kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Bevezetés | 1 |
A mezőgazdasági termékforgalom helye az élelmiszergazdaságban | 4 |
Az élelmiszergazdaság forgalmi szférája | 4 |
Néhány gondolat az élelmiszergazdaság fogalmáról folyó vitákról | 4 |
A forgalmi szféra ábrázolása a szakirodalomban | 10 |
Kísérlet a forgalmi szféra alkotórészeinek rendszerére | 13 |
A mezőgazdasági termékforgalmazás fejlődésének külföldi tendenciái | 21 |
A mezőgazdasági termékforgalom integrálása a tőkés élelmiszgazdaságban | 21 |
A mezőgazdasági termékforgalmazás fejlődése a szocialista országokban | 32 |
Összefoglaló | 41 |
A mezőgazdasági termékforgalmazás rendszerének alapvonásai Magyarországon | 44 |
A mezőgazdasági termékforgalmazás szabályozórendszere | 44 |
A szabályozórendszer mint az elemzés kiindulópontja | 44 |
A mezőgazdasági termékforgalom szabályozásának sajátosságai | 47 |
Az 1967-ben bevezetett főbb szabályozók | 54 |
Az 1978-tól érvényesülő új szabályozók | 58 |
Többcsatornás értékesítés a gyakorlatban | 62 |
A mezőgazdasági termékek forgalmazásának vásárlói szerkezete | 62 |
A többcsatornás jelleg intenzitása | 71 |
A többcsatornás értékesítés kettős funkciója | 75 |
Az élelmiszertermelés integrációs folyamata és a mezőgazdasági termékforgalom fejlesztésének összefüggései | 81 |
Az integrálódás egyoldalúsága élelmiszergazdaságunkban | 81 |
Az integráció szükséges irányai | 86 |
A mezőgazdasági termékforgalom súlyponti kérdései az elkövetkező években | 91 |
Összefoglaló | 97 |
A mezőgazdasági nagyüzemek és az élelmiszeripari vállalatok kapcsolatai | 100 |
A feldolgozás iránti népgazdasági igény és az ezt szolgáló kapacitások összehangoltsága | 100 |
A feldolgozott élelmiszerek hazai és külföldi keresletének alakulása | 100 |
A mezőgazdasági és az élelmiszeripari kapacitások fejlesztése | 103 |
A mezőgazdasági és élelmiszeripari termelés területi összehangoltsága | 107 |
A kapacitások összehangolásának ágazati kérdései | 111 |
A vágóállat-termelés és a húsipar fejlesztésének összehangoltsága | 111 |
Baromfitenyésztés- és feldolgozás fejlesztése | 115 |
A tejtermelés- és feldolgozás összehangolása | 118 |
A gabonatermelés és a gabonaipar fejlődése | 121 |
A zöldség-gyümölcs termelésének és a tartósítóipar kapacitásainak összehangolásával kapcsolatos nehézségeink | 126 |
A szőlő- és bortermelő kapacitások összehangolásának sajátosságai | 130 |
A mezőgazdasági és élelmiszeripari termelés eltérő üzemi koncentrációja, szervezeti centralizációja | 133 |
A termelés koncentrációja az élelmiszeriparban | 133 |
Az élelmiszeripari vállalatok szervezeti rendszere | 137 |
Koncentráció, centralizáció és specializáció a mezőgazdaságban | 139 |
Az eltérő koncentráció, centralizáció és specializáció hatása a mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolatára | 141 |
Az ár- és jövedelemszabályozás néhány kérdése és ezek összefüggései a mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolataival | 148 |
A mezőgazdasági és az élelmiszeripari termelői árak alakulása | 148 |
Az élelmiszeripari vállalatok jövedelemszabályozása | 151 |
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar szabályozórendszerének közelítése | 156 |
Összefoglaló | 158 |
A közvetítő kereskedelem szerepe a mezőgazdasági termékforgalmazásban | 160 |
Az önálló közvetítő kereskedelmi szervezet szükségessége a burgonya-, zöldség- és gyümölcsforgalmazásban | 160 |
Burgonya-, zöldség- és gyümölcsmérlegek | 160 |
A kisüzemi termelés nagy súlya és az önálló felvásárló kereskedelem funkciói | 163 |
A nyersállapotban történő végső forgalmazás és az önálló közvetítő kereskedelmi szervezet összefüggései | 165 |
A zöldség-gyümölcs kereskedelem szervezete és működése | 169 |
A szervezet fejlődése a felszabadulástól 1971-ig | 169 |
A zöldség- és gyümölcsforgalmazás gondjai a hetvenes évek első felében | 171 |
Az 1976-77. évi változások | 175 |
Az ÁFÉSZ-ek szerepe a mezőgazdasági termékek forgalmazásában | 186 |
Az ÁFÉSZ-ekről általában | 186 |
Az ÁFÉSZ-ek és a kistermelők kapcsolatai, különös tekintettel a szakcsoportokra | 188 |
Összefoglaló | 192 |
A mezőgazdasági üzemek feldolgozó és forgalmazó tevékenysége | 194 |
A mezőgazdasági nagyüzemek élelmiszeripari tevékenysége | 194 |
Az élelmiszeripari tevékenység szükségessége | 194 |
Az élelmiszeripari tevékenység fejlődése | 200 |
Koordináció és kooperáció az élelmiszeripari termelésben | 206 |
A mezőgazdasági termelők forgalmazó tevékenysége | 209 |
Néhány fogalom tisztázása | 209 |
A mezőgazdasági nagyüzemek és a kisgazdaságok kapcsolatai, különös tekintettel a termékforgalmazásra | 214 |
A nagy- és kiskereskedelmi, vendéglátó vállalatok, valamint a nagyfogyasztói közületek közvetlen beszerzései a mezőgazdasági termelőktől | 220 |
A mezőgazdasági termelők és a külkereskedelem | 225 |
A nagyüzemek értékesítése saját üzletekben | 228 |
A szabadpiac szerepe a mezőgazdasági termékforgalomban | 235 |
A mezőgazdasági nagyüzemek kereskedelmi társulásai | 240 |
A kereskedelmi társulások szükségessége, működésük általános vonásai | 240 |
Az állami gazdaságok kereskedelmi társulása | 244 |
A termelőszövetkezetek kereskedelmi társulásai | 245 |
Összefoglaló | 247 |