1.067.168

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Közegészségtan IV.

Egészségtani vizsgáló eljárások

Szerző
Budapest
Kiadó: Magyar Orvosi Könyvkiadó Társulat Főbizományos Eggenberger-féle Könyvkereskedés (Rényi Károly)
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 472 oldal
Sorozatcím: A Magyar Orvosi Könyvkiadó Társulat Könyvtára
Kötetszám: 179
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrált. Írta Dr. Darányi Gyula, egyetemi ny. r. tanár, a Budapesti Kir. Magy. Pázmány Péter Tudományegyetem Közegészségtani Intézetének igazgatója. Nyomatott Garab József könyvnyomdájában, Cegléden.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ebben a kötetben a Közegészségtan könyvem három kötetének megfelelő tárgyi sorrendben ismertetem az anyagot, ami tulajdonképpen a Közegészségtan gyakorlati része. E kötet a három kötet kiegészítő... Tovább

Előszó

Ebben a kötetben a Közegészségtan könyvem három kötetének megfelelő tárgyi sorrendben ismertetem az anyagot, ami tulajdonképpen a Közegészségtan gyakorlati része. E kötet a három kötet kiegészítő részének tekinthető, de felfogható önálló munkaként is. Aki az itt tárgyalt egyes fejezetekről bővebb tájékozódást óhajt, azt a Közegészségtani munka megfelelő fejezetében megtalálja. A gyakorlati rész és a megelőző kötetek ugyanis egymást szervesen kiegészítik. Közegészségtani munkában elsőízben kerül tárgyalásra az egészségvizsgálat, amely fejezet a laboratóriumi és klinikai diagnosztikai eljárásokat ismerteti, de leginkább csak addig a fokig, amíg erre az egészség diagnózisa, vagyis az egészségtől való eltérés megállapítására szükség van. A többi fejezetek a Közegészségtan munkában alkalmazott beosztás szerint következnek, az általam elsőnek használt sorrendben. A népbetegségek között a rosszindulatú daganatokkal kapcsolatban a szövettani vizsgálatok módszerét is ismertetem. Végül a hygienében is gyakran használatos statisztikai módszereket vettem fel röviden, amennyire erre az orvosnak és egészségügyi szakembernek szüksége van. A vizsgáló eljárásoknak sok esetben csak a vázlatát adhattam meg, mert különben ez a kötet körülbelül akkorára nőtt volna meg, mint az egész 4 kötetes munka. A rövid leírások azonban elegendő tájékoztatást adnak ahhoz, hogy e tekintetben a speciális kézikönyvekben el lehessen igazodni. - A stílus, az idegen szavak írása, az írásjelek tekintetében utalok az előző részekre, főleg a harmadik kötetre.
Az esetleges bírálatokat megelőzve meg kell vallanom, hogy magam is meg vagyok győződve, hogy ebben a kötetben sok a hiba. Mentségül szolgáljon azonban, hogy jóformán egy tudományágban sincsen a legkülönfélébb fizikai, kémiai, fiziológiai, kórtani, bakteriológiai, klinikai, statisztikai stb eljárásoknak olyan tömege, mint a közegészségtan eme gyakorlati részében. Nehéz mindenütt egyformán abszolút szakembernek lenni és hibátlan könyvet összeállítani. Különösen a napi működési körtől távolabb eső vizsgáló eljárások leírásába tévedések néha becsúszhatnak. A speciális eljárások tekintetében ezért ajánlhatom a könyv utasításai alapján még megfelelő szakkönyv felhasználását is. Vissza

Tartalom

Egészségtani vizsgáló eljárások.
I. FEJEZET.
Egészségvizsgálatok.
1. A vizsgálatok végzése általában 1
2. Az adatok felvétele 4
3. Anthropologiai vizsgálatok 5
4. Képességvizsgálatok 9
5. Szemészeti vizsgálatok 15
6. Fül-, orr-, gégevizsgálatok 17
Az orr, garat és gége műszeres vizsgálata 21
7. A száj- és fogvizsgálat módszerei 21
8. A kültakaró-, a sebészi és ortopédiai elváltozások vizsgálata 24
9. Belgyógyászati egészségvizsgálatok 29
10. Ideggyógyászati vizsgálat 31
Függelék az első fejezethez
Öröklési vizsgálatok 34
II. FEJEZET.
Egészségvizsgálati laboratóriumi eljárások.
1. Vizeletvizsgálat: szín; átlátszóság, zavarosság; szag; fajsúly; vegyhatás 37
cukor; acetontestek 40
fehérje 43
vérkimutatás 45
epefestékek; melanin; indican; alkaptonuria; cystinuria, glycuronsav; zsírvizelés, aminosavak 46
diazoreactio 48
üledékvizsgálat: nem organizált üledék 49
organizált üledék 52
microorganismusok 55
chlorid meghatározás 56
bacteriuria 57
a veseműködés vizsgálata 57
hormonreactio vizeletből terhességre 59
2. A vér vizsgálata; vérvétel 59
mikroszkópos és kémiai vizsgálatok 61
vörösvérsejtek 62
színtelen vérsejtek; leucocyta fajok qualitativ százalékos meghatározása 66
vérlemezkék 69
vérkép betegségekben 69
a vércukor meghatározása 70
a húgysav mennyiségi meghatározása 71
ureum meghatározás 72
a maradék-nitrogén 72
chlorid meghatározás 73
vérkimutatás különféle vizsgálati anyagokból 74
fizikai és kolloidkémiai vérvizsgálat; labilitás; fehérjefractiók quantativ mikroanalysise 76
a vércsoportok; az M és N tulajdonság meghatározása 83
3. Széklet vizsgálat 86
4. A gyomortartalom laboratóriumi vizsgálata; hányadék; próbareggeli 90
a gyomor megbetegedései 95
a májműködés vizsgálata 95
III. FEJEZET.
Hygienés jelentőségű fizikai és kémiai vizsgálatok általában.
1. Fajsúly (sűrűség) 96
2. Szűrés, centrifugálás, desztillálás, forralás, gázfejlesztés 97
3. Kémiai meghatározások, mérések; súlymérések; titrálás 99
4. A víztartalom (szárazanyag) meghatározás 102
5. A hamu meghatározás; a hydrogenion concentratio; redox potential 103
6. A nitrogén meghatározása 105
7. A zsírtartalom meghatározása 107
8. A szénhidrátok meghatározása 109
9. A vitaminok 111
10. Konzerváló szerek kimutatása 112
11. Káros vegyi anyagok 115
Tisztaság, illetve szenny megállapítás 117
IV. FEJEZET.
Élelmiszervizsgálat.
1. Hús és húskészítmények 118
2. Tojás 120
3. Tej és tejtermékek vizsgálata; vizsgálat idegen hozzátételekre; zsírmeghatározás ; nitrogenmeghatározás; bacteriologiai vizsgálat; tejkészítmények: túró, sajt, vaj 121
4. Zsírok, olajok vizsgálata 134
5. Liszt és liszttermékek vizsgálata 137
a kenyér, tészták, sütemények 143
egyéb növényi ételek vizsgálati adatai 145
6. Élvezeti anyagok, fűszerek: méz, fűszerek, alkaloidás élvezeti szerek 145
7. Szeszes italok 149
A Widmark vér-alkohol próba 153
Anyagcsere vizsgálatok 154
V. FEJEZET.
Vízvizsgálat.
A) Az ivóvíz 156
1. Helyszíni szemle 156
2. Laboratóriumi vizsgálatok 162
a) Kémiai vizsgálat: szerves anyagok, ammónia, nitrit, nitrát, chlorid, fluorid; keménység, vas, mangan, sulfat, phosphat, ólom; száraz maradék 162
b) Vizsgálat elnyelt gázokra: oxygen, kénhydrogen, chlor, széndioxyd 174
c) Mikroszkópos és bacteriologiai vizsgálat 177
mikroszkópos vizsgálat 177
bacteriologiai vizsgálat 178
B) Szennyvíz vizsgálat 180
C) Fürdő- és úszodavíz 183
VI. FEJEZET.
A légkör vizsgálata.
1. A gázok vizsgálata: oxygen, széndioxyd, ózon, szénmonoxyd, kénvegyületek, nitrogen vegyületek 184
gőzök és gázok mennyileges meghatározása 189
2. Alakelemek (por, korom, bacterium) vizsgálata 190
bacteriologiai vizsgálat 194
3. Vízgőz (nedvesség) és csapadék meghatározás 195
4. A hőmérés 201
5. A napfénymérés 206
6. A légnyomásmérés 208
7. Szélirány- és szélsebességmérés 211
VII. FEJEZET.
Környezet-hygienés vizsgálatok.
1. A talaj: fizikai vizsgálat, kémiai próbák a talaj szennyezettségére, bacteriologiai talajvizsgálat 214
2. Építkezés, lakás 217
3. Fűtés 220
4. Világítás 222
5. Szellőztetés 224
6. Ruházati anyagok hygienés vizsgálata 226
VIII. FEJEZET.
Járványtani vizsgálatok.
1. Laboratóriumi felszerelés: tárgy- és fedőlemez, lupe, platina kacs, Pasteur pipetta, bunsenláng, pipetták, Petri féle csésze, lombikok, kémcső, állványok, fecskendők,
