | 169 |
A liba takarmányozása | 171 |
A takarmány összetételének számításmódja | 171 |
A mennyiségileg vagy minőségileg nem kielégítő takarmányozás következményei | 176 |
A mennyiség vagy a tápérték tekintetében elégtelen takarmányozás | 178 |
A fehérje ellátás hibái | 179 |
A-vitaminhiány | 182 |
Angolkór és csontritkulás | 189 |
Perózis | 192 |
E-vitaminhiány | 194 |
A csibék agylágyulása | 195 |
Általános vizenyő | 197 |
Izomelfajulás | 198 |
A pulykák duzzadt lábtő betegsége | 198 |
Gyógyítás és megelőzés | 199 |
K-vitaminhiány és az ún. "végzetes betegség" | 199 |
Riboflavinhiány | 201 |
Tiaminhiány | 202 |
Pantoténsavhiány | 202 |
Fólsavhiány | 203 |
Kobalaminhiány | 204 |
Nikotinsavhiány | 204 |
Piridoxin- és biotinhiány | 204 |
Kolinhiány | 204 |
Takarmányozási eredetű májkárosodások | 205 |
Földidiópogácsa-mérgezés | 205 |
Toxikus zsír okozta májkárosodás csirkében | 208 |
Csibék máj és vesebetegsége | 209 |
Máj- és vakbélgyulladás | 209 |
Tollcsipkedés és kannibalizmus | 210 |
Zúzógyomorfekély | 213 |
Kavicshiány | 214 |
Fertőző betegségek | |
Baktériumok okozta betegségek | 217 |
Baromfikolera | 217 |
A kacsák "antipestifer" betegsége | 223 |
Salmonellózisok | 224 |
A baromfitífusz | 224 |
A madarak paratífusza | 229 |
Coli-granuloma | 231 |
Anareob spórás baktériumok okozta betegségek | 232 |
Fekélyes bélgyulladás | 232 |
Botulizmus | 233 |
Egyéb baktériumok okozta betegségek | 234 |
Brucellózis | 234 |
Lépfene | 235 |
Vibrió-fertőzés | 235 |
Pseudomonas-fertőzés | 236 |
Proteus-fertőzés | 236 |
Streptococcus-fertőzés | 237 |
Mikrococcus-fertőzés | 237 |
Sertésorbáncos-fertőzés | 237 |
Listerózis | 238 |
Baromfigümőkor | 239 |
Álgümőkor | 242 |
Spirochetózis | 243 |
Ragadós nátha (hemophylus-nátha) | 244 |
A libák izzadmányos vérfertőzése, libainfluenza | 246 |
Idült légzőszervi betegség | 247 |
Vírusok okozta betegségek | 253 |
A csirkék fertőző hörghurutja | 253 |
Fertőző gége-légcsőgyulladás | 265 |
A csibék fertőző agy- és gerincvelőgyulladása | 269 |
Fertőzőízületgyulladás | 271 |
Ornitózis | 274 |
Baromfihimlő | 278 |
Daganatok | 285 |
Vírusos eredetű kötőszöveti daganatok | 287 |
Leukózisok | 288 |
Limfadenózis | 289 |
Mielózis | 290 |
Eritrózis | 291 |
Limfomatózis | 293 |
Oszteopetrózis | 296 |
Gombák okozta betegségek | 296 |
Tüdőpenész | 296 |
Szájpenész | 298 |
Terejpenész | 298 |
Gombamérgezések | 299 |
Parazitás betegségek | |
Protozoonok okozta betegségek | 304 |
Fertőző vakbél- és májgyulladás | 304 |
A galamb golyvája | 307 |
A pulyka fertőző bélhurutja | 307 |
A csirkék kokcidiózisa | 307 |
Vakbél-kokcidiózis | 307 |
Vékonybél-kokcidiózis | 313 |
Végbél-kokcidiózis | 315 |
Pulyka-kokcidiózis | 316 |
Gyöngytyúk-kokcidiózis | 317 |
Liba-kokcidiózis | 317 |
Férgek okozta betegségek | 318 |
A baromfi mételyes fertőzöttsége | 318 |
Prosthogonimosis | 320 |
A baromfi galandférgessége | 321 |
A baromfi fonálférgek okozta helmitózisai | 324 |
A baromfi gyomorférgessége | 325 |
Légcsőférgesség | 327 |
Orsóférgesség | 329 |
Hajszálférgesség | 331 |
A helmintózisok elleni védekezés általános irányelvei | 331 |
Buzogányfejű férgek baromfiban | 333 |
Külső élősködők okozta bántalmak | 333 |
A baromfi tetvessége | 333 |
Rühösség | 334 |
Óvantagok | 335 |
A baromfi gyakori mérgezései | |
Arzén | 340 |
Cián | 340 |
Dinito-orto-krezol | 341 |
Foszfor | 341 |
Klórozott aromás szénhidrogének | 342 |
Konkoly | 344 |
Konyhasó | 344 |
Leander | 345 |
Nikotin | 345 |
Nitrofurán-vegyületek | 346 |
Rézvegyületek | 347 |
Sténmonoxid | 347 |
Szerves foszforsavészterek | 348 |
Sulfaquin-oxalin | 349 |
Cinkfoszfid | 350 |
Fontosabb forrásmunkák jegyzéke | 352 |
Tárgymutató | 354 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.