kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Élelmiszeripari Főiskola |
---|---|
Kiadás helye: | Szeged |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Tűzött kötés |
Oldalszám: | 163 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 29 cm x 20 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Megjelent 500 példányban. |
Környezeti tényezők hatásának vizsgálata | 3 |
A hőmérséklet hatása a mikroorganizmusok tevékenységére | 3 |
A hőmérsékleti igény meghatározása | 3 |
A fagyasztás hatása a mikroorganizmusokra | 4 |
A hőpusztulás vizsgálata | 4 |
Az ultraviola sugárzás hatásának vizsgálata | 9 |
A pH hatásának vizsgálata | 10 |
Az ozmitikus nyomás hatásának vizsgálata | 11 |
Az oxigénigény vizsgálata | 11 |
A felületi feszültség hatásának vizsgálata | 12 |
Az antimikrobiális hatás kimutatás és mérése | 13 |
Agargél-diffúziós eljárások | 13 |
Táptalajhigitásos eljárások | 18 |
Fertőtlenítőszerek hatásának vizsgálata | 20 |
Élelmiszerek élelmezésegészségügyi és technológiai szempontból fontosabb mikroorganizmusaink kimutatására és meghatározására szolgáló módszerek | 24 |
Az élelmiszerek mikroflórája | 24 |
A mikróbaszám meghatározása | 25 |
Aerob és fakultativ anaerob spórák számának meghatározása | 25 |
Élesztők és fonalasgombák számának meghatározása | 26 |
Fehérjebontók számának meghatározása | 27 |
E.coli és koliform csirák kimutatása | 28 |
Koliform csirák kimutatása Klimmer-féle tápközegen | 33 |
Kimutatás Endo-agaron | 34 |
Kimutatás kristályibolya-neutrálvörös-ape-laktóz agaron | 35 |
Kimutatás módosított Drigalszki-féle lemezen | 35 |
Meghatározás eozinmetilénkék agaron | 35 |
Kolititer meghatározása Kessler-Swenarton tápközegen | 36 |
Koliform csirák meghatározása Mc Conkey tápoldatban | 37 |
E. coli legvalószínűbb számának meghatározása | 37 |
Enerobacteriaceae szám | 38 |
Általános jellemzés | 38 |
Vizsgálat a legvalószínűbb mikróbaszám módszerrel | 38 |
Meghatározás telepszámlálással | 39 |
Enterokokkuszok kimutatása és számának meghatározása | 39 |
Általános jellemzés | 40 |
Meghatározás a legvalószínűbb mikróbaszám módszerével | 41 |
Meghatározás telepszámlálással | 42 |
A Str.faecalis kimutatása | 42 |
Klosztridiumok kimutatása és számának meghatározása | 43 |
Általános jellemzés | 43 |
Anaerob tenyésztés dúsító jellegű tápközegen | 43 |
A szulifotredukáló klosztridiumok meghatározása | 44 |
Ételmérgezést okozó fajok kimutatása | 45 |
A staphylococcus aureus kimutatása és számának meghatározása | 46 |
Általános jellemzés | 46 |
A Staph. jelenlétének vagy hiányának kimutatása | 46 |
A legvalószínűbb Staph.aureus szám meghatározása | 47 |
Tájékoztató vizsgálat a staph-aureus telepszámának megállapítására | 47 |
Döntő vizsgálat a telepszám megállapítására | 49 |
Bacillus cereus kimutatása és számának meghatározása | 49 |
Általános jellemzés | 49 |
Felismerés véresagar lemezen és azonosítása | 50 |
Meghatározás szelektív tápközegen | 51 |
Pseudomonas aeruginosa kimutatása és számának meghatározása | 51 |
Általános jellemzés | 51 |
Szalmonellák kimutatása | 53 |
Szalmonellák általános jellemzése | 53 |
Szelektív tenyésztés | 54 |
Azonosítás | 55 |
