1.054.670

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élesztőgombák a természetben és az iparban

Szerző
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 243 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN: 963-356-253-8
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Rövidítések jegyzéke10
Előszó11
Bevezetés13
Az élesztőgombák jelentősége13
Rendszertani alapok13
Osztályozás15
Fajfogalom a mikrobiológiában15
Nevezéktan15
Identifikálás16
Numerikus taxonómia19
Kemotaxonómia19
Molekuláris taxonómia20
Az élővilág országai21
A gombák országa21
A valódi gombák osztályozása27
Az élesztők helye a gombák között30
Az élesztők általános jellemzése33
Alaktani jellemzők34
Vegetatív alakok34
Ivaros szaporodás és életciklus39
Élettani tulajdonságok42
Erjesztés42
Asszimiláció43
Szaporodási tulajdonságok44
Biokémiai jellemzők44
Szénhidrátok45
Fehérjék45
Lipidek46
Molekuláris jellemzők47
Nukleinsavak kinyerése48
DNS bázisösszetétel49
DNS homológia50
DNS-ujjlenyomatok52
Nukleinsav-szekvenciák59
Az élesztőgombák osztályozása és meghatározása63
Történeti áttekintés63
Az osztályozás kezdetei. Korai rendszerek63
A holland iskola65
Az osztályozás új irányzatai65
Molekuláris és filogenetikai rendszerezés69
Archiascomycetes70
Taphrina, Protomyces, Saitoella, Pneumocytis74
Schizosaccharomyces75
Hemiascomycetes, Saccharomycetales65
Hifafonalas élesztőgombák76
Saccharomycetaceae76
Saccharomycodaceae87
Metschnikowiaceae87
Lipomycetaceae88
Candidaceae88
Bazidiomicata tényezők91
Tenyésztési és kimutatási módszerek95
Általános tenyésztési módszerek95
Tenyésztési módszerek96
Szelektív és differenciáló tenyésztés97
Gyors és automatizált módszerek97
A tenyészetek fenntartása, törzsgyűjtemények98
Élesztőgombák azonosítása99
Hagyományos identifikálás99
Egyszerűsített identifikálás100
Komputeres identifikálás101
Nem hagyományos identifikálás102
Ajánlott meghatározási módszer102
Határozókulcsok105
Az élesztősejt szerkezete és működése124
Sejtszerkezet124
A sejtfal125
Membránok127
A citoplazma130
A mitokondrium132
A sejtmag134
Az anyagcsere139
A tápanyagok felvétele139
Szénhidrátok metabolizmusa140
Egyéb anyagcsere-folyamatok149
Az élesztőgombák genetikája151
A genom szerveződése151
A gének működése156
Genetikai módszerek167
Élesztőgombák a természetben173
Szaporodás és pusztulás173
Szaporodási jellemzők173
Szaporodást befolyásoló tényezők176
Pusztulás, túlélés182
Élesztőgombák a környezetben185
Ökológiai alapok185
Természetes élőhelyek185
Humánpatogén élesztők188
Élesztőgombák az iparban193
Söripar194
Sörgyártási technológia194
Mikrobiológiai romlás196
Borászat197
A szőlő197
Borászati technológia197
Borkülönlegességek, pezsgő201
Szesz- és élesztőgyártás202
Szeszgyártás202
A takarmányélesztő202
A sütőélesztő203
Kenyérgyártás204
Egyéb erjesztett termékek205
Alkoholos italok205
Desztillált szeszes italok205
Erjesztett élelmiszerek206
Különféle termékek206
Egyéb ipari hasznosítás206
Egysejtfehérje207
Anyagcseretermékek, sejtösszetevők207
Ipari törzsek genetikai javítása208
Heterológ fehérjék209
Élelmiszerek romlását okozó élesztőgombák210
Faji diverzitás és gyakoriság210
Romlási jelenségek211
Irodalom213
Függelék223
Mutató229

Dr. Deák Tibor

Dr. Deák Tibor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Deák Tibor könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem