1.059.945

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kvalitatív és kvantitatív analízis

A vendéglátóipari technikum I. és II. osztálya számára

Szerző
Budapest
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 245 oldal
Sorozatcím: Laboratóriumi gyakorlatok
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: 100 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Tankönyvi szám: 21336.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Általános munkaszabályok, óvóintézkedések a laboratóriumi munka közben. Kémiai gyakorlataink munkahelye a laboratórium. Az eredményes laboratóriumi munka érdekében a következő' alapvető... Tovább

Előszó

Általános munkaszabályok, óvóintézkedések a laboratóriumi munka közben. Kémiai gyakorlataink munkahelye a laboratórium. Az eredményes laboratóriumi munka érdekében a következő' alapvető munkaszabályokat és óvóintézkedéseket kell betartanunk.
1. A munka megkezdése előtt asztalunkról minden felesleges tárgyat távolítsunk el; csak a laboratóriumi jegyzetfüzetet és íróeszközt tartsuk kéznél.
2. A kísérlethez szükséges készülékeket, edényeket, vegyszereket kísérleti asztalunkon célszerűségi sorrendben helyezzük el. A műveletek előírt sorrendjét és utasításokat szigorúan tartsuk be.
3. Megfigyeléseinkről készítsünk pontos feljegyzést, a feljegyzésben tüntessük fel: a kísérlet keltét, a gyakorlat anyagát, a készülék rajzát, a megfigyelések eredményeit, a reakcióegyenleteket, a számításokat.
4. A vegyszerrel takarékoskodjunk. A megmaradt vegyszereket a vegyszeresüvegekbe ne öntsük vissza, dugóikat ne cseréljük fel.
5. Szilárd vegyszereket laboratóriumi kanállal adagoljunk, amelyet használat előtt és után gondosan töröljünk meg.
6. Ha a vegyszeroldatot pipettával vesszük ki, kimosás nélkül ezzel a pipettával más vegyszert kivenni nem szabad.
7. Kísérletezés után a használt eszközöket gondosan megtisztítva rakjuk helyre.
8. Mérgező, kellemetlen szagú, gyúlékony anyagokkal vegyifülkében kísérletezzünk.
9. Ismeretlen anyagot ízlelni nem szabad. Az anyagokat mindig óvatosan szagoljuk, oly módon, hogy a levegőt kezünkkel az edény szájától magunk felé hajtjuk.
10. Erős savak, különösen kénsav hígításakor a savat kis részletekben és hűtés közben öntsük a vízbe és nem fordítva. Vissza

Tartalom

ELSŐ RÉSZ
I. LABORATÓRIUMI ALAPMŰVELETEK 5
1. A laboratóriumi munka alapelvei 5
Laboratóriumi eszközök és használatuk 6
A laboratóriumi edények tisztítása 7
2. Üvegtechnikai alapműveletek 19
Egyszerűbb laboratóriumi készülékek összeállítása 22
3. Mérőeszközök és használatuk 26
Mérési módszerek 26
4. A hőmérséklet mérése, hőmérők használata 36
A hőközlés eszközei 37
Hűtés 41
5. Oldás, oldószerek, oldat 42
6. Az oldott anyag különválasztása az oldószertől 45
7. Lecsapás, a csapadék elválasztásának módjai 51
II. A MINŐSÉGI KÉMIAI ELEMZÉS ALAPELVEI 57
1. A kémiai analízis feladata, módszerei, felosztása 57
2. Elektrolitos disszociáció 59
Komplex vegyületek 61
3. Az alkotó ionok (kationok, anionok) beosztása 62
Kationok reakciói 62
4. A kationok vizsgálata 64
Első osztály 64
Az első osztály kationjainak csapadéktáblázata 73
Második osztály 74
A második osztály kationjainak csapadéktáblázata 78
Harmadik osztály 78
A harmadik osztály kationjainak csapadéktáblázata 87
Negyedik osztály 89
A negyedik osztály kationjainak csapadéktáblázata 92
Ötödik osztály 93
Az ötödik osztály kationjainak csapadéktáblázata 98
5. Az anionok vizsgálata 99
Első osztály 100
Az első osztály anionjainak csapadéktáblázata 105
Második osztály 106
A második osztály anionjainak csapadéktáblázata 108
Harmadik osztály 108
A harmadik osztály anionjainak csapadéktáblázata 111
Negyedik osztály 111
A negyedik osztály anionjainak csapadéktáblázata 115
III. AZ ANALITIKÁBAN LEGINKÁBB HASZNÁLATOS KÉMSZEROLDATOK ÉS KÉSZÍTÉSÜK 117
IV. TÁBLÁZATOK 121
1. Sóoldatok töménysége és fajsúlya közötti összefüggés 121
2. Sósav fajsúlya és töménysége 122
3. Kénsav fajsúlya és töménysége 122
4. Salétromsav fajsúlya és töménysége 125
5. Nátronlúg fajsúlya és töménysége 127
6. Kálilúg fajsúlya és töménysége 128
7. Ammóniumhidroxid fajsúlya és töménysége 129
8. Lúgok töménysége és fajsúlya közötti összefüggés 130
9. Baumé-fok és a fajsúly közötti összefüggés, víznél nehezebb folyadékok esetében 131
10. Baumé-fok és a fajsúly közötti összefüggés, víznél könnyebb folyadékok esetében 132
11. A Mengyelejev-féle periódusos rendszer 132
MÁSODIK RÉSZ
I. A MENNYISÉGI KÉMIAI ANALÍZIS ALAPJAI 135
1. A mennyiségi (kvantitatív) kémiai analízis elvi alapjai, felosztása, módszerei 135
A mennyiségi elemzés módszere 136
A mennyiségi elemzés műszerei, eszközei 137
A súly szerinti elemzés elvi alapjai 142
A hamutartalom meghatározása 144
2. A térfogatos kémiai elemzés. (Titrimetria) 147
A térfogatos elemzés célja és módszerei 147
A térfogatos elemzés mérőeszközei, kellékei és használatuk 149
3. Oldatok töménysége 154
Oldatok hígítása és keverése 154
Mólos oldatok 159
4. A tömeghatás törvénye és alkalmazása elektrolitok oldataira 164
A víz ionszorzata. A pH fogalma 167
Elektronikus pH mérőműszer (Olvasmány) 173
5. A mérőoldatok alapanyagainak kellékei 179
Mérőoldatok faktorának megállapítása és kiszámítása 180
Lúgmérés vagy alkalimetria 181
Savmérés vagy acidimetria 184
Mérőoldatok kezelése 185
6. Alkali-acidimetriás titrálások 186
Áruvizsgálatok 188
7. A víz vizsgálata 193
8. Permanganometria 195
9. Csapadékos titrálás 198
II. ÉLELMISZEREK VIZSGÁLATI MÓDSZEREI 203
1. Élelmiszerek zsírtartalmának meghatározása extrahálással Soxhletféle módszer szerint 203
2. A fehérjetartalom (nyersfehérje) meghatározása Kjeldahl szerint 205
3. A fénytörőképesség mérése 218
4. Az optikai forgatóképesség mérése 222
5. A fényelnyelés mérése. Kolorimetria 227
6. Kromatográfiás vizsgálati módszerek 229
III. TÁBLÁZATOK 238
1. Atomsúlytáblázat 238
2. Fontosabb vegyületek molekulasúlyai 239
3. Hőfokkorrekciós táblázat szárazanyag-refraktométerhez 240
Felhasznált és ajánlott irodalom 241

Dr. Csuzy Pálné

Dr. Csuzy Pálné műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Csuzy Pálné könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
Kuponos kedvezmény ezen könyv esetében nem vehető igénybe.