Higiéniai ellenőrző vizsgálatok | 57 |
Felületek mikróbás szennyezettségének vizsgálata | 57 |
Érintőpróbás eljárások | 57 |
Felületlemosáson alapuló eljárások | 58 |
Felületi kaparék vizsgálata | 60 |
A levegő mikróbás szennyezettségének vizsgálata | 60 |
Koch-féle ülepítéses eljárás | 60 |
Folyadékszűréses eljárás | 61 |
Vizsgálat Mórik-féle réses mintavevővel | 62 |
Az ivóvíz higiéniai ellenőrző vizsgálata | 63 |
Mintavétel | 63 |
Az összes előcsiraszám meghatározása | 63 |
A kólititer és kóliszám meghatározása | 64 |
A Streptococcus faecalis meghatározása | 66 |
Az anerob spórás baktériumok kimutatása | 66 |
Szennyvizek vizsgálata | 67 |
Átlátszóságmérés | 67 |
pH mérése | 67 |
Ülepedő anyagok mennyiségének mérése | 67 |
Oxigénfogyasztás | 68 |
Mikrobiológiai vizsgálatok | 69 |
Ágazati vizsgálatok | 71 |
Húsipari és baromfiipari mikrobiológiai vizsgálatok | 71 |
Hús- és húsalapú élelmiszerek mikróbái | 71 |
Mintavétel | 72 |
A minta feldolgozása és higitási sor elkészítése | 72 |
Természetes és járulékos mikroflóra vizsgálata | 73 |
Indikátor mikroflóra vizsgálata | 78 |
Ételmérgezést okozó baktériumok kimutatása | 80 |
Kórokozók kimutatása | 80 |
A gátlóanyagok jelenlétének kimutatása húsból | 81 |
Húsok, húskészítmények komplex mikrobiológiai vizsgálata | 82 |
A hús és húskészítmények élelmezésegészségügyi minősítése a mikrobiológiai vizsgálatok alapján | 83 |
A tej és tejtermékek vizsgálata | 87 |
Mintavétel és minta előkészítés | 87 |
A tej mikróbás szennyezettsége mértékének vizsgálata | 88 |
Anaerob spóraképzők kimutatása | 92 |
Laktobacilluszok számának meghatározása | 94 |
Élesztők és fonalasgombák számának meghatározása | 95 |
Zsirbontók kimutatása | 95 |
Propionsav baktérium meghatározása | 95 |
E.coli és a koliformok kimutatása | 95 |
Tejszín, vaj, ömlesztett sajt eltarthatóságának vizsgálata | 96 |
Rokfort-, kamambert- penészpor csirázási erélye | 96 |
Pasztőrözési hatásfok vizsgálata | 96 |
Gátlóanyagok kimutatása tejben vajkultúrával | 97 |
A tej és tejtermékek élelmezésegészségügyi minősítése a mikrobiológiai vizsgálat alapján | 97 |
Tej, tejtermékek komplex mikrobiológiai vizsgálata | 100 |
Hús- és ételkonzervek vizsgálata | 101 |
Nyersanyagok és segédenyagok vizsgálata | 101 |
Vizsgálatok hőkezelési időszükséglet meghatározásához | 102 |
Konzervek tartóssági próbája és sterilitás vizsgálata | 102 |
A romlások okainak vizsgálata | 105 |
Mikrobiológiai vizsgálatok a gabonafeldolgozóiparban és keveréktakarmány gyártásnál | 107 |
A búzaszem vizsgálata | 107 |
A liszt vizsgálata | 107 |
A nyúlosodást okozó aerob spórák számának meghatározása | 108 |
A keveréktakarmányok és alapok vizsgálata | 109 |
Malomipari és keveréktakarmány minták komplex mikrobiológiai vizsgálata | 109 |
Sütőipari vizsgálatok | 110 |
Édesipari termékek és nyersanyagok mikrobiológiai vizsgálata | 111 |
A cukor vizsgálata | 112 |
A keményítő vizsgálata | 114 |
Édesipari termékek, nyers és kiegészítőanyagok komplex vizsgálata | 116 |
Mikrobiológiai vizsgálatok automatizálásának lehetőségei | 117 |
Tápközegek, reagensek | 119 |
Függelék | 149 |
Irodalomjegyzék | 161 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.