fém eszközök, thermostat, hűtőszekrény, mérlegek, bacterium centrifuga, rázógép, bacterium visszatartó szűrő, mikroszkóp tisztántartás, táptalaj konyha 231
2. Mikroszkópos vizsgáló eljárások: festetlen készítmény, tus eljárás, festett készítmény, Gram féle festés, Giemsa eljárás 240
A virusok feltüntetése 246
3. Tenyésztési eljárások: agar-agar, a kitenyésztés módszerei, egysejttenyészet, lemezöntéssel a bacteriumok mennyiségének megállapítása, bacterium emulsio illetve suspensio készítése, anaerob tenyésztés, gyüjteménytárban eltétel 247
szövettenyésztés 259
a virusok tenyésztése 261
4. Állatkísérlet. Vizsgálati anyagok vétele általában 261
Laboratóriumi állatok boncolása; vérvétel, máj-, léppunctio 264
5. A fertőtlenítő hatás vizsgálata 266
IX. FEJEZET.
Immunológiai módszerek.
1. Az immunológiai módszerekről általában, történeti adatok, a specifikus kezelés 270
2. Toxinok, antitoxinok 276
3. Agglutinatio 277
4. Praecipitatio 283
5. Anaphylaxia, allergia 287
6. A phagocytosis és a lysis jelenségei, lysinek 292
7. A komplementkötés 298
A komplement mennyiségi meghatározása 303
X. FEJEZET.
A légutakon át fertőző betegségek.
1. Dermotrop fertőző betegségek (akut exanthemák): kanyaró, rubeóla, scarlatina, variola, varicella 304
2. Neurotrop fertőző betegségek: poliomyelitis acuta, encephalitis, járványos nyakszirtmerevség 308
3. Légúti- és mirigylokalizációjú fertőző betegségek: pertussis, influenza, influenza bacterium, parotitis epidemica, a tüdőgyúladások, pneumococcusok, Friedländer féle pneumobacterium, rhinoscleroma bacterium, ozoena 311
4. Diftéria: anyagvétel, festés, tenyésztés, állatkísérlet, toxin, antitoxinos savó, aktiv immunizálás, Schick reactio 316
XI. FEJEZET.
A tápcsatornán át fertőző betegségek.
1. Kolera 325
A coli bacterium, a coli jelenlétének és mennyiségének megállapítása 328
2. A tífusz 333
3. A vérhas 340
4. A protozoonos vérhas 342
5. Bacteriumos élelmiszer fertőzések
és mérgezések 344
A botulismus 346
6. A szájon át fertőző macroparasiták 347
XII. FEJEZET.
Különféle módokon fertőző betegségek.
A) A köztakarón át fertőző betegségek 354
1. A kötőhártya virusos megbetegedései: trachoma, záradék blenorrhea 354
A kötőhártya protophytonos betegségei: Koch-Weeks, Morax-Axenfeld, ulcus serpens corneae 354
2. Genykeltő microorganismusok: staphylococcusok, streptococcusok 355
3. Toxintermelő spórás anaerobok: tetanus, gázvizenyő 358
4. Spirillaceás betegségek: Plaut-Vincent angina, sodoku, Weil-féle betegség 359
5. Fungusok: maduraláb, soor, sporotrichcn, dermatomycosis, epidermophyton, trichophyton, favus 361
B) Ízeltlábúak átvitte betegségek: 363
1. Sárgaláz 363
2. Rickettsiosisok, ötnapos láz 364
3. Pestis 365
4. Visszatérő láz 367
5. Leishmaniosisok 368
6. Trypanosomiasisok 369
7. Malária 369
egyéb sporoozonok 370
filáriák 370
scabies 370
C) Állati eredetű betegségek: 371
1. Száj- és körömfájás 371
2. Veszettség 371
3. Psittacosis 372
baromfihimlő 372
sertés pestis 372
ectromelia 373
haemorrhagiás septikaemia 373
pasteurella pseudotuberculosis
rodentium 373
4. Tularaemia 373
5. Brucellosis 373
6. Takonykór 376
7. Sertésorbánc 376
8. Lépfene 377
XIII. FEJEZET.
Népbetegségek.
A) A gümőkór: festés, tenyésztés, állatoltás, vizsgálati anyagok 380
A tuberculin 392
Serodiagnosztikai eljárások 395
Nem specifikus eljárások 396
A lepra 398
B) Nemi betegségek 399
1. Lymphogranuloma inguinale 399
2. Gonorrhea 399
Nem gonorrheás húgyivari fertőzések 402
3. Lágy fekély 402
4. Syphilis 403
C) Rosszindulatú daganatok. Szövettani vizsgálatok: próbaexcisio, szövetmetszetek készítése, gyors fixálás, fagyasztás, beágyazás, mikrotóm, festés 409
ezüstimpregnálás 414
bacteriumos szöveti készítmények 415
kórszövettani leletminták 416
XIV. FEJEZET.
Statisztikai eljárások.
Születések vezetése 426
Házasságok vezetése 426
Halálozási statisztika 429
Betegségi statisztika 437
A szaporodás kiszámítása 438

Dr. Darányi Gyula

Dr. Darányi Gyula műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Darányi Gyula könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Közegészségtan IV. Közegészségtan IV. Közegészségtan IV. Közegészségtan IV. Közegészségtan IV. Közegészségtan IV. Közegészségtan IV.

A kötés enyhén sérült. Az előzéklapon tulajdonosi bejegyzés található.

Állapot:
4.580 Ft
2.290 ,-Ft 50
11 pont kapható
Kosárba